Kusmak zayıflatır mı hiç ? Yediklerini yakmaya çalışanları anlarım ama kusarak zayıflama diye bir şey olur muymuş? Dur bakalım daha neler duyacağız…’ Bu sözler çoğunuzun aklından geçti diye tahmin ediyoruz. Kulağa oldukça tuhaf geliyor. Sonuçta kim, o kadar iştahla yediği şeyleri daha –deyim yerindeyse- midesine bile inmeden geri çıkarmak ister ki? Öğüre öğüre bir hâl olmak pek parlak bir fikir değil gibi? Ama yoksa… Ya gerçekten zayıflatıyorsa? Denemeye değmez mi? (Acaba?)
Kusarak Kilo Verilir Mi?
İçindekiler
Kusarak ayda şu kadar kilo verdim diyenlere bakmayın; çünkü kusarak zayıflama diye bir diyet şekli yok. Yani bu bir psikolojik bozukluk. Özellikle genç nesil tarafından rağbet gören kusarak kilo verme yöntemi oldukça sağlıksızdır. Kısır döngü şöyle gerçekleşir:
Önce kişi ânında gelen ve kontrol edemediği bir yemek dürtüsüyle tıka basa yer, yer, yer… Ardından bu yiyecekler midede sindirilmesin diye yediklerini zorla geri çıkarır. (Yani maksat o tadı alayım, o doygunluk hissini yaşayayım yeter.) Kusarak zayıflama tıpta bulimia nervoza diye bilinir. Bunu yapan kişiler bir süre sonra bunu bir alışkanlık hâline getirir ve hastalık böyle gelişir. Yemek yedikten sonra aldığı tüm gereksiz (!) kalorilerden dakikalar içinde kurtulmanın yolunu kusmakta bulan insanlar, pişmanlık göstergesi olarak böyle bir şey yapmayı tercih eder. Yani bir nevi kendini cezalandırır. Buna alışanlar hiçbir şeyi yemekten çekinmez. Niye çekinsin ki? Planı hazırdır: Ne istiyorsa yemek ve kusmak. Onun kafasındaki düşünce şudur: Yedikten sonra kusmak bunların vücudumda depolanmasını ve yağa dönüşmesini engelleyecek…
(Ne dâhiyane bir fikir ama!) Bilhassa mankenler bunu sıklıkla yapar. Ama bu mantık çerçevesinin dışındadır. Kişi bir müddet sonra durumu kontrol altında tutamayacak hâle geleceği için aşırı zayıflık onun başına belâ olacaktır.
Yemekten Sonra Kusmak
Tabii yemekten sonra her kusan kişi hastadır diye bir şey söylenemez. Yemek yedikten sonra istemsizce kusuyorsanız bu durumun altında yatan farklı sebepler vardır. Sindirim sistemi bozukluklarından ilaçlara; stres ve depresyondan gıda zehirlenmesine; uzun süreli egzersiz, aşırı alkol kullanımı, nörolojik sorunlardan pankreas, böbrek ve karaciğer hastalıklarına kadar pek çok faktör buna sebebiyet verebilir. Nedenini öğrenmek için dahiliye doktoruna başvurmanız gerekir.
Kusarak Zayıflama Mümkün mü?
Kusarak kilo verme, kabul gören sağlıklı bir zayıflama yöntemlerinden biri olmadığı için kusma diyeti nasıl yapılır? ya da kusarak haftada kaç kilo verilir? Diye tartışmanın bir anlamı yoktur. Ama yine de kusarak zayıflayanlar ayda en az 5-10 kilo verdiğini söylemektedir. Fakat kusarak zayıflayanların yorumları arasında ‘1 ay içinde 20 kilo verdim, 1 senedir kusarak zayıflıyorum, bu yöntemle 60 kilo vermeyi başardım’ şeklinde ifadelere de rastlamak mümkündür. Bünye ile de alâkalı olan bu durum hiç de etkili zayıflama yöntemi falan değildir.
