Polidipsi nedir diye merak ediyorsanız ve Polidipsi Tedavisi Nasıl Yapılır diye merak ediyorsanız doğru adrestesiniz. Vücudumuzun yaklaşık %55’i sudan oluşmaktadır. Ortalama günlük su alım miktarı kişiden kişiye değişmektedir. Bu durum kişilerin yaşına, cinsiyetine, kilosuna, günlük yaşamına, yaptığı faaliyetlere göre değişiklik göstermektedir. Ancak ortalama bir yetişkin günde 2,4 litre su içmesi gerekmektedir.
Sözlük anlamı aşırı susuzluk olan polidipsi, kişinin ne kadar su içerse içsin susuzluk hissetmesidir. Polidipsi başlı başına bir hastalık değil, herhangi bir hastalığa bağlı olarak meydana gelen sağlık problemidir. Bu rahatsızlığa sahip kişiler günde içmeleri gereken suyun yaklaşık 2-3 katı su tüketmektedirler. Dolayısıyla alınan fazla sıvının sonucunda çok fazla idrara çıkmak durumu ortaya çıkmaktadır. Bu duruma ise tıp dilinde poliüri denilmektedir.
Polidipsi Neden Ortaya Çıkmaktadır?
İçindekiler
Polidipsinin başlı başına bir hastalık olmadığından ve bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıktığından bahsetmiştik. İşte polidipsinin meydana gelmesinin nedenleri;
- Çok tuzlu ve baharatlı besinlerin tüketimi bu rahatsızlığın meydana gelmesini tetiklemektedir.
- Fazla terleme nedeniyle vücudun suya ihtiyaç duyması hastalığın nedenlerinden sayılabilmektedir.
- Güneşte 2 saatten fazla kalmak kişide susuzluk meydana getirmektedir.
- Çay, kahve, kola gibi içecekler tüketildiğinde vücuda sıvıyla beraber ek madde alınır ve böylece vücudun su oranı azalmaktadır. Dolayısıyla susuzluk meydana gelmektedir.
- Polidipsi, Tip 1 diyabetin habercisidir. Diyabet hastalarında insülin hormonu üretilmez veya kullanılamaz. Bununla birlikte de vücuttaki şeker oranı yükselmektedir. Vücut bu fazla şekeri böbrekler ile atmaya çalışmaktadır. Şeker atılırken aynı zamanda vücuttaki suyun da atılmasıyla susuzluk oluşmaktadır.
- Ağızda tükürük üreten bezlerin doğru çalışmamasıyla meydana gelen ağız kuruluğu polidipsinin oluşmasına neden olmaktadır.
- Diabetes insipidus denilen rahatsızlıkta böbreklerin çok fazla idrar üretmesiyle sık tuvalete çıkılır ve kişiler susuzluk hissederler.
- İshal ve kusma da polidipsiye neden olmaktadır.
Polidipsinin Belirtileri Nedir?
Polidipsi, kişilerin uzun süreler boyunca susuzluk hissetmesi anlamına gelmektedir. Bu rahatsızlığın tedavisi için tanının konması oldukça önemlidir. Bireyler eğer sayılan belirtilere rastlamışlarsa hemen bir doktora görünmelidirler. Polidipsinin belirtileri şunlardır;
- Günde 5 litreden fazla su tüketmek
- Ağızda geçmek bilmeyen kuruluk hissi
- Çok sık idrara çıkmak
- Yorgunluk ve halsizlik
- Baş ağrısı ve baş dönmesi
- İshal, mide bulantısı ve kusma
- Anormal derecede kilo kaybı
- Kısa aralıklarla hissedilen açlık hissi
- Odaklanma sorunu
- Bulanık görme
Polidipsinin Tedavisi Nedir?
Polidipsinin kendisi bir hastalık olmanın dışında bir belirtidir. Bu rahatsızlığın altında başka problemler yatar ve bu nedenle ortaya çıkar. Polidipsinin tedavi edilmesi için öncelikle altında yatan hastalık belirlenmeli ve bu hastalığa yönelik tedavi gerçekleştirilmelidir. Bu rahatsızlığın tespiti de hastanın şikayetine yönelik yapılacak testlerle gerçekleştirilmektedir. Polidipsiye yol açan nedenler ve tedavilerini saymak gerekirse;
- Diabetes İnsipidus: Bu hastalığın sebep olduğu polidipsi, burun spreyi, enjeksiyon ya da ağızdan alınan ilaçlar ile giderilmeye çalışılmaktadır.
- Diyabet: Diyabet için diyet ve egzersizlerin uygulanmasıyla birlikte doktor kontrolünde insülin takviyesi de gerçekleştirilip hastalık giderilmeye çalışılmaktadır.
- İlaca Bağlı Polidipsi: Kişilerin kullandıkları bazı ilaçlar yan etki olarak aşırı susuzluğa yol açıyorsa bu ilaçlar doktor tarafından değiştirilip doğru dozlar ayarlanmalıdır.
- Psikojenik Polidipsi: Polidipsiye neden olan durum psikolojik de olabilmektedir ve öncelikle bunun tespiti sağlanıp rahatsızlığa yönelik terapi ve ilaç tedavisi uygulanabilmektedir.
- Diyabetik Ketoasidoz: Acil tedavi gerektiren bir durum olmakla birlikte kişide sıvı kaybına yol açmaktadır. Burada rahatsızlık görülen kişilere su takviyesi ve insülin desteği sağlanmaktadır.