Haşimato Diyeti özellikle haşimato hastalığı olan kişilerin uyguladığı diyet türüdür. Kendi bağışıklık sistemimizin oluşturduğu bir oto-immun hastalıktır. Yani savunma sistemimizin kendi hücrelerini yabancı olarak algılayıp savaş açmasıyla bu hastalık ortaya çıkıyor. Bu hastalık kan tahlilleri, tiroit ve anti- TPO değerlerine bakılarak tespit edilebilir. Hastalığın belirtileri arasında unutkanlık, üşüme, ciltte kuruluk, kabızlık, yorgunluk, depresyon ve bizi en çok diyet konusunda ilgilendiren kısım ise kilo alımıdır. Diyeti uygulayarak vücudu hem sağlığına kavuşturabilir hem de fazla kilolardan kurtulabilirsiniz. 3 ara, 3 ana öğünden oluşmalıdır. Listeye sıkı sıkıya uymak bununla beraber günlük su ihtiyacını karşılayarak hareketi artırmak metabolizmayı düzenleyerek kilo verme hızını artıracaktır. Bu hastalık da kilo alımı kolay, vermesi zor olsa da eminim ki bu diyet size yardımcı olacaktır.
Haşimato Diyeti’nde hastalar ne yemeli ne yememeli?
İçindekiler
Ne yemeli?
- Selenyum takviyesi olabilecek gıdalar
- Yeterli protein
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Yeşil çay
- Beyaz çay
- Granül kahve
- Sade Türk kahvesi
- Arıtılmış içme suyu
- Brezilya fındığı
- Tam tahıllı yiyecekler
- Yumurta
- Balık
- Hindi
- Mantar
Ne yememeli?
- Kuru baklagiller
- Süt ürünleri
- Şeker
- Gluten içeren tahıllar
- Yağ miktarını azaltmak
- Tuz kullanımını azaltmak
Haşimato hastaları kahvaltıda ne yemeli?
Haşimato Diyeti uygularken hastalar kahvaltı da meyve veya meyve suyu, yağsız süt veya yoğurt tüketilebilir. Çorba içilebilir. Eğer ki doymadığınızı hissederseniz 1 dilim tam buğday ekmeği yenebilir. Bunun dışında listede olmayan gıdalar eklenmemeli. Özellikle hazır gıdalardan uzak durulmalı.
Haşimato hastalığında nasıl kilo verilir?
3 ana ve 3 ara öğünle düzenlenmelidir. Listeye tam uyulmalı ki sevindirici sonuçlar alınmalı. Yemekler yağ miktarını azaltarak pişirilmeli. Tam tahıllı ekmek tercih edilmeli ama günlük 5 dilimi geçmemelidir. Kola, çay ve kahve gibi kafein içeren içecekler azaltılmalıdır.
Haşimatoyu ne tetikler?
Haşimatoyu bazı yiyecek ve içecekler daha da artırabilir. Bunlar şu şekildedir:
- Üzüm, nektarin, çilek bibi meyveler
- Et ve süt ürünleri
- Hormonlu et ve süt ürünleri
- Çiftlik üretimi balıklar
- Hazır gıdalarda ki katkı maddeleri
- Kahve, siyah ve yeşil çay gibi içecekler