7 Günlük Ketojenik Diyet Listesi
  1. Anasayfa
  2. Diyet Listesi

7 Günlük Ketojenik Diyet Listesi

0

Son derece basit bir şekilde yapılabilen 7 günlük ketojenik diyet listesi ile kolayca kilo vermek mümkündür. Ancak söz konusu ketojenik diyete başlamadan önce, bahsi geçen diyetin ne anlama geldiğine göz atmak da büyük yarar vardır. Ketojenik diyet, karbonhidrat miktarının minimum seviyede olduğu ve alınabilecek maksimum yağ ile yapılan, aynı zamanda da vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlıklı yağlardan karşılayan ve keton maddeleri ile beslenilen diyete verilen isimdir.

Ketojenik Diyetin Faydaları Nelerdir?

Son dönemlerde adını sık sık duyduğumuz 7 günlük ketojenik diyet, sağlık açısından oldukça faydalı bir diyet türüdür. Özellikle zayıflamak isteyen insanların sık sık tercih ettiği bir diyet türü olmasıyla beraber, aynı zamanda vücudun farklı bölgelerine de faydalarının olduğu bilinmektedir. 7 günlük ketojenik diyetin faydaları şu şekildedir:

  • Nörolojik, metabolik ya da insülin ile alakalı sağlık sorunlarında pek çok faydası vardır.
  • Doğru şekilde yapılması halinde sağlıklı kilo vermek mümkündür.
  • Kalp rahatsızlıklarına sebep olabilen kan şekerini, kan basıncını, vücudun yağ oranını ve kolesterolü dengelemeye yardımcı olur.
  • Alzheimer rahatsızlığının oluşması riskini en aza indirmeye destek olur.

Klasik Ketojenik Diyet

7 günlük ketojenik diyet listesi ile yapılabilecek diyet türlerinden bir tanesi olan klasik ketojenik diyet, karbonhidrat oranının en aza düşürüldüğü ve yağ oranının artırıldığı beslenme düzenine sahip bir diyet türüdür. Klasik ketojenik diyet, kanser gibi ciddi sağlık sorunlarının tedavisi için tavsiye edilen diyetlerden biridir. Klasik ketojenik diyette vücuda %90 yağ, %6 protein ve %4 karbonhidrat alımı yapılır.

Glisemik İndeksi Düşük Ketojenik Diyet

Kan şekerinin yükselmesine sebep olan gıdaların glisemik indeksi fazladır. Bu sebeple de glisemik indeksi düşük miktarda olan ketojenik diyet yaparak karbonhidrat oranını en aza indirmek mümkün olur. 7 günlük ketojenik diyet listesi hazırlayarak, içerisine glisemik indeksi düşük besinleri dahil edebilirsiniz. Böylece içeriğinde %65 yağ, %25 protein ve %10 karbonhidrat bulunan glisemik indeksi düşük diyet sayesinde sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz.

Protein Değeri Yüksek Ketojenik Diyet

Diyet listelerinin vazgeçilmez maddesi olan protein, aynı zamanda 7 günlük diyet listesi içerisine de dahil edilebilir. Ketojenik diyet yapmak isteyen kişilerin protein ağırlıklı besinleri tüketerek sağlıklı şekilde diyet yapmaları mümkündür. Sporculara ve kilo vermek isteyen kişilere tavsiye edilen protein değeri yüksek ketojenik diyet, %60 yağ, %35 protein ve %5 karbonhidrat şeklinde değerler içerir.

7 Günlük Ketojenik Diyet Listesi İçerisinde Olması Gerekenler Nelerdir?

Ana mantığı yağ oranı fazla, karbonhidrat içeriği düşük olan bir beslenme düzenine dayanan 7 günlük ketojenik diyet listesi, süt ve süt ürünleri, peynir türleri, kuruyemiş çeşitleri, zararsız yağlar, et türleri ve yumurta içermelidir.

