Muz kaç kalori? diye soranlar bu meyvenin şeker içermesi nedeniyle kilo aldırabileceğini düşünen kişilerdir. Muzun faydaları çoktur ve besin değeri de yüksektir. Ancak şeker bakımından zengin olması ‘diyette muz yenir mi?’ endişesine yol açmaktadır.
Kilo kontrolü sağlamaya çalışırken yüksek kalorili besinlerden kaçınmak ve alınan kaloriden daha fazla kalori yakmak esastır. Bu yüzden uzun müddet tok tutan yiyecekler tüketmek önemlidir. Meyveler, sağlıklı ara öğünlerinde ve diyet listelerinde mutlaka yer alması gereken başlıca vitamin ve mineral kaynaklarıdır.
İşte yumuşak dokusu, hem damakta kalan hem de tatlı ihtiyacını gideren lezzeti ve güzel kokusuyla muz, o meyvelerin başında gelmektedir.
Muzda Kaç Kalori Vardır?
İçindekiler
Muzdaki kalorinin %3’ü yağdan, %4’ü proteinden ve %93’ü karbonhidrattan gelmektedir.
- 170 gram (orta büyüklükte) 1 adet muz kalori değeri 110 kcal şeklindedir.
- 190 gram bir büyük muzun kalorisi ise 146’dır.
- 90 gramlık 1 küçük muz 69 kalori bulundurur.
- 80 gram (yarım) muz 61 kalori barındırır.
- Muz kalori cetveli içinde bir su bardağı dilimlenmiş muzun kalorisi ise 134 olarak karşımıza çıkmaktadır.
- 1 su bardağı muz suyunda 218 kalori mevcuttur.
- 1 su bardağı yani 225 gram muz püresi 200 kalori içerir.
Muzlu Yoğurt Kalorisi
Meyveli yoğurtlar, diyet yapanların ara öğünlerde tüketebileceği alternatif gıdalardandır. Açlığın bastırılmasına yardımcı olan bu ürünler, sağlıklı içerikleriyle diyeti destekleyecektir. Bir kâse muzlu yoğurt yaklaşık 119 kaloridir. Muzlu yoğurt barındırdığı probiyotiklerle bağırsakları düzene sokar ve enerji düzeyini yükseltir.
Muzlu yoğurdun içerisine chia tohumu, keten tohumu, kuru yemiş veya kuru meyve eklemek lezzetine de besin değerine de katkıda bulunacaktır. Fakat ev yapımı ya da az yağlı bir yoğurt kullanılmalıdır.
Muzlu Süt Kalorisi
- Muzlu süt kalori değeri şeker ve yağ kullanılarak hazırlandığı takdirde artar. Fakat az yağlı sütle ve şekersiz olarak hazırlanırsa ara öğünlerde tüketilmesi iyi olur. Bu şekilde yapılmış bir bardak muzlu sütün kalorisi 173’e tekâbül edecektir.
- Muzlu kutu süt (200 ml) ise 134 kalori değerine sahiptir.
Muz Kilo Aldırır mı?
Muz ölçülü tüketildiği takdirde kilo aldırmaz, bilakis diyeti kolaylaştıracaktır. Tok hissetmeyi sağlayan muz, zararlı atıştırmalıklar tüketmeyi önler. Egzersiz ve diğer fiziksel aktiviteler için ihtiyaç duyulan enerji de muzdan karşılanabilir.
Ancak muzun gece saatlerinde veya her gün tüketilmesi önerilmez. Geç saatlerde veya sürekli fazla miktarda tüketilmesi diyeti olumsuz etkileyecektir.
Muz Faydaları
- Muzun sağlığa faydaları zengin içeriğinden ileri gelmektedir. Muz; içerisinde triptofan isimli bir madde barındırır. Bu madde serotonin üretiminde ve hücrelere iletilmesinde büyük rol oynar.
