Mideye Balon Taktırmak
  1. Anasayfa
  2. Diyet

Mideye Balon Taktırmak

0

Mideye balon taktırmak; hastaların kilo vermesini sağlamak amacıyla yapılan bir uygulamadır. Bu işlemde hastanın midesine içi suyla dolu bir balon yerleştirilir. Gıda alımı bu şekilde kısıtlanır ve hastanın zayıflaması kolaylaşır. Bu yöntem gıda alımına sınırlama getirdiği halde; açlık hissinde herhangi bir değişikliğe yol açmaz. Genellikle süper obezite olarak tanımlanan hasta grubunda tercih edilen bu uygulama bir ameliyat değildir.

Hastanın midesine balon yerleştirme işlemi yarı uyku (sedasyon) hâlinde yapılır. Kolay uygulanabilen, kısa süreli bir yöntemdir. Hasta; ilerleyen zamanda obezite cerrahisi operasyonu geçirecekse mide balonu sayesinde bu işlemden evvel biraz kilo verebilmesi mümkün olur. Mide balonu İntra Gastrik Balon olarak da isimlendirilir. Bu balon gastroenterologlar ve obezite cerrahisi konusunda deneyimli genel cerrahi uzmanları tarafından takılır.

Mide balonu geçici obezite tedavisinde kullanılmakta olup; eklem hastalıkları, damar hastalıkları, tip 2 diyabet gibi obeziteye bağlı risklerin düşmesini sağlar. Hastaların obezite cerrahisi öncesinde zayıflaması amacıyla uygulanan bu yöntem cerrahi riskleri azaltır.

Mideye Balon Taktırmanın Avantajları

Mideye balon taktırmak oldukça basit bir işlemdir. Cerrahi bir müdahale olarak kabul edilmemektedir. Uygun bir diyet programı ve egzersiz ile birleştirildiği takdirde uzun dönemde kalıcı kilo kaybını destekler. Fazla kiloların maximum %30 kadarını vermeyi sağlayabilir.

Mide Balonu ile Zayıflama

Mideye balon taktıranlar; diyet yapmakta çok zorluk çektikleri veya diyet uygulamasına rağmen sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığı edinememiş oldukları için bu yönteme başvurmaktadır.  Mide balonu yalnız başına kilo verdirmez fakat yukarıda da ifade edildiği üzere; kişiye özel bir diyet listesi ve spor ile desteklenirse kilo verme sürecini olumlu etkiler.

Mideye Balon Taktırmanın Riskleri

Mide balonunun zararları nadiren görülmektedir. Mide balonu yerleştirildikten sonra bulantı ve ağrı oluşması yaygındır. Bu semptomlar geçicidir ve ağızdan alınan ilaçlarla tedavisi mümkündür. Bazen balon sönebilir ve sindirim sisteminde ilerleyebilir. Buna bağlı olarak balonu çıkarabilmek için ek prosedüre/ameliyata gerek duyulmasını sağlayacak bir tıkanma oluşabilir. Mide duvarında delinme ve ülser meydana gelmesi de mide balonunun riskleri arasındadır. Sıvı alımının yetersiz olması durumunda dehidrasyon ihtimali mevcuttur. Hastanın yeterli sıvı tüketememesi hâlinde serum takviyesinden yararlanılabilir.

Mideye Balon Taktırmak Ne Kadar Sürer?

İşlemden önce hastaya fiziki muayene yapılır. Mide balonu taktırmak için uygun olduğu belirlenirse gerekli değerlendirmelerden ve hazırlıklardan sonra işleme başlanır. Mide balonu takılması –istisnalar hariç- çoğunlukla 15-20 dakika süren bir işlemdir.

Mide Balonu Midede Ne Kadar Kalır?

Mide Balonu Midede Ne Kadar Kalır?

Mideye balon takıldıktan sonra bu, mide içinde 6 ay ilâ 1 yıl süreyle kalabilir. Mide balonu midenin tamamını kapladığı için daha hızlı dolmasına yardım eder ve midenin ağız bölümünü tıkayarak gıdaların sindirim süresini uzatır. Bunun sonucunda hastalar kendilerini daha uzun müddet tok hissederler. Mide balonunun etkisi geçtikten sonra da hastaların verdikleri kiloları tekrar geri alma eğiliminde olmadığı; yani bu yöntemin uzun vadede kalıcı ve başarılı sonuç verdiği söylenebilir.

Mideye Balon Takıldıktan Sonra Ne Olur?