7 Günlük Ketojenik Diyet Listesi Nasıl Olmalıdır?

7 günlük ketojenik diyet listesi hazırlarken göz önüne alınması önem arz edenler arasında vücuda alınan protein miktarı, sağlıklı yağların tüketilmesi ve ketojenik diyet rahatsızlığı yer almaktadır. Vücuda giriş yapan protein, enerji üretimi yapılması amacıyla kullanılmaktadır ve glikoza dönüşür. Fakat vücuda haddinden fazla giren protein, glikoza dönüşür ve bu da diyetin içeriğine uygun değildir. 7 günlük ketojenik diyet listesi ile diyet yapacaksanız, ve bu esnada da spor yapıyorsanız, sahip olduğunuz kilo başına en az 0.8 gram, en çok ise kilo başına 1.5 gram protein almanız tavsiye edilir. Diğer bir dikkat edilmesi gerekn konu, tüketilebildiği kadar sağlıklı yağ tüketimidir. Özellikle bu noktada altını çizmek gerekir ki, yağ tüketimi yaparken kesinlikle sağlıklı yağ tercih edilmelidir. Son olarak 7 günlük ketojenik diyet listesi ile yapılacak olan diyetlerde dikkat edilmesi gereken nokta, ketojenik diyet rahatsızlığıdır. Ketojenik diyet rahatsızlığı, vücudun diyete alışma sürecinde vereceği tepkidir ve kalıcı bir rahatsızlık değildir. Ketojenik diyete başladığınızda baş ağrısı, yorgunluk ve kramp gibi durumlara maruz kalıyorsanız korkacak bir durum yoktur. Bu tarz zamanlarda bol miktarda su tüketmeniz önerilir.

Ketojenik Diyetin Alzheimer Rahatsızlığındaki Rolü Nedir?

Alzheimer rahatsızlığının temeli, beyin dokusunda meydana gelen karbonhidrat metabolizmasının bozulmasıdır. Tip3 şeklinde tabir edilen diyabet, beyin hücrelerinde meydana gelen insülin direnci ile beraber, beynin enerji kaynağı olan glikozu hücre içine alamaz ve bu sebepten dolayı da enerji üretimi yapamaz. Beyin hücrelerine giriş yapamayan glikoz, dokulara baskı yapar ve bunun sonucunda da beyin dokusu hasar görür. Enerji üretimi yapamayan dokuların zarar gören hücreleri onarması mümkün değildir. Bu da demans rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına sebep olur. Ketojenik diyetin tam da bu noktada Alzheimer rahatsızlığının tedavisinde bir rol üstlendiğini görürüz. Ketojenik diyetin bu noktadaki rolü ise, glikozu yok ederek beyin hücrelerinin keton maddelerinden enerji üretmesine katkıda bulunmasıdır. Ketojenik diyet sayesinde, beyin dokusu sağlıklı bir şekilde ve yüksek oranda enerji üretimi yaparak, zarar gören hücrelerini onarma fırsatına kavuşacaktır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Ketojenik Yumurta Diyeti

Ketojenik Diyet Obeziteyi Önler mi?

Günümüzün en büyük sağlık sorunlarından bir tanesi olan obezite, kadınlarda yağ oranının %30, erkeklerde ise %25’in üzerinde oluşudur. Bunun yanı sıra obezite rahatsızlığı olan kişilerde aynı zamanda metabolik sıkıntıların da olduğu gözlemlenmektedir. Bu noktada pek çok kişi ketojenik diyet obezite rahatsızlığını önler mi sorusunun yanıtını merak ediyor. Yapılan çalışmalar sonucunda, uzman bir doktor gözetiminde uygulanan ketojenik diyetin obezite rahatsızlığını kontrol altında tuttuğu gözlemlenmiştir. 7 günlük ketojenik diyet listesi içerisinde yer alan besinler sayesinde, metabolizmanın onarılması ve kilo verilmesi mümkündür. Ayrıca yapılan başka bir araştırma sonucunda, ketojenik diyet yapan kişilerin daha az yemek yedikleri ortaya konmuştur. Bunun sebebi ise, ketojenik diyet yapan kişilerde açlık hormondan yapılan salınıma yapılan baskının azalmasını sağlamasıdır.

Ketojenik Diyetin Metabolizma Üzerindeki Etkisi Nedir?

Ketojenik diyet, metabolizmanın onarılması sırasında kanda bulunan insülin oranını büyük miktarda düşürür. Metabolizmanın bozulmasına sebep olan temel konu insülin miktarının yüksek olmasıdır. Ancak beslenme düzeninin yanlış olması ve yanlış yaşam tarzı, vücut dokularında insülin miktarının yükselmesine sebep olur. Bu durumun bir sonucu olarak kan şekeri artar, kan yağları ve tansiyon yükselir, vücuttaki enerji miktarı azalır. Bu da kilo alımına ve belin etrafında kalınlaşmanın meydana gelmesine ortam hazırlar. Söz konusu tüm olaylara metabolik sendrom adı verilir ve metabolik sendrom, hayat tarzının değişmesiyle beraber büyük oranda kontrol altına alınabilir. İşte tam da bu noktada ketojenik diyetin metabolik sendroma olan olumlu etkileri devreye girer. 7 günlük ketojenik diyet listesi içerisinde bulunan besinlerin sahip olduğu özellikler sayesinde, vücuttaki karbonhidrat oranı azaltılır ve bu da kanda yer alan insülin oranının düşürülmesini sağlar.