Yeşil çay kaç kalori? sorusu sizi şaşırtmış olabilir. Sonuçta bitki çayının bile kalorisi mi var?’ sorusunun akla gelmesi oldukça normaldir. Hastalıklara şifâlı oluşundan dolayı asırlardır kullanılmaya devam eden yeşil çay; tarçın ve limon gibi eklemelerle daha da lezzetli hâle gelmektedir.
Yeşil Çay Kalori Değeri
İçindekiler
Yeşil çay, siyah çaydan daha az işleme tâbî tutulur. Bu yüzden içerdiği antioksidanlar zarar görmez. Aslında kalorisi yoktur. Yani 1 fincan yeşil çay kalorisi 0’dır. Yeşil çayı belirli aralıklarla tüketmeye devam etmenin sağlığa pek çok faydası vardır.
Yeşil Çay Faydaları
Kalorisiz olduğu için diyette güvenle tüketilebilecek olan yeşil çay, kilo aldırmaz. Diyet sürecini kolaylaştırmasının yanı sıra, vücuda ve özellikle bağışıklık sistemine büyük yararlar sağlar.
Yeşil Çay Zayıflatır
Yeşil çayın sağlığa faydaları yağ yakımında da kendini gösterir. Sadece kilo aldırmamakla kalmayan yeşil çay; kilo vermeye de yardımcı olur. İhtiva ettiği antioksidanlarla kalori yakımını destekleyen bu içecek, günde 2-3 fincandan fazla tüketilmemelidir. Yoksa istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir.
Yeşil Çay Metabolizmanın Daha Hızlı Çalışmasında Rol Oynar
Metabolik faaliyetlerin daha muntazam bir şekilde gerçekleşmesinde de payı olan yeşil çay; bu özelliğiyle kişiye kendini daha enerjik hissettirir.
Alzheimer ve Parkinson Riskini Azaltır
Yeşil çayda yer alan antioksidanlardan biri de kateşin’dir. Bu antioksidan, beyindeki hücrelerin sağlığını korur. İşte yeşil çayın, Alzheimer ve parkinson gibi nörolojik hastalıkların engellenmesindeki önemi buradan kaynaklanır.
Diyabetin Önüne Geçer
Yeşil çayın yararları kan şekeri üzerinde de belirgindir. Tip 2 Diyabet hastalığının önlenmesinde yeşil çayın da büyük ehemmiyeti vardır.
Kolesterol Seviyesini Düzenler
Bilindiği gibi, pek çok hastalığın temel sebebi yüksek kolesteroldür. Fakat yeşil çay yararları ile kolesterol düzeyinin dengelenmesine de etki eder. Böylelikle felç, hipertansiyon, damar tıkanıklığı, kalp rahatsızlıkları ve benzeri ciddi sağlık problemlerinin oluşmasına mânî olur. Bu sorunları yaşayanlar yeşil çayı istikrarlı bir şekilde tüketmeyi sürdürürlerse çok rahatlayacaklardır.
Yeşil Çay Diyeti Nasıl Yapılır?
Yeşil çay diyeti listesi ile bir hafta içinde 5 kilo vermek mümkündür. Ancak yeşil çay diyeti sık sık ve uzun süreli uygulanmamalıdır.
Tabii ki her diyette olduğu gibi, yeşil çay ile diyet yaparken de bol su içmeye, egzersiz yapmaya ve sağlıklı beslenmeye özen göstermek gerekir.
Yeşil çay metabolizmayı hızlandırdığı, ödem attığı için zaten diyet listelerinde yer almalıdır. Fakat özel olarak yeşil çayla diyet de yapılabilir.
Yeşil Çay Diyeti Örnek Liste
Kahvaltı
- 1 greyfurt
- 1 bardak şekersiz çay
- 2 haşlanmış yumurta
Öğle
- 1 bardak yeşil çay
- 1 kâse yağsız yoğurt
- 1 kutu konserve ton balığı
Akşam
- Yeşil çay
- Yeşillik salatası
- 1 porsiyon tavuk ızgara
Not: Yeşil çayı demlerken suyun fazla sıcak olmamasına dikkat edilmelidir. Yoksa içindeki kateşin adlı madde etkinliğini kaybeder.
Yeşil Çay İle Detoks
Yeşil çay hızlı yağ yaktırdığı için farklı malzemelerle karıştırarak detoks içeceği hazırlamanız da mümkündür:
Yeşil Çay Kürü ile 2 Haftada 5 Kilo
Malzemeler
- Yarım Litre Su
- Yarım limon
- 1 şişe maden suyu
- 1 Elma
- 2 Tatlı Kaşığı Yeşil Çay
Yapılışı
- Yarım litre suyun içine iki tatlı kaşığı yeşil çay ekleyip demleyin.
- Yarım limonu bir bardağa sıkıp kabuklarını da üzerine ekleyin.
- Maden suyu ilâve edip karıştırın.
- Her gün ara öğünlerde için.
Yeşil Çay Besin Değeri
Yeşil çay besin değerleri ile sağlığımızın yakın dostudur. Camellia sinensis isimli bitkiden elde edilen yeşil çay fermantasyona uğramamış yapraklardan oluştuğu için antioksidan miktarı yüksektir. Örneğin yeşil çayın kuru yaprakları %30 flavonoid antioksidan içerir.
Yeşil çayın kendine özgü tadı, uyarıcı etkisi ve acılığı kafeinden kaynaklanır. Ayrıca polifenoller dediğimiz bazı kimyasallar da yeşil çayın muhtevasında yer alır.
Bununla beraber yeşil çay; fenolik asitleri, tiamin, flavonoidler, flavadioller ve flavanoller bakımından zengindir.
Yeşil çayın içeriği şu maddeleri de kapsar:
- Tirosin
- Theanine
- Adenin
- Lösin
- Teobromin
- Dimetilksantin
- Ksantin
- Teofilin
- Pektin
- Sukroz
- glikoz
- Fruktoz
- Klorofil
- Triterpen saponinler
- A, B1, B2, B3, C ve E vitaminleri
Tüm bunlardan anlaşıldığı üzere yeşil çayın kalorisi yok, besin değeri yüksek, vücuda yararları oldukça fazladır.