IF Diyeti nedir? İf diyeti; İngilizce Intermittent Fasting karşılığıdır. Ülkemizde yakın zamanda oldukça popüler olmuş ve üzerine konuşulan; kişilerde hızlı yağ yakımı sağlayan bir diyettir. Ülkemizde bilinen adıyla da ORUÇ DİYETİDİR.
Oruç diyeti diye bildiğimiz Intermittent Fasting sistemi geçmiş dönemlerden beri uygulanan bir diyet metodudur . İnsanlık tarihinden beri uygulanan bir yöntem olduğunu söylediğimizde yanılmış sayılmayız. Hızlı ve uzun yaşamın sırrı diye düşünülen bu diyet yöntemi , insanlık kadar eski bir uygulama olmasına rağmen şimdiye kadar pek bilinmediği söylenebilir.Bunun sebebi, sağlıklı bulunan bu yeme alışkanlığımızın neredeyse unutulmuş olmasıdır. Intermittent fasting, ülkemizde yavaş yavaş popülerleşirken dünyada sağlık ve fitness trendlerinden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Uygulayıcıları için, yaşam tarzını basitleştirmek , sağlıklı olmak sebepleri gibi daha bir çok sebep İf diyeti uygulamayı trend haline getiriyor . Yapılan araştırmalarla if diyetinin beden sağlığı ve beynin üzerinde güçlü etkileri olabileceğini ve üstelik daha uzun yaşamaya yardımcı olabileceğini gösterteriyor.
İF (Oruç) Diyetine Başlamak İçin Gerekenler Nelerdir?
İçindekiler
- Hız hedefine karar vermek önemlidir.
- Ne kadar süre diyet yapılacağına karar vermek,
- Intermittent fasting if diyetinebaşlamak,
- Yemek dışında rutinlerinizi sürdürmek
- Rahatsızlık duyulduğunda mutlakadiyete ara vermek
- Daha sonra sürecin tekrar edilmesi
İf (oruç) diyeti uygulayabilmek için bazı yöntemlerden bahsedebiliriz:
Öncelikle Bu diyette bol su içilmektedir. Aktivitelere devam etmek çok önemli ve gereklidir. Kahve ve çay içilebilir ve açlık dalgalanmalarının farkına varılmasının diyetin sürdürülmesi açısından önemi büyüktür. Diyet uygulayıcılarının kendilerine 1 ay süre ara verip o ara dönemde de gayret göstermesi çok önemlidir. Intermittent fasting dönemleri arasında , az karbonhidrat bir yeme düzeni uygulanması makuldür. Az karbonhidrat yöntemi açlığı azaltır. Az karbonhidratlı beslenme orucu daha kolay bir hale getirir. Kilo verme ve tip 2 diyabet sorunlarının giderilmesine de yardımcı olur. İf (oruç) diyeti uygulamanın olumlu etkileri aslında çok uzun yıllardır bilinmektedir. Psikolojik kilo alma sorununun temelinde irade yer alır, if diyeti uygulanması sayesinde irade kontrolü sağlanabilir. Intermittent fasting diyeti ara dönemlerinde beslenmeye dikkat edilmeli, yüksek kalorili besinlerden yine uzak durulmalıdır.
İf diyeti uygulamadan önce , diyeti uygulamanın sizin açınızdan uygun olduğuna bir uzmanla karar verilmeli.
Özellikle Kadınlar için , bazı Intermittent fasting( oruç/ aralıklı oruç) diyeti metodlarında hormon dengesini korumak için sağlıklı bir seçim olup olmadığına dikkat göstererek seçim yapılması çok önemli. . Hatta adrenal yorgunluk gibi ya da bağırsakta herhangi bir sorunu varsa dikkatli bir biçimde ilerlemek en önemlisi.
İF Diyeti Uygulamak İçin Yöntemler Nelerdir?
IF diyeti yapmak için 5 popüler yol vardır;
- 16/8 uygulaması: Her gün 16 saat yemek yenilmez.
