Ketojenik yumurta diyeti, son dönemlerde dünya çapında star olan kişiler tarafından tercih edilen diyetler arasında yer almaktadır. Özellikle ülkemizde popüler yıldızlar tarafından uygulanarak ciddi kilolar vermesinin ardından ketojenik yumurta diyeti popülerliğini bir hayli artırmış durumda. Katelojik yumurta diyetiyle karbonhidratı kısıtlayarak yağı yükselten ketojenik diyeti hakkında bilgi almak isteyen yüzbinlerce insan bulunuyor. Biz de bu yazımızda detaylı olarak anlatacağız.
Fazla kilolarından rahatsız olan ve kurtulmak isteyenlerin Ketojenik diyeti yaparak karbonhidrat değerleri oldukça düşük seviyelerde olan, orta dereceli proteinli gıdaların tüketilerek uygulanan bir diyet türü olarak bilinmektedir. Bu nedenle enerjik vücut için yağ yakımı durumu ortaya çıkmaktadır. Buradaki asıl amaç ise vücudun enerji sisteminde farklılıkları ortaya çıkarmak. Doğal ve sağlıklı bir şekilde beslenerek kilo vermek isteyenler diyetisyen onayını aldıktan sonra bu uygulamaları yerine getirerek ideal kilolarına kavuşabilirler.
Ketejonik Yumurta Diyeti Nedir?
İçindekiler
Kısıtlanmış bir ketejonik diyet olan bu diyet programı, yeni yağlar açısından zengin, orta düzey proteinlere sahip ve karbonhidratı oldukça düşük bir beslenme programıdır. Ketejonik diyeti sayesinde vücudun ketosis ismi verilen metabolik duruma girmesine yardımcı olmaktadır. BU esnada vücut glikoz yerine temel enerji kaynağı olarak ketonları kullanacaktır.
Ketejonik Yumurta diyetinin asıl amacı kilo verme esnasında yaşanan durgunluk döneminin aşılmasıdır. Bu dönemlerde kilo vermelerde durmalar meydana geldiği için bireylerin cesaretleri kırılmaktadır. Ayrıca bazı insanlar onu kullanarak vücudu ketejonik diyete başlamadan önceki dönemlerde ketosise sokmaktadır.
Ketejonik Yumurta Diyetinin Kuralları şu şekildedir;
- Tam yumurta hem beyaz hem sarısı, protein ve yağ olarak temek kaynağıdır.
- Tükettiğiniz her yumurta başına ortalama 15 gram tereyağı ya da sağlıklı yağ tüketilmelidir.
- Uykudan uyandıktan sonraki 30 dakika içinde bir adet tam yumurta tüketilmelidir.
- Her 3 ile 5 saatte bir yumurta temelli olan yemek tüketilmeli
- Aç olmadığınız durumlarda dahi yemek yenmeli
- Tükettiğiniz yumurta başına 28 gram tam yağlı peynir tüketebilirsiniz
- Her gün düzenli olarak en az 6 adet yumurta tüketilmeli
- Yumurtaları mümkün olduğu kadar gezen tavuk yumurtalarından tercih etmeye özen gösterin
- Uyumadan en az 3 saat önce yemek yemeyi bırakın
- Günlük 3 bardağa kadar diyet kola tüketebilirsiniz ancak 3 bardaktan daha azını hedeflemeye özen gösterin
Yukarıda yazdığımız kurallar genel manada en yaygın olarak kullanılan kurallar olsa da insanlar bunu kendilerine göre düzenlemeye çalışmaktadır. Tipik olan Ketojenik bir yumurta diyetiyle genellikle 3 ile 5 gün arasında sürmektedir. Bunun nedeni ise kilo vermede meydana gelen sıkıntılardır. Ancak daha uzun süreli diyet önerilmemektedir. Bunu nedeni ise beslenme eksikliği ve kabızlık gibi bazı sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Ayrıca ketojenik yumurta diyeti diyabet, kolesterol ve yeme bozuklukları oalnlar ve safra kesesi olmayan insanlar gibi bazı insanlarda rahatsızlıklara yol açtığı için uygun değildir.
Ketojenik Yumurta Diyeti Nasıl Çalışır?
- Ketosis, vücudun temel enerji kaynağı olan glukoza oldukça az erişimi olduğunda ortaya çıkmaktadır. Buna göre kompanse edebilmek amacıyla vücut yağlardan ketonlar üreterek bunları yakıt olarak kullanıyor
- Ketosise ulaşmak için bireyler günde 50 gram karbonhidrat ya da daha azını tüketmeleri gerekmektedir. Kalorinin diğer kalanını ise orta düzey protein ve bol yağlı beslenme programından almaktadır.
