Zayıflatan Ramazan diyeti size şaşırtıcı gelmiş olabilir. Çoğu kişi ‘Ramazan’da diyet olmaz’ diye düşünür ancak iftar ve sahurda dengeyi iyi ayarlamak şartıyla Ramazan’da sağlıklı zayıflama mümkündür.
Ramazan’da Nasıl Zayıflanır?
İçindekiler
Birçok insan, Ramazan ayı gelince diyetine ara verir. Daha sonra kontrolü elden bıraktığının ve kilo aldığının farkına varır. Fakat oruç tutarken formumuzu korumak da, zayıflamak da aslında çok kolaydır. İşte bunu sağlayacak olan şey Ramazan diyetidir.
Bu diyet sahur ve iftar yemeklerinde zararlı besinler tüketmeyi ve aşırıya kaçmayı önler. Yani oruç tutarken sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmeyi mümkün kılar. Üstelik bütün gün fazla acıkmayı da engeller. Gün içinde hissedilen açlık hissi ne kadar az olursa, iftarda ölçüyü korumak o kadar kolaylaşır.
Ayrıca Ramazan diyeti vücudun sudan kaybetmesinin önüne geçer. Verilen kiloların yağ deposundan verilmesini sağlayarak kalıcı zayıflama imkânı sunar.
Ramazan Diyeti Nasıl Yapılır?
- Ramazan diyeti ile zayıflayanlar arasına katılmak istiyorsanız bu diyeti istikrarlı bir şekilde uygulamanız gerekir. Birkaç gün yaptıktan sonra kuralları gevşetmeniz diyetten hiçbir sonuç alamamanıza yol açacaktır.
- Tansiyon, şeker, kalp hastalığı veya başka bir kronik rahatsızlığı olanlar Ramazan’da diyet yapmadan önce doktoruna danışmalıdır.
- Bütün gün su tüketemeyeceğiniz için iftardan sonra imsak vaktine kadar bol su içmeye özen göstermeniz lâzımdır.
- Ramazan diyeti ile zayıflama amacınız varsa buna daha hızlı ulaşmak adına oruçluyken ağır egzersizler yapmanız enerjinizin düşmesine sebep olur. Bu da oruç tutarken diyet yapmanızı zorlaştırır. Hafif egzersizleri tercih etmeniz ve yorucu aktivitelerden kaçınmanız en doğrusudur.
- İftar ve sahurda fazla yememek gerekir ancak bu, aç kalmak demek değildir. Aksine; kuru baklagil, et, meyve-sebze, tahıl gibi tüm besin gruplarından yeteri kadar alınmalıdır. Ramazan diyeti yaparken, vücudun gün boyu kendine yetecek kadar enerji üretebilmesi için sahurda yemeği biraz daha artırmaya izin vardır.
- Sahurda tok tutan, hafif ve besleyici yiyecekler tercih edilmelidir. Yumurta, menemen, yulaf ezmesi buna örnektir.
- İftardan sonra sahura kadar ara öğün niyetine sağlıklı atıştırmalıklar (kuruyemiş, meyve, kepekli grissini vb.) tüketilebilir.
- Ramazan diyet listesi düşük glisemik indeksine sahip kiraz, şeftali, portakal, armut, erik, çilek ve elma gibi meyveler içermelidir. Ayrıca tam buğday, sebzeler, kabuklu ve kuru meyveler, kepekli buğday, yağlı tohumlar ve benzeri lif kaynakları bulundurmalıdır. Yine kepekli un, mercimek, yulaf, basmati pirinci, fasulye ve buna benzer kompleks karbonhidratlara da diyet programında yer vermelidir.
- Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan pide ve tatlı tüketiminde de dikkatli olunmalıdır. Tatlı yemek isteyenler tercihini şerbetli olanlardan değil, sütlü hafif tatlılardan yana kullanmalıdır.
- Kafein bulunduran içecekler tüketilmemelidir. Bunlar sindirim sistemine hızlı bir şekilde geçerek vücudu ihtiyaç duyduğu mineral tuzlarından mahrum ederler.
- Kızarmış, yağlı besinlerden; hamur işlerinden ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmaktır.
Ramazan Diyeti Örnek Liste
Ramazan’da sağlıklı diyet için tavsiye edilen bu liste 1 haftalık beslenme programıdır. Bunu 1 aylık sürece yayarak Ramazan’da sağlıklı kilo verme hedefine ulaşılabilir.
- Gün
Sahur: Kayısı kompostosu, az yağlı pilav.
İftar: 1 kâse salata, kıymalı yumurta, meyve.
- Gün
Sahur: Yine 1 tabak pilav (az yağlı) ve kayısı kompostosu.
İftar: 1 tabak bulgur pilavı, 1 tabak etli fasulye, ev yapımı diyet güllaç. (1 porsiyon)
- Gün
Sahur: 1 bardak ayran, Az yağlı makarna (peynirli veya kıymalı).
İftar: 1 kâse yoğurt, patlıcan, kabak, domates veya biber dolması, istenildiği kadar meyve.
- Gün
Sahur: 1 bardak ayran, 3 ince dilim az yağlı börek.
İftar: 1 kâse cacık, yarım porsiyon yağsız pilav,8 tane ızgara köfte, diyet muhallebi (1 porsiyon)
- Gün
Sahur: 1 bardak ayran, 3 ince dilim az yağlı börek.
İftar: 1 kâse yoğurt, kıymalı ıspanak, meyve.
- Gün
Sahur: Kayısıdan yapılmış komposto, az yağ ile hazırlanmış 1 tabak pilav
İftar: 1 tabak haşlanmış patates, ızgara veya haşlama tavuk (yarım porsiyon), 1 porsiyon diyet sütlaç.
- Gün
Sahur: Az yağlı, domatesli, biberli patates salatası
İftar: 1 kâse yoğurt, 1 tabak lahana sarması, meyve.