Gastrit Diyeti herhangi bir yan etkisi olmayan aksine duyulan rahatsızlığı tedavi eden diyettir. Bu yüzden oldukça tavsiye edilmektedir ve olumlu sonuçlar alınmıştır. Bireyin hem kendisini hem de sosyal yaşamını olumsuz etkilediği için Gastrit Diyetiyle beraber bireyin bulguları düzeltilip bu rahatsızlığın önüne geçilebilir. Akut gastriti olan bireyler birkaç gün uyguladıktan sonra semptomlarda iyileşmeler fark edilmeye başlanır. Bazılarında ise ara ara bu semptomlar kendini gösterebilir. Bu durumla karşılaşıldığında diyete tekrar başlanır ve mideye zarar veren besinler listeden çıkarılır. Daha sonra iyileşme tamamlandığında ise bu besinler yavaş yavaş az miktarda tüketilerek ilerlenebilir. Gastrit Diyetinde listeyle sıkı sıkı uymakla beraber besinleri küçük lokmalarla ve iyice çiğneyerek tüketmek önemlidir. Aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalı, posa içeriği düşük ve kolay tüketilebilir besinler tercih edilmelidir. Çay, kahve gibi kafeinli içeceklerden, kola, gazoz gibi asitli içecekler listeden çıkarılmalıdır. Meyve olarak ise elma, armut ve şeftaliyi tercih edebilirsiniz. Diyet uygulanırken vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve proteinler de yeteri miktarda alınmalıdır.
Gastrit diyetinde ne yenir?
İçindekiler
Gastrit Diyetinde şunları tüketmeye özen gösterin;
- Taze sebze ve taze meyve
- Tam tahıllı ürünler
- Beyaz et ve balık
- Ev yapımı yoğurt veya kefir yani probiyotikli yiyecekler
- Yulaf ezmesi
- Havuç, elma, fasulye gibi yüksek lifli gıdalar
- Hindistan cevizi yağı gastrite iyi gelen yiyecekler arasındadır.
Gastrit olan biri ne yememeli?
Gastriti olan bireyler öncelikli olarak kafeinli ve gazlı içeceklerden uzak durmalıdır. Yiyecekleri çok soğuk veya çok sıcak tüketmemelidir. Kızartmalardan uzak durulmalı, portakal ve greyfurt mümkünse tüketmemelidir. Hazır çorbalarda, et suyu ile yapılan çorbalardan yememelidir. Kızarmış sucuk, et ve pastırma listeden çıkarılmalıdır. Kuru baklagil, sarımsak, domates, acı biber, ketçap ve mayonez, ayrıca sigara ve alkol tüketmemeye özen göstermelidir. Her hastalığın başı bilindiği üzere stres kaynaklı olabiliyor bu yüzdende stresli ortamlarda bulunmamak ve kendinizi stresten uzak tutmalısınız.
Gastriti olanlar sabah kahvaltıda ne yemeli?
Sabah kahvaltısında az yağlı beyaz peynir tüketmek, beyaz ekme, açık çay ya da mümkün olduğunca bitki veya meyve çayları tüketmek hiçbir sakınca oluşturmayacaktır. Eğer ki şeker hastalığınız yoksa bi tatlı kaşığı bal da her kahvaltıda tercih edebilirsiniz.
Gastrit doğal yollarla nasıl geçer?
- Elma sirkesi
- Yoğurt
- Zerdeçal
- Zencefil
- Yeşil çay
- Yulaf ezmesi
- Patates suyu gibi yiyeceklerle geçirmek mümkündür. Ayrıca az az ve sık beslenmeli. Çok sıcak ve çok soğuk yenmemeli. Ağır ağır yenmeli ve çokça çiğnenmeli. Yemekleri yaparken besinler çiğden konulmalı ve kavrulmadan pişirilmeli. Ayak üstü atıştırmak yerine oturarak öğün yapılmalı.