- Muz bu özelliğiyle bir şeyler yeme içgüdüsünün baskılanmasını sağlar. Açlık hissini azaltır ve mutluluk hormonlarının salgılanmasına yardımcı olur.
- Tokluk süresini uzatır ve sık sık yemek yemeyi önler.
- Enerji vericidir; abur-cuburlara sağlıklı bir alternatiftir.
- Yapısındaki B vitamininden dolayı muzun yararları sinir sistemi üzerinde de ortaya çıkar. Doğal yatıştırıcı etki gösteren bu meyve, beden sağlığının olduğu kadar ruh sağlığının da dostudur.
- Muzun içinde bolca potasyum yer alır. Bu yönüyle muz, zihinsel gelişimin aktif bir şekilde devam etmesine katkı sağlar. Tansiyonun düzenlenmesinde de payı vardır.
- Bağırsakları çalıştırır. Sindirim ve boşaltım sistemini dengede tutar.
- Asit giderici özelliğe de sahiptir. Mideyi rahatlatır; ağrı ve yanma şikâyetlerinin giderilmesinde de görev alır. Hamilelikte bulantı problemine de faydalıdır.
- Taşıdığı yağ asitleriyle saç diplerinin beslenmesinde ve kırıkların engellenmesinde pay sahibidir. Saçların daha hızlı uzamalarına yardım eder.
- Muz maskesi uygulamak güneş lekelerine ve ciltteki diğer lekelere iyi gelir. Düzenli olarak muz ile maske hazırlanıp tatbik edilirse cilt altında bulunan dokular beslenir; sarkmaların ve kırışıklıkların önüne geçilebilir.
- Bunlara ek olarak muz, bromelain adı verilen bir enzim ihtiva etmektedir. Bu enzim libidoyu yükseltmekte; cinsel isteği ve cinsel gücü artırmaktadır. Yani muz, sağlıklı ve aktif bir cinsel yaşam için dolaylı yoldan fayda sağlamaktadır.
Muz Besin Değerleri
Muzun %74’ü sudan meydana gelmektedir. Lif yönünden zengindir ve magnezyum ile folik asit açısından da iyi bir kaynaktır. Orta büyüklükte bir muzun ihtiva ettiği besin öğeleri şöyledir:
- 52 gram karbonhidrat
- 53 gram yağ
- 1 gram gram protein
- 98 gram lif
- 0 mg kolesterol
- 8 mg sodyum
- 1 mg potasyum
- 6 mg kalsiyum
- 42 mg demir
- 2 İU A vitamini
- 05 İU C vitamini
Muz Diyeti
Muz ile diyet yapmak isteyenler için geliştirilen çeşitli beslenme listeleri mevcuttur. 4 günlük bir süre zarfında 4 kilo verdirdiği iddia edilen Japon muz diyeti bunlardan biridir.
Japon Muz Diyeti Örnek Liste
- Sabah: İstenildiği kadar muz ve ılık su
- Öğle: Mevsim sebzeleriyle hazırlanmış, zeytinyağlı bir yemek (1 porsiyon)
- Ara Öğün: Kuru meyve yahut kuru yemiş
- Akşam: Bir porsiyon yemek (Protein içerikli ve düşük kalorili olmasına özen gösterilmelidir.) Haşlanmış sebzeler ve ızgarada az yağla pişirilmiş et tercih edilebilir. Yemek akşam 8’den önce bitirilmelidir.
Muz Diyeti Nasıl Yapılır?
- Bu diyet 4 gün boyunca uygulanır. Aynı zamanda fiziksel aktivite yapmaya dikkat edilmelidir.
- Kafein ve alkol kullanımından uzak durulmalıdır.
- Akşam 8’den sonra şiddetli açlık hissedilirse küçük porsiyonlar hâlinde meyve tüketilebilir.
- Diyetten fayda görebilmeniz için düzenli ve yeterli uyumanız da mühimdir.
- Her gün yeterli miktarda su içmeniz gerekir. Tüketilen suyun oda sıcaklığında olması tavsiye edilir.