İyotun çok fazla alınması da sağlıklı değildir. Bu yüzden dolayıdır ki iyot kısıtlı diyet listesi son dönemde oldukça önemli hale gelmiştir. İyotun mutlaka yeterli seviyede alınması gerekir. Aksi taktirde troid hormonlarında da sorun yaşanmasına yol açabilir. Her şeyin fazla alınması zarar olduğu ve bu sebepten dolayıdır ki yeterli miktarda alınması gerektiğini bilmelisiniz. Aynı durumun iyot alımı içinde geçerli olduğunun altını çizmemiz gerekiyor.
Yeterli iyot tüketimine başvurulduğu zaman ise sağlığında haliyle kontrol seviyesinde tutulması sağlanmaya başlanmış olacaktır. İyot içeren besin grupların neler olduğuna göz atıldığı zaman ise deniz ürünleri, tahıl ve et ürünleri olduğunu belirtebiliriz.
İyot Kısıtlı Diyet Ne Zaman Uygulanır?
İçindekiler
İyot kısıtlı diyet ne zaman uygulanır? Iyot içeren besinler sağlıklı olurken, neden onlardan yoksun kalmamız gerektiği de merak edilen önemli ayrıntılardan biridir. İyot her ne kadar faydalı olsa da bazı zamanlarda ise alımının azaltılması büyük önem arz eder. Tiroid kanser teşhisi koyulmuş olan bir kişinin tedavisi boyunca, doktorlar tarafından iyot kısıtlı diyeti uygulanması tavsiye edilebilir. Üstelik kişinin tedavisi sürerken de diyete devam etmesi gerekiyor. Sağlıklı bir bireyin günlük olarak alması gereken iyot miktarına göz atıldığı zaman ise 150 mikrogramdır. Fakat iyot kısıtlı diyet programını uygulayacak olanların ise alması gereken iyot miktarının ise 50 mikrogram olduğunu belirtmemiz gerekir. Bu diyetin altında yatan en önemli faktör ise iyot depolanmasını önlemektir.
İyot miktarının az olması, iyot tarama ve tedavisinin etkinliğinin azaltılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda da tedavi süresi boyunca sağlığın kontrol altına alınmasını sağlar.
İyot Kısıtlı Diyet Faydalı Mıdır?
İyot kısıtlı diyet faydalı mıdır? Zararları var mıdır şeklinde düşüncelere girebilirsiniz. Bu diyeti uygulayan kişilerde görülebilecek yan etkilerden biri ise kan şekerinin düşmesi olabilir. Onun dışında ise iyot kısıtlı diyeti uygulayan kişilerde çok büyük sorunlar söz konusu olmaz. Aslında tam aksine bu diyet programında, sağlığa zararlı olan gıdalar yasaklanmış olacağından dolayı daha çok faydaya dönüşmesine neden olur. Fakat bu diyeti uygulayacak olan kişilerin akıllarında bulunması gereken en önemli konu ise geçici olduğudur. Yalnızca bir süreliğe kadar bu diyet programını uygulayacaksınız. Diyeti kesinlikle kalıcı yapmamalısınız. Çünkü bu sefer kan şekeriniz düşer ve bu durumda sağlığınızın ister istemez olumsuz şekilde etkilenmesine yol açmaya neden olur.
İyot Kısıtlı Diyette Yenmeyecek Besinler
İyot kısıtlı diyette yenmeyecek besinler sizin için sıraladık. Bu besinler yasak olduğundan dolayı uzak durmanız gerekecektir. Aksi taktirde ise sağlığınızın olumsuz şekilde etkilenmeye başlamasına yol açacaktır.
- İyotlu tuz yasaktır
- Sütlü çikolata
- Soya
- Kiraz, vişne, çilek
- Fastfood yiyecekleri
- Kuru baklagiller
- Mayonez
- Hazır meyve suları
- Soya yağı ve tereyağı
- Kurutulmuş besinler
- Yumurta
- Deniz ürünleri
- Ispanak
- Süt ve süt ürünleri
- Salça ve salça içeren besinler
İyot Kısıtlı Diyette Neler Olabilir?
İyot kısıtlı diyette neler olabilir? Bildikten sonra ise diyetinizi gönül rahatlığıyla uygulamaya koyabilirsiniz. Bunların neler olduğunu tek tek sıralayalım;
- Tuzsuz ev yapımı ekmek tüketilebilir
- Kahve, çay
- Boya içermemiş meyve suları
- Bulgur, yulaf, arpa
- Tuz içeriğine sahip olmayan baharatlar
- Yumurta beyazı
- Taze meyve suları
- Tuz olmayan, işlenmemiş etler
İyot Kısıtlı Diyet Örnek Menü
Kahvaltı:
- Bir fincan çay içilebilir
- 1 adet yumurta beyazı
- Bol sebze
- 1-2 dilim kadar buğday ekmeği
Ara Öğün:
- 10-15 adet şekilde fındık
- 1 porsiyon meyve tüketimi
Öğle:
- Bir küçük tabakta sebze yemeği
- 4-5 yemek kaşığı ise makarna ya da pilav
- Bolca salata
- 1-2 dilim tam buğday ekmek
Akşam:
- 100-200 gr et veya tavuk
- 4-5 yemek kaşığı makarna ya da pilav
- 1-2 dilim tam buğday ekmeği
Ekmek tüketimi yapacak olanların en çok dikkat etmesi gereken konu ise tuzsuz olmasıdır. İyot demek tuz demek olduğundan dolayı besinlerin içeriğinde tuz olmamasına dikkat edilmelidir. Zenginleştirilerek hazırlanmış olan tuzlarında iyot besinler içerisine dahil edilmiş olduğunu bilmelisiniz. Bu diyet menüsünü hazırlarken, iyot kısıtlı olmasına olabildiğince dikkat edilmesi gerekir. Fakat diyet menüsünü uygulamaya geçmeden önce mutlaka doktora sormalısınız. Doktorunuz uygun görürse iyot kısıtlı diyet menüsünü ise uygulamaya koyulabilirsiniz.