Midesine balon taktıranlar, normal vücut kitle indeksine daha çabuk ulaşırlar. Bu uygulama; kilo düzeyi ameliyatı gerektirecek kadar yüksek olmayan fakat normal yöntemlerle zayıflamakta güçlük çeken/hiç zayıflayamayan kişilere uygulanır. Bu yöntemin ardından kişilerin 15-20 kilo kaybedebildikleri gözlemlenmiştir. Ancak çeşitli faktörler kilo vermenin seyrini etkileyebilir. Şeker/diyabet, kalp-damar hastalıkları ve diğer birtakım rahatsızlıklar, hastanın mevcut vücut kitle indeksi ve kilosu gibi birçok etken mide balonunun faydaları üzerinde belirleyici rol oynamaktadır.

Mide Balonu Kimlere Uygulanabilir?

Süper morbid obezlere; vücut kitle indeksi 30-35 arasında olan; farklı obezite cerrahilerine hiçbir şekilde uyum gösterememiş ve sağlıklı zayıflamak isteyen kişilere mide balonu uygulaması yapılabilmektedir. Bunun için hastaların vücut kitle indeksi ve total vücut ağırlığı hesaplanmakta; mide balonunun ne kadar süre kullanılacağı kararlaştırılmaktadır. Daha sonra işlem bu doğrultuda uygulanmaktadır. Yapılan çalışmalara göre mide balonu vücut ağırlığında %20’ye varan azalma sağlamaktadır. Öte yandan bu uygulama hastaların yaşam standartlarını yükselten çeşitli alışkanlıklar edinmesinde büyük rol oynamaktadır. Mide balonu takıldıktan sonra hastanede uzun süre kalmak gerekmez. Hasta ortalama 1 saat içerisinde toparlanabilir. Bu durum hekimin takibinde olur ve gerekiyorsa hastanede kalma süresi daha uzun olabilir.

Mide Balonu Kimlere Uygulanamaz?

  • Özofagus varisleri, büyük mide fıtığı, ülser ve sindirim sisteminde darlık olanlar
  • Hamileler ve 12 ay içinde hamile kalması mümkün olanlar
  • İlaç, alkol veya madde bağımlıları
  • Daha önce peritonit, bağırsak tıkanıklığı, bariatrik cerrahi öyküsü olanlar
  • Kronik yüksek doz aspirin ya da ağrı kesici kullanmış hastalar
  • Antikoagülan ve sistemik kortikosteroid kullananlar
  • Vücut kitle indeksi 30’dan düşük olan kişiler
  • Crohn hastalığı yahut onikiparmak bağırsağı ülseri yaşayanlar
  • Darlık veya atrezi gibi doğumsal yahut edinilmiş sindirim sistemi sorunları olanlar
  • Duygusal olarak anstabil, mental retarde veya belirgin derecede başka psikolojik problemlere sahip bireyler
  • Anestezi alamayacak kişiler
  • Eskiden açık karın ameliyatı geçirenler

Mide Balonu Nasıl Takılır?

Hastanın midesinde buna engel teşkil eden bir durum yoksa endoskopik olarak içeri girilir ve midenin boyutuna göre belirlenmiş balon buraya yerleştirilmektedir. Ardından midenin içi metilen mavisi adı verilen sıvıyla doldurulur. Bu sıvının hacmi en fazla 700 ml olur.

thumbnail
Önerilen Yazı
Mide Resetleme Nedir – Poş Reset Yöntemi

Mide Balonu ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

İşlemden önce hastanın aç olması lâzımdır. Yeme-içmeye en az 12 saat evvel son verilmelidir. İşleme son 6 saat kala su da içilmemelidir.

Ayrıca işlemin 1 hafta öncesinden kan sulandırıcı ilaçların alımına ara verilmelidir.

Uygulamadan sonra mideye kramp girmesi, kasılma, bulantı ve kusma gibi şikâyetler görülebilir. Bunların bir haftada kaybolması beklenir. Fakat bazen 2-3 günde geçtiği olur, kimi zaman da söz konusu yakınmaların bitmesi 10 günü bulabilir.

Mideye balon taktırıldıktan sonra da yine bazı riskler mevcuttur. Bazen balon delinebilir. Gerçi mide balonu patlar mı? diye endişe etmeye gerek yoktur çünkü tıbbi olarak böyle bir şey mümkün değildir. Fakat hasta yanlış beslendiğinde ve midedeki asit oranı aşırı yüksek olduğunda balonun delinme ihtimali gündeme gelir. Bununla birlikte; mide balonu dayanıklı bir malzemeden üretilmektedir, delinme olasılığı düşüktür.

