Miyalji Rahatsızlığının Tedavisi yani halk arasında kas romatizması olarak bilinen miyalji, en genel tanımı ile kronik kas ağrısı olarak tanımlanmaktadır. Günlük yaşamda birçok kişi kas ağrılarından yakınmaktadır. Kimi zaman birkaç gün içerisinde geçen bu ağrılar kimi zamansa sürekli bir hal almaktadır. Kronikleşen ağrılar kişilerin günlük yaşantısını olumsuz bir biçimde etkilemektedir.
Miyalji, kişilerin hareketlerini kısıtlayan, ne zaman geçeceği belli olmayan, ataklar halinde yaşanan, günlük hayatı olumsuz bir biçimde etkileyen kronikleşmiş kas ağrılarıdır. Miyalji, görüldüğü kişilerde fiziksel hareketleri kısıtlamaklar birlikte insanları psikolojik olarak da zorlayan bir rahatsızlıktır.
Miyalji Neden Ortaya Çıkar?
İçindekiler
Her hastalıkta olduğu gibi miyaljide de öncelikle hastalığın nedenini bilmek tedaviyi kolaylaştırmaktadır. Yoğun çalışma saatleri, hareketsizlik, vücudun kaldırabileceği yükten fazlasını kaldırmaya çalışmak gibi nedenler kas ağrılarına neden olmaktadır. Miyalji hastalığının meydana gelme nedenleri şunlardır:
- Kasların uzun bir süre sabit kalması ya da kasların aşırı kullanılması miyalji görülmesine neden olmaktadır.
- Burkulma, incinme gibi basit görülen rahatsızlıkların tam olarak tedavisi gerçekleşmediğinde miyalji görülebilmektedir.
- Virüslerin neden olduğu ve viral hastalıklar olarak isimlendirilen grip benzeri hastalıkların yol açtığı kas ağrıları kimi zaman hastalıkla birlikte geçse de kimi zaman başka unsurların tetiklemesiyle birlikte kronikleşerek miyaljiyi meydana getirebilmektedir.
- Dinlenmek ve uyumakla geçmeyen psikolojik bir rahatsızlık olan kronik yorgunluk, miyaljiyi tetiklemektedir.
- Yorgunluk, kas tutulmaları, kaslardaki kramplarla kendini gösteren fibromiyalji, miyaljinin ortaya çıkmasına neden olan kas hassasiyetlerini ifade etmektedir.
- Miyalji, kalp, böbrek, dolaşım ve sinir sisteminde görülen rahatsızlıklar nedeniyle de oluşabilmektedir.
Miyaljinin Belirtileri Nelerdir?
Bireylerin yaşam şartları ve iş hayatlarına bağlı olarak hastalığın aksettiği belirtiler farklılık göstermekle birlikte miyaljinin en yaygın ve belirgin olan belirtiler şunlardır;
- Uzun süren, geçmek bilmeyen ve kişilerin yaşam standartlarını olumsuz etkileyen kas ağrıları
- Kasların anlık olarak kitlenmesi, kramplar
- Kaslarda ağrıyla birlikte kendini gösteren hareketlerin kısıtlanması
- Dinlenince dahi geçmeyen kaslarda yorgunluk
- Kasları hareket ettirememek yani kasların tutulması
- Kaslarda hassasiyet görülmesi
Miyaljinin Tedavisi Nedir?
Miyalji rahatsızlığının tedavisi için öncelikle bunun altında yatan herhangi bir hastalık olup olmadığı tespit edilir. Sonrasında alanında uzman doktor; kişilerin yaşına, cinsiyetine, hastalığın boyutuna göre tedavi planı hazırlamaktadır. Miyalji hastalığının tedavisi için kullanılan yöntemler şunlardır;
- Miyalji rahatsızlığının tedavisinde fizik tedavinin rolü büyüktür. Fizyoterapistler tarafından uygulanan bu tedavi yönteminde elektroterapi, hidroterapi ve nöralterapi oldukça önemlidir.
- Kişilerin fizik tedavinin yanı sıra kaslarını yormayacak ölçüde düzenli şekilde egzersiz yapmaları da hastalığın tedavisinde etkili olmaktadır.
- Kaslarda görülen ağrıların azalmasına ve kasların gevşemesine yardımcı olmak için ağrıyan bölgeye sıcak su torbası ya da sıcak bir havlu koyması önerilmektedir. Aynı şekilde ağrıyan bölgelere buz ile masaj yapmak da ağrının azalmasına etki etmektedir.
- Doktor kontrolünde olmak kaydıyla miyalji rahatsızlığı yaşayan bireyler şiddetli ağrı hissettiklerinde kas gevşetici ilaç ve kremlerle birlikte ağrı kesici ilaçlara da başvurabilmektedir.
Bu yazımızın da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Sizlere Sülük İle tedavi yazımı da tavsiye etmek istiyorum. Bir çok kas ve kemik ağrısı için bilinen en ilkel tedavi yöntemlerinden birisidir. Bir sonraki yazımda buluşmak ve görüşmek dileği ile.
Bir de son olarak şunları söylemeden edemeyeceğim. Bizler hekim değiliz. Sadece yapmış olduğumuz araştırmalar sonucunda, edindiğimiz bilgileri buradan siz değerli ziyaretçilerimize ulaştırmaya çalışıyoruz. Bu sebeple her hangi bir konuda bizim tavsiyelerimizden önce ne olursa olsun ilk olarak hekiminize danışmayı ihmal etmeyin. Çünkü her konuda onlar bizden daha bilgili ve daha tecrübelidirler.