8 saat yiyip 16 saat süreyle hiç bir şey yemezsiniz. 8 saat yöntemi (internittent fasting) bir türü. Son zamanların en popüler diyetlerinden biri olan if diyeti ( aralıklı oruç) ile günün belirli saatleri yemek yer ve geri kalan saatlerde hiç bir şey yemezsiniz. Oruç aylarında oruç tutmak benzeri bu sistemin şimdi dünyada sağlıklı bir popüler beslenme şekli olması, akla da çok uygun bir seçim. Aralıklı oruç (if diyet) için en önemli nokta ara vermek durumudur.
24 saati bölerek , yemek yerine 8 saat istediğinizi yiyerek sağlıklı bir beslenme sağlayabildiğinizi öngörür bu beslenme uygulaması.Uygulayanların hızlı ve sağlıklı kilo verdiği gerçeği, if diyetini çok daha cazip kılıyor.
8 saat boyunca ne isterseniz yiyorsunuz ve kalan 16 saatte vücudunuz dinlenip, toksinlerden arınıp kalori yakıyor. Bu sistemle zayıflamanız hızlanıyor.. İf diyeti ( aralıklı oruç) sisteminin 8 saat diyetiyle 3 haftada 15 kilo veren ünlü oyuncu Ahmet Mümtaz Taylan 8 saat diyetini 8-16 olarak uygulayarak 15 kilo verdiğini duyurdu.
- 5: 2 modelinde, haftada 2 gün yemek yenmez.
- Ye-Dur-Yeme yönteminde : Haftanın bir günü ya da iki günü yemek yenmez.
- Savaşçı modelinde Gündüzleri yenmez , geceleri sağlıklı ve büyük porsiyon yemek yenir.
- Spontan Öğün atlama modelinde : Uygun hissedildiğinde öğün atlanır.
Intermittent fasting (if diyeti- aralıklı oruç) sisteminde beslenmeye başlandığında daha uzun süre yeme ihtiyacı duyulmadığını kesinlikle daha az yemek tüketildiğini fark ediyorsunuz.
Önemli olan diyet yapan kişinin herhangi bir gıda eksikliği ile birlikte karşılaşacağı problemleri dikkatle düşünmeleridir. Sağlık için en önemli olan, doğru ve dengeli gıda alımıdır. Vitamin mineral dengesi, bol su tüketimi if diyet uygulayan herkes için de en önemli unsurlardandır. İf diyet uzun yıllardır, her dinde ve kültürde var olan oruç sistemini , hayatın içine katmaktır aslında. Bu yöntemin uygulayanlarından seneler sonra “daha uzun yaşama sebep olduğu” sonucunu alacağımız belli olmakla birlikte ,if yöntemiyle beslenilen laboratuvar hayvanlarının oruç diyetiyle daha uzun yaşadıkları ortaya konuyor. Yapılan çalışmalar, hayvanların oruç beslenme (if diyeti) yöntemi sayesinde vücut ağırlıklarının düşerek ömürlerinin uzadığını Gösteriyor.
Örnek if Diyeti Beslenmesi
16/8 yöntemi ile beslenme örneğidir. ( 8 saat yeme, 16 saat durma)
09.00: Sağlıklı bir kahvaltı, Peynir, zeytin , yumurta ve mevsim sebzeleri… aşırı olmamak kaydıyla istediğinizi yiyebilirsiniz.
13.00-14.00; Öğle yemeği aşırı yağlı tuzlu olmadığı sürece istediğinizi yemekte serbestsiniz.
16.30-17.00: Sağlıklı atıştırmalıklardan ; yoğurt,meyve , kuruyemiş, kuru meyve gibi gıdalardan aşırı olmamak kaydıyla tüketebilirsiniz.
17.00-09.00: Yemek yemiyorsunuz. Artık vücudun arınması ve kalori yakması zamanı. Çok sağlıklı beslendiniz gün içinde artık kalorisiz içeceklerden istediğiniz kadar içebilirsiniz.