Diyabet Diyeti Canan Karatay tarafından diyabetlere özel olarak hazırlanmış bir diyet programıdır. Diyabet diyetinde farklı besinlerin tüketilmesi son derece önemlidir. Bu nedenle besinler vücut için gerekli olan şeker, protein, yaş ve nişasta olarak tercih edilmelidir. Nişasta ve şeker ihtiyacını karşılamak için meyve, ekmek ve sebze tüketmek diyabet diyetinde son derece önemlidir. Ancak dikkat edilecek en önemli konu ise fazla miktarlarda şeker içeren besinler tüketilmemelidir. Yüksek miktarlarda kan şekeri her bireyin sağlığını olumsuz etkileyeceği için uzak durulması gerekmektedir.
Posa içeriği oldukça fazla olan besinler, düşük posa içeriğine sahip olanlara göre kan şekerinin yavaş ancak daha sağlıklı bir şekilde yükselmesine yardımcı olur. Besinler içinde bulunan proteinler bireylerin vücut dokularının genişletilmesi ve onarılmasına fayda sağlarken enerji alımına da yardımcı olur. Belirli oranlarda protein bulunan süt, süt ürünleri, tavuk, kırmızı et ve balık gibi ürünleri diyabet diyetinde kesinlikle tüketmeyin. Şeker hastalığı olan bir bireyin protein ihtiyacı yetişkinlerde vücut ağırlığının 0,8 oranına eşittir. Diyet sırasında özellikle yağları az miktarlarda kullanmaya özen gösterin.
Diyabet Diyetinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diyabet diyetinde en önemli konu posa tüketimidir. Bitkisel doğal gıdalar genellikle bireylerin sindirim enzimleriyle parçalanan ve bu bölünme sonrasında posa olarak tanımlanan bir türdür. Posa suyla karıştığında eriyen ve erimeyen olmak üzere iki farklı türe sahiptir. Su karışımı sonrası erimeyen posalar bağırsaklara geçişini ve bağırsak hareketlerini hızlandırırken, suyla karışım sonrasında erimeyenler sindirimi oldukça zor, yavaş ve glisemi seviyesinin yükselmesini engelleyen posalardır. Bağırsakların hareketlerini düzenlerken kabızlığın önüne geçer, trigliserit oranlarını dengeler ve düşürür. Kanda bulunan kolesterol seviyesini de dengeler. Diyabet diyetinde posa tüketimini eksik etmeyin.
Diyabet diyetinde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu tuzu az miktarlarda tüketilmesidir. İnsan vücudu ihtiyacından fazla tuz alır. Bu da tansiyonun yükselmesine doğrudan etki eder. Diyabet hastalarında bu oran ise normal bireylere göre daha yüksek seviyelerdedir. Buna göre diyabet hastalığında en önemli konu yüksek tansiyondur ve tuz miktarına kesinlikle dikkat edilmesi ve tuz tüketim miktarlarını kısıtlamak son derece önemlidir.
Tuz tüketimi kadar yağ tüketimi de en az seviyede olmalıdır. Diyet sırasında alınan yağ miktarları minimum seviyede, mümkünse yağ tüketilecekse hayvansal yağlar tüketmeye özen gösterilmelidir. Gıdalarda bulunan yağın azaltılması kolesterol seviyelerini etkili şekilde düşürür.
Örnek Diyabet Diyeti
Sabah Kahvaltısı
- 1 adet yumurta
- 1 parmak büyüklüğü peynir
- 1 dilim ekmek
- Şekersiz çay ya da kahve
- 1 adet domates
- 1 adet salatalık
Ara Öğün:
- 1 porsiyon meyve
- Yarım su bardağı yoğurt
Öğlen Yemeği:
- 1 dilim ekmek
- 2 yemek kaşığı pilav ya da makarna
- 2 köfte büyüklüğünde kırmızı et
- 1 porsiyon sebze yemeği
- Mevsim sebzelerinden hazırlanmış salata
Ara Öğün:
- 1 su bardağı ayran
- 1 porsiyon mevsim meyvesi
Akşam yemeği:
- 2 adet köfte büyüklüğünde kırmızı et
- 1 porsiyon mevsim meyveleriyle hazırlanmış yemek
- Mevsim sebzelerinden hazırlanmış salata
- 1 dilim ekmek
- 1 kase çorba
Yatmadan Önce:
- 1 porsiyon meyve
- 1 su bardağı şekersiz süt