Probiyotik ile Zayıflama konusuna verilebilecek en doğru cevap kilo vermenizin mümkün olduğudur. Ancak konuyu detaylı bir şekilde ele almak gerekiyor. Probiyotikler, bağırsaklarda bulunan yararlı mikroorganizmalardır. Doğuştan bulunan bu mikroorganizmalar vücutta bulunan dost bakteriler olarak bilinmektedir. Ayrıca zararları bakterilerin önüne geçmek amacıyla da oldukça önemli görevleri bulunmaktadır. Gıdaların emilimi ve bazı vitaminlerin üretimi içinde bu bakteriler son derece önemlidir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine de bu bakteriler katkı sağlamaktadır.
Kötü şekilde beslenmek, tüketilen besinlerden alınan kimyasallar, stres, sigara, alkol, ağrı kesici, doğum kontrol ilaçları ve antibiyotik gibi birden farklı nedenden dolayı vücutta bulunan probiyotik sayısı artmak yerine azalmaktadır. Zararlı bakterilerin zararlarından korunmak için oldukça iyi bir sindirim sisteminin yanı sıra oldukça güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak vücutta bulunan probiyotik miktarını artırmak son derece önemlidir.
Kilo verme süreci içinde sindirim sistemine oldukça önemli görevler düşmektedir. Düzgün bir şekilde çalışan sindirim sistemi, zayıflamanın en etkili yollarından bir tanesidir. Sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışması için probiyotiklere ihtiyaç duymaktadır. Probiyotik sayısı az olduğu durumlarda ise sindirim sisteminde aksama ve bozulmalar meydana gelmektedir. Genellikle bu durumun sonucunda kilo artışları meydana gelmektedir. Bu konuda yapılan farklı araştırmalara göre probiyotik takviyesi alan bireylerin, probiyotik almayan bireylere göre daha hızlı bir şekilde kilo verdiği gözlemlenmiştir. Buna göre probiyotikle zayıflama mümkündür. Probiyotikler doğal yollarla ya da toz, kapsül ve tablet şeklinde kullanılmaktadır. Ancak en doğal ve önerileni ise vücutta bulunan probiyotik miktarlarını artırmaktır.
Doğal Probiyotik Kaynakları Nelerdir?
İçindekiler
- Süt
- Süt ürünleri
- Ayran
- Kefir
- Ev yapımı yoğurt
- Probiyotik yoğurt
- Peynir
- Yukarıdakilerin dışında eczanelerden temin edilebilen probiyotikler kullanılmaktadır.
Ayrıca bu kaynakların dışında bazı gıdalarda da probiyotiklerin çoğalmasını mümkün hale getirmektedir. Bu gıdalar ise şöyledir;
- Sirke
- Nar
- Şalgam
- Turşu
Probiyotiklerin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Her bakteri vücut için zararlı olmaz. İlk olarak bağırsak fonksiyonları olmak üzere vücudun tamamında görev yapan yararlı bakteriler bulunur. Bu yararlı bakterilere verilen isimse probiyotiktir. Dışarıdan alınan besinler neticesinde midenin ve bağırsakların koruma altına alınması, zararlı bakterilerin uzaklaştırılması süresi içinde probiyotik tedavisi ismi de verilmektedir. Ancak probiyotiklerin insan sağlığına faydaları ise şu şekildedir;
- Tüketilen besinler ya da alınan darbelere göre mide ve bağırsaklarda ufak çatlaklar meydana gelir. Probiyotikler bu çatlakların olduğu bölgeye yerleşerek bu bölgeleri kapatır. Buna göre zararlı bakterilerin bölgeye yerleşerek hastalık oluşmasını engellemiş olur
- Mide ya da bağırsak florasına girdikten sonra ise aşırı miktarlarda çoğalmaya başlayan zararlı bakteriler bulunur. Normal bir midede asitli ortamda üremesi beklenen bu bakteriler, midede asit dengesinin bozulmasına neden olduğu için normalden daha fazla ve hızlı bir şekilde üreyebilirler. Probiyotikler ise midenin asit seviyesini yükselterek zararlı bakterilerin çoğalmasını engeller.
- Probiyotikler farklı enzimler sağlar. Salgılanan bu enzimler vücudun hormon dengesini seviyeli bir şekilde durmasını sağlar. Bunun yanı sıra mutluluk hormonlarını salgılayarak psikolojik bunalımda olan bireylerin bu durumdan kurtulmasını sağlar.
- Alınan vitaminlerin büyün bir hızla kana karışmasını sağlamaktadırlar. İlk olarak A vitamini ve C vitamini gibi diğer vitaminleri de hızlı bir şekilde kana karışmasını sağlarlar.
- Zararlı bakteriler mevcut oranlarda vücutta bulunmaktadır. Bağışıklık sistemini sürekli olarak müdahale etse de makul oranlara yapacak bir çözüm bulunamaz. Zararlı bakteriler vücutta belirli miktarlarda toksin üretir. Üretilen bu toksinlerin ortadan kaybolması için büyük oranlarda probiyotikler sorumlu olur.