- Ketojenik yumurta diyeti tokluk hissini artırarak gıda tercihlerine sınır getiriyor, protein alımını artırarak ve yağ depolanmasını potansiyel olarak azaltarak kilo vermeye katkı sağlamaktadır.
- Ayrıca yapılan bazı çalışmalar katejonik yumurta diyetinin kilo vermeyi klasik yağlı, az kalorili diyetlere göre daha fazla desteklediği ortaya çıkmıştır.
- Ancak ketajonik yumurta diyeti 3 ile 5 gün sürdüğü için insanın ketosise ulaşması için yeterli bir zaman olmamaktadır. Bazı durumlarda bu duruma girmek amacıyla bir hafta ya da daha uzun sürebilmektedir.
- Ketojenik yumurta diyeti, klasik ketojenik diyetten daha sınırlayıcı bir diyet programıdır. Bunun nedeni ise tüketeceğiniz gıdaların sayısı çok azdır. Bu sınırlamaya göre kalori alımı kesilebilir ve kilo vermeyi daha fazla destekler
- Ketojenik yumurta diyeti kilo vermenize yardımcı olsa da sonuçlar başlangıç ağırlığınız, yaşınız, boyunuz, cinsiyetiniz ve toplam gıda alımınız gibi birden fazla faktöre bağlıdır.
Ketojenik Yumurta Diyetinin Faydaları Nelerdir?
Aşağıda bahsedeceğimiz kısa süreli bu diyet, yumurta yemeyi destekleyen sınırlı bir ketojenik yumurta diyetinden bekleyebilecekleriniz olacaktır. Yumurta diyetinin sadece 3 ile 5 gün süreceği için klasik ketojenik diyette olduğu gibi tüm faydalarını vermeyeceğini hatırlatalım.
- İştah azaltır
- Kilo vermenize yardımcı olur
- Bel yağlanmasını azaltır
- İnsülin Direncini azaltır
Ketojenik Yumurta Diyetinin Potansiyel Riskleri ve Yan Etkileri
Ketojenik yumurta diyetinin sağlıklı yetişkin bireyler için belirli potansiyel yan etkileri bulunmaktadır. Eğer ketojenik diyet konusunda yeni bireylerdenseniz, keto gribi yaşayabilirsiniz. Bu vücudunuzun glukoz yerine ketonları enerji için kullanmaya yoğunlaşma sürecinden kaynaklanabilmektedir.
En yaygın belirtileri arasındaysa artan açlıklar, sinirlilikler, düşük enerji, uykuda problemler, düşük zihinsel fonksiyonlar, bulantılar, baş ağrıları, kötü nefes kokusu ve zayıflıktır. Bu belirtilerin büyük çoğunluğu geçici ve diyette birkaç günün ardından geçmektedir. Bu riskleri azaltmak için ketojenik yumurta diyetine başlamadan önce karbonhidratlı bir beslenme yapmaya özen gösterin.
Kabızlık diğer yan etkileri arasındadır. Bunun nedeni ise sebze ve meyve gibi bol lifli gıdalar sınırlı seviyededir. Bu riskleri en aza indirebilmek için bol su tüketmeye özen gösterin.
Ketojenik Yumurta Diyeti Örnek Programı
- Gün
Sabah Kahvaltısı:
- 40 gram tereyağı ya da başka sağlıklı yağda pişirilmiş 3 adet yumurta ya da peynirli yumurta
Ara Öğün
- 1 adet tel peynir
Öğle:
- 3 adet baharatlı yumurta
Ara Öğün:
- 60 gram istenilen türde peynir
Akşam Yemeği:
- 40 gram tereyağı ya da başka sağlıklı yağda pişirilmiş 3 adet yumurta krepi
- Gün
Sabah Kahvaltısı:
- 40 gram tereyağı ya da başka sağlıklı yağda pişirilmiş 3 adet yumurtalı krem peynirli pankek
Ara Öğün
- 30 gram istenilen türde peynir
Öğle:
- 2 adet yumurta ve 2 yemek kaşığı mayonezle hazırlanmış yumurta salatası
Ara Öğün:
- 30 gram istenilen türde peynir
Akşam Yemeği:
- 2 adet yumurtayla hazırlanmış peynirli omlet
- Gün
Sabah Kahvaltısı:
- 2 yemek kaşığı tereyağıyla hazırlanmış 2 adet yumurta ve bir bardak kahve ya da çay
Ara Öğün
- 2 dal tel peynir
Öğle:
- Yumurtalı peynirli omletten kalan miktarları
Ara Öğün:
- 30 gram istenilen türde peynir
Akşam Yemeği:
- 3 adet haşlanmış yumurta