Boğaz Kuruluğuna Ne İyi Gelir?
  1. Anasayfa
  2. Sağlık

Boğaz Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

0

Boğaz Kuruluğuna Ne İyi Gelir? Kuru bir boğaz gerçekten rahatsız edici olabilir!

Geceleri uykunuzu bölebilir ve hatta gündüz saatlerinde çalışmayı zorlaştırabilir.

Kuru bir boğaz, genellikle yutak iltihaplanmasıyla burun ve ağzın arkasından mideye yol açan özofagusa uzanan bir tüpün neden olduğu yaygın bir sorundur.

Boğazdaki bu rahatsızlığa ve ağrıya birkaç faktör yol açabilir.

Çoğu zaman, kuru havalarda ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının vahşi bir yangın gibi yayıldığı soğuk kış aylarında ortaya çıkar. Ayrıca mononükleoz, bademcik iltihabı, strep boğaz, asit reflü veya GÖRH, grip, soğuk ve saman nezlesi veya alerjiler gibi diğer durumların bir belirtisi olabilir.

Bazense kuru bir boğaz ağzı açık uyuma, aşırı konuşma, sigara içme, dehidrasyon veya çevre kirliliğine yol açan maddelere maruz kalma gibi küçük bir şeyin işaretidir.

Özellikle sabahları kötü olan kuru bir boğazın semptomlarından bazıları; yutma zorluğu, boynun kenarlarındaki kabarık ve şişmiş bezlerdir.

Zaman zaman bu semptomlara ayrıca baş ağrısı, vücut ağrıları, ateş ve genel yorgunluğa neden olabilen bir strep enfeksiyonu eşlik edebilir.

Boğaz Kuruluğuna Çözüm Yöntemleri

Boğaz Kuruluğuna bir çözüm aramadan önce kuru boğazın nedenini tanımlamak şarttır. Bu arada, semptomları hafifletmek ve bu rahatsız edici problemden kurtulmak için kullanabileceğiniz birçok etkili ev reçetesi vardır.

Not: Belirtiler birkaç günden fazla devam ederse, doktorunuza danışmalısınız.

Tuzlu Su Gargarası

Kuru bir boğazla etkili bir şekilde baş etmenin en basit yolu tuzlu su ile ağzı çalkalamaktır.

Tuz, herhangi bir mikrobiyal enfeksiyonun büyümesini kısıtlayarak temizlenmesine yardımcı antiseptik ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Ayrıca, mukus ve balgamı boğazdan çıkarmaya ve ağzı nemlendirmeye yardımcı olur.

Ayrıca, sıcak tuzlu su boğazınızı yatıştırıcaktır.

  • 1 fincan ılık suya yarım çay kaşığı tuz ekleyin.
  • Tuzu çözmek için iyice karıştırın.
  • Birkaç saniye boyunca bu suyla ağzınızı çalkalayın, sonra tükürün.
  • Boğaz kuruluğundan kurtulana kadar düzenli aralıklarla tekrarlayın.

Bal

Bal, nemlendirici özelliği nedeniyle boğaz kuruması semptomlarını giderebilir. Ayrıca enfeksiyona neden olabilecek ve boğaz kurumasına yol açabilecek mikroplara karşı mücadele eden antibakteriyel, antimikrobiyal ve antiseptik özellikler içerir.

Ayrıca hipertonik ozmotik gibi çalışır, bu da iltihaplı dokudan su çekilmesine yardımcı olur ve böylece şişmeyi azaltır.

Bal, bağışıklık sistemi için de iyidir.

  • 1 çorba kaşığı saf, organik balı bir bardak ılık suyla iyice karıştırın ve günde 2 veya 3 kez için.
  • Alternatif olarak, bal ve limon suyunu 1’er çorba kaşığı olmak üzere bir bardak ılık suya karıştırın. Karışımı yavaşça yudumlayın. Bunu günde birkaç kez içebilirsiniz.
  • Yatmadan önce bir bardak ılık süte 1 tatlı kaşığı bal ekleyin. Kuru boğazınızı yatıştırmak ve daha iyi uyumak için yardımcı olacaktır.

Dikkat: Ham bal, bebeklerde gıda zehirlenmesine neden olabilecek zararlı bakterileri taşıyabileceği için, 1 yaşın altındaki bebekleri asla bal ile beslememelisiniz.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi bir gargara olarak kullanılmak üzere seyreltilebilir veya bir enfeksiyonla savaşmak ve vücudu alkalize etmek için sıcak çay veya bir bardak suya eklenebilir. Bu basit giderici ilaç, alerjinin veya enfeksiyonun neden olduğu kuruluk ve boğaz ağrısına yardımcı olur.

Antibakteriyel özelliklerinden dolayı mikroplarla savaşmaya ve vücudu alkalize etmeye yardımcı olur. Ayrıca ağızdaki pH dengesinin korunmasına yardımcı olur, böylece ağzı nemlendirerek boğaz kurumasının önlenmesi veya tedavi edilmesi için iyi bir ilaçtır.

Elma sirkesi, bağışıklık sistemini de güçlendirir.