- Kanda bulunan yağ asitlerini kontrol altında tutarlar. Kötü kolesterolü düşürerek iyi kolesterolü sabit seviyede tutarlar.
Probiyotiklerin sağlığa faydaları genel olarak yukarıdaki gibi olsa da bunlara ek olarak farklı faydaları da bulunmaktadır. Direkt ya da dolaylı yollardan vücudun her bölgesinde aktif olarak görev yaparak vücuda fayda sağlarlar.
Probiyotikler Diyete Nasıl Dâhil Edilir?
Yararlı bakterilere probiyotik ismi verilmektedir. Yararlı bakteriler vücutta yeterli miktarlarda bulunması durumlarında vücudun her bölgesinde iyileşmeler sağlar. Özellikle diyet gibi ağır şartlar altında olan durumlarda yararlı bakterilerin alınması tehlikeyi en aza indirmektedir. Diyet listelerine probiyotik bakımından zengin olan gıdaların takviye edilmesi mümkündür.
Probiyotik bulunan besinlerin ve bu besinlerin diyet sırasında nasıl tüketileceğini ise şu şekilde anlatabiliriz;
- Yoğurtta bulunan maya sayesinde oldukça zengin probiyotik kaynakları bulunur. Hacimli olmasının yanı sıra düşük kaloriye sahip olması nedeniyle bütün diyet türlerinde büyük miktarlarda tüketilmesi mümkündür. Genel olarak yoğurtların yararlı bakteri miktarları düşük seviyededir. Tam koruma sağlanması için ev yapımı yoğurtları tercih edebilirsiniz.
- Süt ürünlerinin tamamında probiyotik açısından oldukça zengin olduğunu hatırlatalım. İlk olarak kefir başta olmak üzere kaşar peyniri, beyaz peynir, ayran ve tulum peyniri çok zengindir.
- Farklı sebzeleri sirke ya da limon kullanarak hava almayan bir alanda bekletmeniz durumunda probiyotik açısından oldukça zengin besinleri ortaya çıkarabilirsiniz. Mayalama süresi boyunca birden farklı yararlı bakteriler turşu ya da turşu içinde bulunmaktadır. Özellikle diyetlerde akşam yemek saatlerinde az miktarda turşu tüketebilirsiniz.
- Şarap tüketiminde ise bol miktarlarda probiyotik alınmaktadır. Fermantasyona maruz kalan bütün yiyecek ve içecekler probiyotik açısından oldukça zengindir.
- Besinlerin ana öğünlerine yardımcı olarak ya da ara öğün sırasında ana besin olarak tüketilmesi diyet yaparken çok uygundur. Ayrıca kalori açısından da bu tür besinler zengin değildir. Buna göre tüketmeniz durumunda kilo alınması gibi bir durumla karşılaşma durumunuz bulunmaz. Kalorisi olmamasına rağmen probiyotik, mineral ve vitamin açısından oldukça zengindir.
Probiyotikle Zayıflamak Sağlıklı MI?
- Probiyotikler insanların bağırsak florasındaki dengeyi sağlar ve insan sağlığını olumlu yönde etkileyen en önemli canlı mikroorganizmalardır. Bunun yanı sıra probiyotikler bağırsak florasındaki dengeyi sağladığı için kalori harcanmasında ve enerji kullanımında dengeyi sağlayarak sindirim sistemine destek olur. Buna göre probiyotikler insan sağlığı için çok önemli bir yere sahiptir.
- Probiyotikle zayıflama bu manada çok önemli bir yere sahiptir. Sindirim sistemimizde oldukça farklı mikroorganizma bulunulur. Bireylerin kilosu arttıkça bu mikroorganizmaların sayısında da azalmalar meydana gelir. Buna göre probiyotikle zayıflama oldukça sağlıklı ve mantıklıdır.
- Probiyotikler ayrıca iştah kontrolünü de elinde bulundurmaktadırlar. Mikroorganizmaların gelişimi için şekere ihtiyaç duyulur. Şekerli gıda tüketildikçe vücuda giren şeker probiyotik bakteriler kendi gelişimleri için kullanır. Buna göre beslenme belirli bir seviyede olur ve probiyotikle zayıflama mümkün bir hale gelir.
- Doğal yollardan alınan probiyotikler ise ev yapımı yoğurt, ev yapımı turşu, sirke vekefirden elde edilebilir. Düzenli olarak günlük tüketilen 1 kâse yoğurt, yemeklerin yanında eklenen turşu ya da 1 bardak kefir vücuda probiyotik takviyesi sağlar. Bağırsak floranız ise sağlanan bu düzene göre probiyotikle zayıflama yolunu açmış olur.
- Antiboyikler bağırsak florasında bulunan probiyotiklerin yaklaşık %95’ini yok ettiği bilinmektedir. Bu nedenle doğal yollarla probiyotik alımı düzenli bir şekilde devam etmek gerekmektedir. Kalori yakımı için önemli bir konumda olduğu için daha sağlıklı bir şekilde zayıflamanıza yardımcı olur.
