Gaps Diyeti Nedir?
  1. Anasayfa
  2. Diyet

Gaps Diyeti Nedir?

0

Gaps diyeti, bağırsaklarda meydana gelen bozulmuş bakterilerin dengesizliğini düzeltmek, yaralı, sızıntı ve hasarlı duvarların tedavi edilmesi amacıyla bağırsak epitelyum dokusunu iyileştirmeyi amaçlayan bir beslenme programıdır.

Gaps diyetinde hastalığa neden olan mantar ve bakterileri besleyen nörotoksin üremesine neden olan bütün işlenmiş gıdalar bu diyette uzaklaştırılır. Probiyotik destek sağlayan fermente gıdalar gaps diyetinin vazgeçilmezleri arasında yer alır. Oldukça kısa süre içinde bağırsaklarda oluşan sızıntıları ve hasarları tedavi eden bu beslenme programı, ağır metallerin, sindirilmemiş besinlerin ve toksinlerin kana geçişini engeller. Bu duruma bağlı olarak beyin ve diğer organlarda gelişim gösteren toksin temizlenmesi, kısa sürede fizyolojik ve psikiyatrik problemlerin ortadan kaldırılmasını da sağlamaktadır. Diğer beslenme programlarında olduğu gibi kronik rahatsızlığı bulunanların da gaps diyeti konusunda kesinlikle doktorlara danışması gerekmektedir. Gaps diyeti doktorlar ya da diyetisyenler tarafından uygulanmalıdır.

Gaps Diyeti Nasıl Yapılır?

Gaps diyeti 3 ana bölümden oluşmaktadır.

  1. Gaps diyeti 1. Aşama giriş 6 aşamadan oluşan giriş diyeti daha ilk aşamalarında hastalıkların fiziksel ve psikolojik semptomlarını ortadan kaldırır. Bu aşamada bağırsakları rahatsız edecek olan bütün besinler diyetten çıkartılır ve bağırsak duvarı onarılır. Tedavi edilen bağırsak duvarı emilim gerçekleştirmeden önce sindirimi gerçekleşir ve bu sayade birçok gıda intoleransı ve alerjileri de ortadan kalkar.
  2. Gaps diyetinin ikinci aşaması tam diyet programında bağırsak floransının dengesi tam manasıyla bu aşamada iyileşir. Bu dönemlerde hastalar gaps diyeti sayesinde tamamen uyum sürecini tamamlamış olur.
  3. Gaps diyetinin üçüncü aşaması ise diyetten çıkış süresidir. Hastalığın bütün semptomları ortadan kalmış olsa da diyetten sonra yaklaşık 1 sene boyunca bu diyete devam edilmek zorundadır. Diyetten çıkış aşamasında diyetten çıkarılmış olan bütün besinler teker teker kontrollü olarak diyete eklenerek belirli bir süre sonra gaps diyetinden tamamen çıkartılır.
Gaps Diyeti Ne Kadar Sürer?

Gaps Diyeti Ne Kadar Sürer?

Gaps diyet süresi bireylerde bulunan hastalığın semptomlarına göre değişiklik göstermektedir. Bazı bireylerde bulunan hastalıkların giriş aşamasında 20 ile 30 güne kadar sürerken giriş diyetinde 365 gün süren durumlar da görülmüştür. Bunun yanı sıra gasp diyetinin her aşamasını 4 günde geçen hastalar da bulunmaktadır. Gaps diyetinin süresini belirleyen en önemli kriterler ise hasta olan bireylerin psikolojik ve fiziksel bütün semptomların ortadan kaldırılmasıdır.

Gaps diyetinin standart süresi ise 6 aşamalı giriş aşamasının ilk aşamasında olan zorluk sebebiyle en az 3 ile 4 gün sürerken, ikinci aşama 8 – 6 – 8 gün sürmektedir. Üçüncü aşama ise 7 ile 15 gün, dördüncü aşama 21 ile 30 gün, beşinci aşama 30 ile 45 gün ve 6. Aşama ise 2 ile 4 ay kadar sürmektedir. Gaps diyetinin en zorlu aşaması ise giriş aşaması olarak bilinir. Bunun nedeni ise tamamen beslenme düzeninin değiştirilme aşaması olması nedeniyle birinci aşama sonunda hastalar semptomları ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır.

Gaps Giriş Diyeti 1 Aşama Kaç Gün?