  • 1 bardak sıcak suya 1 yemek kaşığı saf, filtre edilmemiş elma sirkesi karıştırın. Iyice karıştırın ve boğaz kuruluğundan kurtulmak için günde iki kez için.
  • Ayrıca, elma sirkesi ile gargara yapabilirsiniz. 1 çay kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı saf, filtre edilmemiş elma sirkesini 1 su bardağı sıcak suya karıştırın. Bununla günde birkaç kez gargara yapın.

Sakız

Bir parça şekersiz sakız çiğnemek, kuru bir boğazla başa çıkmak için basit ama etkili bir yoldur. Çiğneme eylemi ağızda ve boğazda tükürük akışını uyarır. Tükürük üretimi arttıkça, boğaz nemli bir hale gelir ve bu da kuruluktan kurtulmayı sağlar.

Şeker içermeyen sakız çiğnemek ise, boğaz kuruluğunun arkasındaki başka bir yaygın neden olan asitliğe karşı mücadele eder.

2005 tarihli bir çalışma, yemekten sonraki 30 dakika boyunca şekersiz sakız çiğnemenin yemek sonrası asidik özofageal reflü riskini azaltabileceğini göstermektedir.

Boğazınızı rahatlatmak için mümkün olduğunca şekersiz ve tatlandırıcı içermeyen sakızları tercih edin. Özellikle nane aromalı sakız çeşitlerinden uzak durun.

Aynı şekilde, boğazınızı yeterince nemli tutmak için buz parçaları veya boğaz pastilleri emebilirsiniz.

Slippery Elm (Kırmızı Karaağaç)

Bu karaağaç türü, boğazı kaplayan jel benzeri bir madde olan müsilaj içerir, acıyı ve tahrişi azaltır. Bu da boğazınızdaki kuruluğu giderir.

Ayrıca boğaz kuruluğuyla savaşmak için önemli olan tükürük üretimini de uyarır.

  • 1 çay kaşığı karaağaç iç kabuğunu 2 bardak kaynar suya ekleyin.
  • Birkaç dakika bekletin, sonra çözeltiyi süzün.
  • Biraz bal ekleyip hala sıcakken yavaşça için.
  • Günde 2 veya 3 kez uygulanabilir.

Ayrıca piyasada kolayca bulabileceğiniz ‘slippery elm’ pastilleri de alabilirsiniz.

Boğaz Kuruluğuna Meyan Kökü

Meyan, boğaz kuruluğundan kurtulmaya yardımcı olan bir başka çaredir. Boğazda kuruluğa neden olabilecek herhangi bir enfeksiyondan kurtulmayı sağlayan antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir.

Aynı zamanda anti-inflamatuar özellikleri boğazda tahrişi azaltmaya yardımcı olur.

  • 1 su bardağı kaynar suya 1 çorba kaşığı meyan tozu ekleyin. Üstünü kapatın ve birkaç dakika bekletin. Çayı süzün ve günde 2 veya 3 kez için.
  • Ayrıca, yarım çay kaşığı meyan kökü tozunu biraz bal ile karıştırın ve günde iki kez olmak üzere birkaç gün alın.
  • Boğazınızı yatıştırmak için bazı meyankökü katkılı şekerlerden de emebilirsiniz.

Kırmızı Biber

Kuru bir boğazı rahatlatmakta acı biber de çok etkilidir.

Acı biber, antienflamatuar ve antibakteriyel özellikleri yönünden zengin bir bileşik olan kapsaisin içerir. Boğaz dokularındaki şişliğin azaltılmasına yardımcı olur ve altta yatan enfeksiyonu tedavi eder. Ayrıca, sahip hissettiğiniz acıyı hafifletecektir.

Kapsaisin ayrıca toksinleri ve diğer enfeksiyona neden olan ajanları vücuttan dışarı atmaya da yardımcı olur.

  • Çeyrek çay kaşığı toz biber, 1 yemek kaşığı bal ve 3 diş rendelenmiş sarımsağı birlikte karıştırın. Bu karışımdan günde birkaç kez yarımşar çay kaşığı tüketin, ancak dozlar arasında en az 1 saat bekleyin. Bu karışımı aldıktan hemen sonra su içmekten kaçının.
  • Alternatif olarak çeyrek çay kaşığı acı biber ve 1 çorba kaşığı limon suyunu bir bardak sıcak suya ekleyin. Bu karışım ile günde birkaç kez gargara yapın. 1-2 gün boyunca devam edin.

Hatmi Kökü (Marshmallow Root)

Hatmi kökü, ağrılı veya kuru bir boğazı kaplayıp sakinleştiren zamk içerir. Ayrıca boğaz ile bağlantılı olarak bademcik iltihabının sökülmesine de yardımcı olur.

Buna ek olarak, demülent ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde asit reflü ile de başa çıkar. Asit reflü, boğaz kuruluğunun nedenlerinden biridir.

  • 1,5 fincan kaynar suya 1 yemek kaşığı kuru hatmi kökü ekleyin.
  • Kapağı kapatın ve 20 dakika kaynatın.
  • Çözeltiyi süzün, biraz bal ekleyin ve için.
  • Günde 3 fincan bu bitkisel çaydan tüketebilirsiniz.

