Aralıklı oruç nedir sorusuna, ‘Besinlerin türü ve miktarının değil ne zaman tüketildiğinin önemli olduğu bir diyettir.’ Şeklinde cevap verebiliriz. Nasıl ki Ramazan ayında sahurdan iftara kadar oruç tutuyoruz, iftardan sonra yiyoruz; bu aralıklı oruç diyeti uygulayanlar da günün bir kısmında kendisini aç bırakarak midesini dinlendiriyor. Böylelikle vücut yağ yakmaya fırsat buluyor. Tabii yemek yeme vakti geldiğinde, o aç geçen saatlerin hıncını alır gibi ye babam ye, kalbime giden yol midemden geçer, yollar senin deyip midemizi çıfıt çarşısı gibi doldurursak yandı gülüm keten helva! Aralıklı oruç diyeti yaparken her zaman ciddiyetimizi koruyalım ki –deyim yerindeyse- kilolar iyice şımarıp tepemize çıkmasın!
Aralıklı oruç diyetinde ne yediğiniz değil, ne zaman yediğiniz mühimdir. (Kenan Doğulu demiş ya; ne dediğin değil, nasıl dediğin olay. Biz de onu ‘ne yediğin/nasıl yediğin’ olarak değiştiriyoruz. Ne yaparsan yap aşk ile yap diyen Kenan Doğulu gibi, bu diyeti aşkla uygulamaya davet ediyoruz sizi.) [Gören de sanır ki diyet değil, Uludağ’da kayak yapacağız!]
Aralıklı Oruç Diyeti Uygulanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
İçindekiler
Evet, kulağınıza hoş geldi; ‘hmm, mantıklı ya tamam bu sefer kesin zayıflayacağım kesin!’ dediniz. Fakat aralıklı oruç diyeti nasıl yapılır?, bu işin püf noktaları nelerdir onları da bilmeniz gerekir. Sonuçta her şeyin bir yolu-yordamı var.
- Öncelikle bu diyeti uygularken her gün aynı saatte yemek yemeye dikkat etmelisiniz. Kendinize bir rutin oluşturmalı ve bunu bozmamalısınız. Kendinizi salarsanız, her gün kafanıza estiği gibi farklı bir saatte yerseniz anlamı kalmaz.
- Gün içinde 4 saat, 6 saat veya 8 saat tok kalacaksınız. Kalan zamanları yemek yemeden geçireceksiniz. (Bu süre, hangi aralıklı oruç diyetini uyguladığınıza göre değişecek.) Yemek yemediğiniz zamanlarda boş kalmamaya çalışın, kendinizi bir şeylerle meşgul edin. Hele TV8’de MasterChef izlemekten, Kanal D’yi açıp ‘kız kim kazandı, geçen günkü kadın kaç puan aldı acaba?’ diye Gelinim Mutfakta kaçamağı yapmaktan şiddetle uzak durun! Onlar çok tehlikeli!
- Bazıları aralıklı oruç diyetini 2 öğün atlayarak uyguluyor. Yani akşam yemek yediyse, bir sonraki günün akşamına kadar bir şey yemiyor. Fakat siz bunu ilk defa uygulayacaksanız alıştıra alıştıra başlatın. Önce açlık süresini kısa tutun, baktınız ki süper gidiyorsunuz, bu işi iyice kaptınız; o zaman level atlayabilirsiniz!
- Öğün zamanlarınızda tok tutan besinler yeyin. Kuruyemiş ve zeytinyağı gibi yiyecekler de tüketin –zîra bunlar oldukça besleyicidir, bir sonraki yemek saatini iple çekerken tahammül seviyenizin düşmesini, açlıktan gözünüzün dönmesini engeller.- (Snickers reklamında olduğu gibi ‘açken sen sen değilsin’ moduna giriyor ve sinir katsayımız yükseliyorsa, gerim gerim geriliyorsak işimiz biraz zor.) [Size güveniyorum. Ben kendi adıma konuşuyorum siz üzerinize alınmayın.]
- Tabii ki öğün dışı vakitlerde hiçbir şey yemeyeceksiniz, ağzınızı bıçak açmayacak demiyoruz. Şekersiz içecekler, bitki çayları ve soda tüketebilirsiniz. (Su zaten olmazsa olmazdır.)
- Öğünleriniz doyurucu yemeklerden oluşsun. Gidip delahmacun, Adana dürüm, pide mide bir güzel gömerseniz, bir oturuşta bütün tencereyi bitirirseniz diskalifiye olursunuz.
Aralıklı Oruç Diyeti Faydaları
- Bu diyet hem fiziksel hem de psikolojik yönden rahatlamamızı sağlar. En basitinden; yemek hazırlamak ve yemek için harcadığımız süreyi azaltmış ve kendimize daha çok vakit ayırmış oluruz.
- Daha az kalori almamız sadece kilo vermemizi sağlamakla kalmayacak; beynimizin daha iyi çalışmasına da yardım edecektir. Yüksek kalorili besinlerin insanı hantallaştırdığı bir gerçektir. Tıka basa yedikten sonra hiçbir şey yapasımız gelmezken bu diyet sayesinde günümüz daha enerjik, daha zinde geçecektir.