Balonun içerisinde mavi renkli bir sıvı vardır. Mide balonu delinince bu sıvıdan dolayı idrar rengi maviye döner. Böyle bir şey ile karşılaşan hastaların vakit kaybetmeden doktora başvurması gerekir. Mide balonunun uğradığı hasara göre; balonun yenisiyle değiştirilmesi veya tamamen çıkarılması seçeneklerinden biri tercih edilir. Mide balonunun çıkarılmasına karar verilirse öncelikle balonun içindeki sıvı boşaltılır. Sonra endeskop yardımıyla balon materyali mideden çıkarılır ve hasta günlük hayatına kaldığı yerden devam eder.

Hastanın anestezi alması problem teşkil edecekse veya hasta anestezi almaktan korkuyorsa; anestezi ve endeskopi uygulaması yapılmadan da mide balonu yöntemi tercih edilebilir. Bu işlemde balon suyla – boş bir hâlde- yutulmaktadır. Bu sırada balonun içini doldurmak için kullanılacak olan  kateter de balonla birlikte yutulur. Bu işlem takriben 20 dakika sürer ve daha sonra hastaya röntgen çekilir. Bununla balonun yeri kesinleştirilir ve balon, kateter kullanılarak su ile doldurulur.Mide balonu suyla şişirilir ve kateter hastanın ağzından çıkarılır. Böylece endeskopi, anestezi ve cerrahi müdahale olmadan mideye balon taktırmak mümkün olmaktadır. Obezite cerrahilerinin en az risk taşıyan en sağlıklı yöntemi budur.

Yutulabilir mide balonu uygulandıktan 4 ay sonra içindeki sıvı kateterle boşaltılmalıdır. Materyalin çıkarılması gerekmez. Çünkü kendiliğinden dışarı atılabilir.

Mide Balonu Taktırdıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Midesine balon takılan hastalar ilk 14 gün boyunca yumuşak kıvamlı gıdalarla beslenmelidir. Şekerli ve yağlı besinlerden uzak durmalı; beslenme düzeni sık sık ve küçük öğünler şeklinde olmalıdır. Lifli gıdalar, et, tavuk, balık, -kısıtlı miktarda- meyve, yumurta, ılık çay ve ıhlamur tüketimi serbesttir. Börek, pasta, çikolata, ağır kızartmalar ve asitli içeceklerden kaçınılmalıdır.

Bu hastalar devamlı bir doygunluk ve dolgunluk hissi yaşadıkları için yedikleri yemek miktarı azalır, iştahları baskılanır. Bu sayede kalori alımı kısıtlanır ve kilo verme süreci başlar. Fakat hastalar balon çıkarıldıktan sonra da bu beslenme alışkanlıklarını korumaya özen göstermelidir. Yani şekerli ve yüksek kalorili gıdalardan uzak durmaya devam etmelidirler. Yemekten sonra 10’ar dakika yürüyüş yapmak metabolizma hızının artmasına katkı sağlayacaktır.

Yemekler iyi çiğnenerek ve yavaş yavaş yenmelidir. Gıdalar ufak parçalara bölünmeli ve küçük tabaklarla servis edilerek tüketilmelidir. Şişkinlik veya asit reflü hissedilirse yemeye son verilmelidir. Öğün sayısı günde 3 ana öğün ve 3 ara öğünü geçmemelidir. Yeteri kadar su tüketilmeli; su yemek sırasında değil yemekten en az 1 saat önce veya 1 saat sonra içilmelidir. Çok geç saatte yemek yemekten vazgeçilmelidir. Yemek yeme işlemi uyumadan 2-3 saat önce bitmiş olmalıdır.

Mide Balonu Fiyatları 2020

Mide balonu ne kadar? sorusuna burada yanıt vermek uygun değildir. Zira piyasada farklı kalite ve çeşitlerde pek çok mide balonu bulunmaktadır. Onun için mide balonu fiyatları değişkenlik göstermektedir. Ancak genel olarak şunu söyleyebiliriz ki; tüp mide ameliyatı ve benzeri ameliyatlara oranla mide balonu taktırmanın mâliyeti daha azdır. Uygulamanın hangi hastanede ve hangi cerrah tarafından yapıldığı, kullanılan malzemeler ve bu gibi unsurlar mide balonunun fiyatını etkilemektedir. Özel sigorta şirketlerinin mide balonunu karşılamadığı bilinmektedir.