Kusarak Zayıflamanın Zararları
Kusarak diyet yaptığını sanan kişiler vücuduna büyük zarar vermektedir. Örneğin;
İsveç şurubu içeriği tam liste şöyledir:
Bu durum aneroksiya nervoza adlı yeme bozukluğuna yol açabilir ve ilerleyen zamanlarda ölümle sonuçlanabilir. Bu hastalıkta kişiler normal kilosunun çok altındadırlar ve zayıflık takıntıları ciddi boyuta ulaşmıştır. Az uyurlar ve yemek yemekten şiddetle kaçarlar. Bir deri bir kemik kalmışlardır ama kendilerini hâlâ -deyim yerindeyse- dombili olarak görmektedirler! Yemek yememek için türlü türlü bahaneler uydururlar. Ama bir taraftan da yemek tariflerini toplarlar, başkalarına yemek hazırlarlar, kendilerine işkence çektirirler. Bol kıyafetler giyerler, ha bire tartılırlar. Onlara megafondan ‘zayıfsın, kırılıyorsun dökülüyorsun!’ diye bağırsalar, Show TV haber yapsa, Youtube’da trendlere düşseler yine kâr etmez, inanmazlar. (Bunun mizahi tarafı olmadığının farkındayız ama durumun vehametini anlatmak amacıyla bu örneği vermek istedik.)
Kusa kusa bir noktadan sonra mide artık yiyecekleri sindiremeyecek duruma gelir. Bu da mide-bağırsak problemlerini beraberinde getirir.
Kusarken mide kasılıp gevşediği için bunu sürekli tekrarlamak midede büyüme veya daralma yapabilir.
Gıdalar sindirilmeden direkt çıkarıldığı için kişi ihtiyaç duyduğu vitaminlerin, minerallerin ve diğer besin öğelerinin hiçbirini alamaz. Bu eksikliklerin de nelere yol açacağını tahmin etmek zor değildir. Bağışıklık sistemi zayıflar, hastalıklara karşı direnç yok olur. Dolaşım sisteminden beyin ve sinir sistemine kadar vücudun her yerinde çeşit çeşit sağlık sorunlarıyla karşılaşmak işten bile değildir. Devamlı kusmaya bağlı asit aşınımı ve bunun sonucunda meydana gelen diş çürükleri, parotis bezlerinin tahrip olması ve yanakların şişmesi, kusma sebebiyle kronik boğaz ağrısı, adet düzensizliği veya hiç adet olmamak, mide delinmesi, kalpte ritim bozukluğu, yemek borusunda yırtılma, uykusuzluk, baş dönmesi, halsizlik bunların başlıcalarıdır. Kemik ve kasların erimesi de cabası…
Bulimia Nervoza Tedavisi
Bu hastalığın tedavisinde psikoterapiden ve beslenme ve danışmanlığından destek alınır. Aile terapisinin ve ilaç kullanımının da bu tedavilerle beraber sürdürülmesi gerekecektir.
Kusmamak İçin Ne Yapılmalıdır?
Kusarak zayıflamak isteyen insanlar bir yerden sonra bunu istemsiz olarak yaptıkları ve kendilerine engel olamadıkları için kesinlikle bir uzmandan yardım almaları gerekir. Fakat bazı insanlar kusarak kilo verme yöntemini zayıflama akımına kapılarak benimsemiştir. Bir insan eğer kendi isteğiyle kusuyorsa bunu durdurmak için yapabileceği şeyler şunlardır:
- Evvelâ doktora gitmeli, muayene olmalıdır.
- Onu strese sokan şeylerden uzak durmalıdır.
- Açık havada bol bol yürüyüş yapmalıdır.
- Sosyalleşmeli, arkadaş ortamında bulunmalı, çeşitli etkinliklere katılmalıdır.
- Ağır yiyeceklerden kaçınmalı, organik beslenmelidir.
- Zamanında ve yeterli uyumaya çalışmalıdır.
- Öğünleri düzene oturtmalıdır.
- Egzersizi ihmal etmemelidir.
Son Söz:
Sitemizde sizin için mantıklı ve sağlıklı diyet listeleri yayınladık. Kusarak zayıflama da neymiş? Diyor ve sizi diğer diyet listelerimize davet ediyoruz…