- Diyabet riskini azaltır. Mideyi rahatlatır, kronik yorgunluğa iyi gelir.
- Kötü kolesterolü düşürür, kalp hastalıklarından korunmaya destek olur
- Kan basıncını dengeler.. İnsülin ve leptin hormonlarını ideal seviyede tutar.
- Hücrelerimizdeki koenzim q10 düzeyini yükseltir. Bu madde hücreleri yeniler. Dolayısıyla bu maddenin oranında artış olması, genel sağlığımız için çok önemli bir artıdır.
- Nitekim aralıklı oruç diyeti yapanlar yorumları ile de bu diyetten fayda gördüklerini bildiriyorlar. ‘1 ayda şu kadar kilo verdim’ diyen de var, ‘resmen kendime geldim, artık kafam zehir gibi çalışıyor, yorulmak nedir bilmiyorum’ diyen de… Tabii olumsuz yorumlar yok mu, elbette var. Ancak biz kötüyü çağırmayalım, değil mi ama?
Aralıklı Oruç Diyeti Zayıflatır mı?
Periyodik beslenmeye dayalı olan bu diyet, bedeni dinlendirir. Tabii ki bunun sonucunda zayıflaması gayet normaldir. Aralıklı oruç diyeti kandaki insülin miktarını azaltacağından vücut insüline duyarlı bir hâle gelecektir. Böylelikle besinleri daha verimli kullanabilecektir. Yağ yakımı gerçekleşecek, büyüme hormonu daha aktif olacak, kas kütlesi artacaktır. Oruç diyeti kilo verdirir mi? sorusunun cevabı, sizin bu diyeti nasıl uyguladığınızla, ne kadar sâdık kaldığınızla ilgilidir. Sakın ona ihanet etmeyin! Yoksa intikamı acı olur. (Abarttım mı ne? Ama yalan mı? Diyete başlayıp devamını getirmezsek kilolar bir gölge gibi peşimizden ayrılmaz. Diyeti yapıp edip sonra yine koyverirsek yine yeni yeniden aynı kilolarla başımız belâya girer. Sizi yaklaşıyor yaklaşmakta olan tehlikesine karşı uyarıyorum!)
Kimler Aralıklı Oruç Diyeti Yapamaz?
Yoğun egzersiz yapıyorsanız, insülin direnciniz varsa, diyabet hastasıysanız bu diyetten uzak durmalısınız. Farklı bir hastalığınız varsa, yine doktora danışmadan bu diyeti uygulamamalısınız. Hamilelik olasılığınız varsa bu diyet sizin için uygun değildir. Âdet düzensizliğiniz varsa, sürekli ilaç kullanıyorsanız, tansiyon hastasıysanız, emziriyorsanız size başka bir diyet bakmamız gerek, bu olmaz. Aralıklı oruç diyetini ergenlik dönemindeki bireyler de tercih etmemelidir.
Aralıklı Oruç Diyeti Türleri
Aralıklı oruç diyetinin birkaç farklı versiyonu mevcut. (Bence en zoru 16/8 olanı. Professional enterprize sürüm o. Diğerleri de home Premium falan.) [Kabul ediyorum kötüydü.]
Ya 16 saat aç kalacaksınız, 8 arayla iki öğün tüketeceksiniz. (Mesela 12:00 kahvaltı; 20:00 akşam yemeği; günün geri kalanı açlık başımda duman.)
Ya 5/2 yöntemini uygulayacaksınız. Mesela haftanın 5 günü normal besleneceksiniz. Diğer 2 günde de aldığınız kaloriden %52 oranında daha az kalori alacaksınız. Mesela günde 2000 kalori alıyorsunuz diyelim; 5 gün 2000 kalori alacaksınız. 2 gün ise 500 kaloriyi geçmeyeceksiniz. Böylece kalori açığı oluşacak, vücudunuz otomatikmen açlık döngüsüne girecektir.
İsterseniz ye-dur-ye yapabilirsiniz. Mesela saat 13:00’de mi yemek yediniz? Tamam; 3, 2, 1, kilit! Yarın saatler 13:00 olana kadar yemek yok.
Aralıklı Oruç Diyeti Listesi
Aşağıda örnek bir oruç diyeti listesi paylaşacağım. Fakat genel tavsiye olarak ilk öğünde proteinden zengin beslenmenizi, ikinci öğünde de yoğurt+sebze kombinasyonuyla günü kapatmanızı önerebilirim. (16/8 yöntemi için konuşuyorum.) İşte aralıklı oruç diyeti listesi:
- 00 öncesi: Filtre kahve (az sütlü)
- 00: Yeşillikli ve peynirli omlet, 5 adet zeytin, 1 dilim esmer ekmek
- 00: Kuru/taze meyve (1 porsiyon)
- 20 adet çiğ badem
- 1 bardak kefir
- 00: 1 kâse çorba, 1 kâse yoğurt, 7 kaşık etli sebze yemeği
- Günün geri kalanında bitki çayı içebilirsiniz.
Hadi size kolay gelsin!