Dikkat: Hamile ya da emziren kadınlar ve diyabet hastaları için hatmi kökü önerilmez

Sıvı Tüketimi

Çoğu zaman, boğazınızdaki kuruluk sadece bir dehidrasyon (vücudun aşırı su kaybetmesi) belirtisi olabilir, bu da yeterli su içmediğiniz anlamına gelir. Susuz kaldığında, vücudunuz normal olarak ağzınızı ve boğazınızı nemlendiren tükürüğün çoğunu üretemez.

Öte yandan, doğru nemlendirme vücudunuza, boğazınızı nemli tutmak için gereken tükürük miktarını üretmek için ihtiyaç duyduğu kaynakları sağlar. Ayrıca, mukus incelir ve gevşer, böylece boğazınızın iç duvarlarına yapışması ve tahrişe neden olması önlenir.

Susuzlukla mücadele etmek için gün boyunca bol bol sıvı tüketin. Genel olarak, günde 8 ila 10 bardak su içmek iyidir. Ancak yaşınıza, aktivite düzeyinize, iklim koşulunuza ve sağlık durumunuza bağlı olarak, bu miktar daha az veya daha fazla olabilir.

Beslenme listenize su içeriği açısından zengin olan meyveleri, sebzeleri ve diğer yiyecekleri de eklemelisiniz. Vücudunuzun daha fazla su kaybetmesine neden olabilecek kafeinli, gazlı içecekler ve kahve kullanmayın.

Nemlendirici

İyi uyku ve dinlenme için boğaz kuruluğunun hızla iyileşmesi önemlidir. Kuru bir boğaz gece daha da kötüleşip uykunuzu bölebileceğinden bir nemlendiricinin çalıştırılması tavsiye edilir.

Serin havalarda nemlendirici daha önemlidir. Havaya ılık bir nem katacak ve bu nemli havada nefes almanız, boğaz kuruluğunu yatıştırmanıza ve nemlendirmenize yardımcı olacaktır, böylece ihtiyaç duyduğunuz uykuya kavuşabilirsiniz.

Yatak odanıza veya önemli miktarda zaman geçirdiğiniz başka bir odaya bir nemlendirici yerleştirin.

Nemlendirici yerine derin bir tencereyi ılık suyla doldurup ısı kaynağının yanına yerleştirebilirsiniz. Su ısındıkça yavaş yavaş odadaki havayı nemli hale getirecektir.

Boğaz Kuruluğuna önlem olarak nemlendirici veya su kabı kullanıp kullanmadığınıza bakılmaksızın, küf ve diğer alerjenlerin birikmesini önlemek için temiz tutmalısınız.

Boğaz Kuruluğuna Ne İyi Gelir Diğer İpuçları

  • Sıcak bir duş almak ve buharda birkaç dakika nefes almak, kuru boğazda geçici olarak rahatlama sağlayabilir.
  • Günlük aktivitelerinizi azaltarak dinlenin ve boğaz kuruluğundan muzdaripken mümkün olduğunca az konuşun.
  • Kuru ve tahriş olmuş boğazınızı yatıştırmak için ılık su, bitkisel çay veya diğer sıvıları ılık olarak için.
  • Tütün ürünlerini kullanmayın, boğaz dokularını tahriş eder ve uzun süreli bir boğaz kuruluğu süresine neden olabilir.
  • Her sabah kuru ağızla uyanırsanız, sorun ağzı açık uyumanız olabilir. Böyle bir durumda, uyurken burnunuzu açık tutmak için burnunuzun köprüsüne yapışkan bir şerit uygulayın.
  • Alerjiden korunmak için alerji mevsiminde pencereler ve klima kapalıyken içeride kalın.
  • Asit refleksine bağlı olan boğaz kurumasından kurtulmak için yatağınızın başını yükseltin. Bu, boğazınızdan asitin akmasını önlemeye yardımcı olur.
  • Sigara içmeyin ve sigara içilmesini önleyin, çünkü sadece semptomları kötüleştirecektir.
  • Baharatlı veya yağlı yiyecekler, alkol, kafein, çikolata, nane ve sarımsak gibi mide ekşimesini tetikleyebilecek yiyecek ve içeceklerden kaçının.
  • Boğaz ağrısından muzdaripseniz doktorunuzun reçete ettiği antibiyotik dozunu aldığınızdan emin olun.
  • Eğer bademcik iltihabına neden olan bakterilerden dolayı boğazınız kuruyorsa tedavi etmek için reçete edilen antibiyotikleri kullanın. Viral bademcik iltihabı 7 ila 10 gün içinde kendi kendine iyileşir.
  • Boğaz kuruması mononükleozdan (öpücük hastalığı) kaynaklanıyorsa, antibiyotikler bunu tedavi etmez. Bağışıklık sisteminize virüsle savaşma şansı vermek için bol bol dinlenin.

Yazımızın sonuna gelmiş bulunurken sizlere Beynimizin Genç Kalması için tüketmemiz gereken besinleri ele aldığım bir makalemin linkini bırakıyorum. Umarım bu yazıma da göz atmaktan zevk alırsınız.