Çocuklarda Alerjik Rahatsızlıklar nelerdir? Bu rahatsızlıklardan korunma yöntemleri. Bu rahatsızlıklarla evde kendi çabamızla başa çıkma formülleri.
Alerji Nedir?
İçindekiler
Alerjinin tanımını; vücudumuzdan olmayan maddelere karşı vücudumuzun verdiği bir çeşit tepki şeklinde yapabiliriz. Alerjide temel soru şudur: Hangisi bana zarar verir, hangisi bana zarar vermez? Vücuda zarar vermeyecek maddelerin vücut tarafından yanlış anlaşılmasıyla gelişen reaksiyonlardan bahsetmek en doğrusu olacaktır.
Dolayısıyla dünyaya yeni gelmiş bir birey etrafa karşı tamamen yabancıdır, vücudunun kendinden olmayan maddeleri tanıyarak bunlara bir cevap oluşturması gerekir.
Hijyen Teoremi
Tıpta “hijyen teoremi” denilen bir nokta vardır ki özellikle çozuklarımızı hayata hazırlarken bu noktaya çok dikkat etmek gerekir. Bir birey ne kadar steril (mikroplardan arındırılmış) bir ortamda yetiştirilmeye çalışılırsa bu bireyin alerjik olma ihtimali her zaman daha fazladır. Onun içindir ki temizlik önemlidir fakat aşırısı zararlı oluyor maalesef..
Çocuklarda En Sık Görülen Alerjik Rahatsızlıklar Nelerdir?
Çocuklarda Alerjik Rahatsızlıklar da yaşa göre farklılıklar olabilmekte çünkü; vücut dünyaya geldikten sonra maddeleri tanımaya başlayarak, bahsettiğimiz gibi hangi maddenin vücuda zararlı hangisinin yararlı olduğunu öğreniyor.
Bebeklik döneminde en sık görülen alerjik hastalıklar genellikle cilt egzeması, pişik gibi cilt problemleridir. Daha ileriki dönemlerde gıda alerjileri görülebilir. Çocuk büyümeye devam ettikçe ise burun şikayetleri, alerjik bronşitler, astım gibi rahatsızlıklar görülebiliyor.
Buradan çıkan sonuca göre çocuklarda en sık görülen alerjik rahatsızlıkları; bebeklik egzeması, gıda alerjileri ve alerjik bronşit olarak üç ana maddede toplayabiliriz.
Çocuğumuzun Alerjik Rahatsızlığının Olduğunu Nasıl Anlarız?
Bebeklik döneminde; çocuğun normal şartların dışında ağlama atakları varsa, geçmesi gereken bir dönemden sonra halen gaz sancıları devam ediyorsa, beslenme ve kilo alımında problem varsa bu bebek için bir gıda alerjisinin olabileceğini gösterebilir.
Sonraki dönemlerde; kronik öksürük yani 2 haftadan fazla süren öksürükler varsa, 1 yıl içerisinde 6’dan fazla antibiyotik ihtiyacı olan, üst solunum yolu enfeksiyonları çocuğunuzda alerjik hastalıklar olabileceğinin temel göstergeleridir. Ayrıca Çocuklarda Alerjik Rahatsızlıkların başlıca belirtileri arasında Boğaz Kuruluğu dikkat etmek gerekiyor.
Çocuğumuzu Alerjiden Nasıl Koruyabiliriz?
Evimizin içinde öncelikle önlem almamız gereken nokta, ev tozu akarları dediğimiz gözle göremediğimiz canlılardan korunmak
Evimizin içinde önlem alırken dikkat etmemiz gereken 2 tane temel faktör var. Bunlardan bir tanesi ev ısısı, bir tanesi de evin nem derecesidir. Ev içi sıcaklığı 22°C civarlarında ayarlamak gerekecektir. Ev içi nem oranını ise %45 ile %55 arasında tutmak daha sağlıklı olacaktır. Ev içi nem oranını ölçmek için çok kolaylıkla ulaşabileceğiniz küçük cihazlar var, bunları eczanelerden de tedarik edebilir ve evinizin nem oranını kontrol edebilirsiniz.
Çocuğunuzun yattığı odada kesinlikle antialerjik yatak örtüsü, yastık kılıfı kullanılmalı diye bir kaide yok. Tabii eğer çocuğunuzun tespit edilen bir alerjik rahatsızlığı yoksa.
Ev tozu akarları dediğimiz gözle göremediğimiz canlılardan korunmak için yatak odasını pratik olarak dizayn edecek olursak perde yerine stor kullanılmalı. Yerde kesinlikle uzun tüylü halılar olmaması lazım, onun yerine ince ve kolay silinebilir bir halı tercih edilmeli hatta mümkünse çocuk odalarında halı olmaması çocuğunuz için daha sağlıklı olacaktır. Özellikle peluş oyuncaklar çok fazla toz tuttukları için çocuğunuzu rahatsız edebilir. Yatak başında peluş oyuncak tarzı eşyaların olmamasını sağlamalıyız. Tahta veya metal oyuncaklar daha sağlıklıdır.
Odanın havalandırılması da pencerenin sürekli açık kalmaması şartıyla çok önemlidir.