Gaps diyetinin 1. Aşama diyeti hastalığın durumuna göre 3 ile 4 gün arasında değişiklik göstermektedir. Örnek vermek gerekirse x bir hastanın rahatsızlığı 3 günlük tedaviyle yani diyetle çözülürken y bir hastanın rahatsızlığı 4 gün süren diyetle çözülmektedir. Ancak bazı hastalar giriş aşamasında 20 ile 30 gün süren tedavilerinin sürmesi de beklenebilir. Daha detaylı bir anlatım için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Gaps Diyetinde Ne Yenir?

Gaps Diyetinde Ne Yenir?

Gaps diyetinde ne yenir konusunda farklı fikirler ortaya atılsa da özellikle havuç, kereviz, pancar ve lahana gibi tedavi edici sebzelerin tüketilmesi daha faydalıdır. Ancak Gaps diyetinde ne yenmesi konusundan önce Gaps diyetinin ne olduğunu bilmek daha faydalı olacaktır.

Gaps Diyetinin Yasaklar Listesi Nedir?

  • Gaps diyetinde yasaklı besinlerin ilk sıralarında tam tahıllı besinler gelir. Bu besinler çavdar, pirinç, buğday, mısır, bulgur, makarna, kuskus, arpa, karabuğday ve yulaf gibi besinlerdir. Gluten içeren besinler gasp diyetinde kesinlikle tercih edilmez.
  • Nişasta bulunan bütün sebzeler yasaklı listesindedir. Örneğin yer elması, patates, havuç, gulgas kökü ve arararot gibi besinler.
  • Şeker ve şeker içeren bütün besinler de yasaklılar listesinde yer alır. Kuru fasulye, bakla, soya fasulyesi, barbunya, nohut, maş fasulyesi gibi nişasta bulunan bütün kuru baklagiller.
  • Laktoz bulunan süt ve süt ürünleri yasaklılar listesinin üst sıralarında yer alır. Tatlı, krema, sucuk, salam, sosis, kek ve pastırma gibi işlenen gıdalar.
  • Gazlı içecekler, hazır meyve suları, meşrubatlar, tavuk bilyonlar ve et gibi hazır ve paketlenmiş gıdalar yasaklı listesinde yer alır.
  • Üretiminde soya kullanılan salata sosları, margarin, kuruyemiş, gofret, bisküvi gibi bütün besinler diyette yasaklı listesinde yer alır.

Gaps Diyetinin Zararları Nelerdir?

Gaps diyeti bazı hastalıklarda tedavi amacıyla tercih edilse de bilimsel olarak kanıtı bulunmayan bir beslenme programıdır. Özellikle kalp ve damar hastalıkları, diyabet, böbrek ve karaciğer fonksiyon bozuklukları ve kolesterol problemleri bulunan bireylerin doktor kontrolüne gitmeden bu diyeti uygulaması sağlık açısından zararlıdır. Emzirme dönemlerinde ve hamilelik dönemlerinde bulunan bütün bireylerin gaps diyetini uygulamaları sakıncalıdır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Yoyo Diyeti Nasıl Yapılır?

Gaps diyetinin ilk 3 aşamasında gıdaların büyük çoğunluğu diyet programında yasaklıdır. Buna göre yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmeyi engellediği için bağışıklık sisteminde olumsuz etkenlere neden olabilir. Gaps diyetinin ikinci aşamasında bulunan çiğ yumurta tüketiminin önerilmiş olması da salmonellaya davet niteliğinde olduğu için zararlıdır.

Gaps Diyeti Kimlere Uygulanır?

Gaps diyeti ilk olarak sindirim sisteminde problem olan bireylere öncelikli olarak uygulanan diyet programıdır. Sindirim sistemi normal şekilde çalışan birey, her gün düzenli olarak tuvalet ihtiyacını gidermektedir. Ancak diğer durumlarda günde 2 – 3 – 4 kez tuvalete giden bir birey bunu normal düzeni sanan bireylerde bağırsak floransından ve sindirim sisteminde bir problem olduğunu işaret eder. Meydana gelen bu sorun bireylerin hem sağlıklı bir şekilde kilo vermesini engellerken hem de sağlığını tehlikeye atmaktadır. Sindirim problemi olan bireylerin bir beslenme uzmanına danıştıktan sonra ihtiyaç duyulan tahlillerin yapılması ve sonrasında vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri doktor kontrolünde alarak gaps diyetini uygulaması gerekmektedir. Gaps diyeti sindirim sistemi olanların dışında depresyon, şizofreni, otizm, hiperaktivite bozukluğu ve disleksi rahatsızlığı bulunan bireylerde de tedavi amacıyla uygulanmaktadır. Ancak unutulmaması gerekiyor ki sadece doktor kontrolünde yapıldığının unutulmaması gerekiyor.