Probiyotikle Zayıflama Önerileri
Hazır içecekleri tüketmek yerine market ya da aktarlardan satın alabileceğiniz probiyotik tozla birlikte kendinize probiyotik ürün elde edin. Yoğurtla probiyotik tozun karıştırılmasıyla birlikte hem sindirim sisteminin daha hızlı bir şekilde çalışmasını sağlarsınız hem de metabolizmanızda daha olumlu etkileri ortaya çıkarabilirsiniz. 1 kâse yoğurt içine 1 tüp probiyotik atabilirsiniz. Günde 1 kez kullanımıyla 1 hafta içinde kendinizi daha farklı hissedebilirsiniz.
Ancak unutulmaması gereken en önemli konu ise kilo vermeye tek başına yeterli olmadığıdır. Dengeli bir diyet ve bunun yanında egzersiz yaparken probiyotik kullanmak kilo vermenizi hızlandıracaktır. Diyet programlarınızda kendinizi daha iyi hissedecek ve motivasyonunuzu artırarak daha enerjik olacaksınız. Bu noktada probiyotikler vücuda olumlu etki göstererek spor ve egzersiz yaparken iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Daha sağlıklı bir kullanım için diyetisyen kontrolünde tavsiye edilen miktarlarda tüketilmesi son derece önemlidir.
Probiyotik Kullanarak Ne Kadar Kilo Verilir?
Yapılan araştırmalara göre probiyotik kullanımı kilo alımına karşı en etkili ve en olumlu etkileri gösteren ürünler arasında yer alır. Ancak bu etkinin gerçekleşmesi için bir diyet programıyla birlikte kullanılması gerekmektedir. Kalori yakım hızını hızlandıran probiyotikler ayrıca vücutta yağ depolanmasının da önüne geçmektedir.
Probiyotikle kilo vereceğini öğrenen bireyler rakamsal olarak ne kadar kilo vereceklerini merak etmektedir. Ancak bu sorunun net bir karşılığı olmamakla birlikte bireyden bireye göre değişkenlik gösterdiğinin unutulmaması gerekmektedir. Bu nedenle değişikliği etkileyen faktörlerden en önemlileri antrenman programı, düzenli ve sağlıklı beslenmedir. Beslenmenize önem veren bireyler ne kadar çok probiyotik kullananlar düzensiz beslenenlere göre daha hızlı bir şekilde kilo vermektedir.
Probiyotikle zayıflama mümkün bir yöntem olsa da rakam vermek çok doğru bir karar değildir. Bu nedenle düzenli olarak kullanılma ve kendinizi şartlamamanız son derece önemlidir.
Kim Probiyotikle Zayıflamalı?
Zayıflamak oldukça zorlu bir süreçtir. Herhangi bir konu tek başına kullanımı sayesinde kilo vermek pek mümkün değildir. Genellemeye göre probiyotikleri tek başına kullanarak kilo vermek de dahildir. Kilo vermek için probiyotik tüketimi yapabilir ancak bir diyet ve spor yaparak bunu desteklemek zorundasınız. Probiyotikler mide florasına ve bağırsaklara katkı sağlayarak vücudun daha sağlıklı bir şekilde kilo vermesine yardımcı olur.
Ancak bazı durumlarda bağırsak hastalıkları ve mide hastalıkları kilo alımının en önemli etkenleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüketilen besinler hızlı bir şekilde emiliyor olması nedeniyle vücuda alınan kalori miktarları da dengesiz bir şekilde yükselmeye başlar. Daha sonra vücuda alınan karbonhidrat, yağ ve proteinler kan şekerini dengesiz şekilde yükselmesine neden olur. Tüm bunların nedeni ise mide ve bağırsak bakterilerinin düzenlenmesi için probiyotik tüketimini artırır. Mide ve bağırsak sorunu nedeniyle kilo alan bireyler probiyotikle zayıflamayı tercih edebilirler.
Mide ve bağırsaklarda yararlı bakteriler sorun olmasa da herhangi bir diyetle birlikte uygulama sırasında probiyotik tüketiminin artırılması gerekmektedir. Mayalı ve hafif yapıları nedeniyle dolaylı herhangi bir mide rahatsızlıkları durumunda ortaya çıkan iltihabı büyük oranlarda azaltmaktadır. Kan şekerini düzenleyerek bağışıklık sistemine katkı sağlar. Vücudun direncini artırır, yorgunluk ve halsizlik gibi sorunları en aza indirerek ortadan kaldırır. Probiyotikler vücudun neredeyse bütün fonksiyonlarında dâhil olan çok özel bakterilerdir. Bakterilerin tüketilmesi için fermantasyona maruz kalmış sebze, yoğurt ve meyveleri tüketmek son derece önemlidir. Ancak diğer konularda olduğu gibi probiyotik kullanmadan önce alanında uzman olan diyetisyen kontrolüne giderek probiyotik tüketim seviyelerini öğrenmeli ve diyetisyen tarafından verilen miktarlara göre tüketmeniz gerekmektedir. Aksi durumlarda sağlıklı olmak isterken sağlığınızdan olmayın.