Yarım (125 gram) ekmek 10 gr sucukla hazırlanan sucuklu tost kaç kalori sorusunun cevabı; 353 kcal. 20 gr sucukla yapılan ise 386 kcal şeklindedir.
Sucuk, kahvaltıların vazgeçilmezi ve çok çeşitli şekillerde hazırlanan bir besindir.. Dana kıyması, dana bağırsağı, sarımsak ile birlikte çeşitli baharatlar kullanılarak yapılır ve yöresel olarak Kayseri ilimizle özdeşleşmiştir.. Kıyma ile çeşitli baharatlarla hazırlanan içlik, bağırsaklara doldurularak kurutulur, bu işlem sonrası sofralarımıza enfes kokusuyla misafir olur. Çeşit çeşit yemek yapılabilmesiyle birlikte sıklıkla kahvaltılarda tost ya da sucuklu yumurta şeklinde pişirilerek tüketilir.
Sucuğun içeriğindeki kırmızı et, dana bağırsağı ile çok yağlı ve kolestrolü yüksek bir besin olarak fazla tüketildiği taktirde vücuda zararlı olduğu bilinen bir besindir. Sucu, faydalarından çok zararlarıyla anılan bir besindir çünkü kokusu ve lezzetiyle aşırı tüketimi çok mümkün bir besindir.
Vazgeçilmezdir. Anadolu’nun bir et, kebap, mangal kültürü vardır ve bu kültürün değişmezleri arasında yer alır sucuk. Özellikle kahvaltıda sucuklu gıdalar tüketmek alışıldık bir durumdur, Türk kahvaltısı için.
Her şeyin aşırısının zararı olur. Bu sucuk tüketimi içinde çok geçerlidir. Çok sucuk tüketmenin, kolestrol yükseltmesi, çeşitli mide ve iç organ yağlanmalarına sebep olması kaçınılmazdır.
Bizim fastfoodlarımız arasında yer alan sucuklu tost daha çok kaşar peyniriyle birlikte hazırlanır. Kalorisi bir dilim çikolatalı pastaya denk bir seçim olduğundan çok dikkatli tüketilmelidir sucuklu tost, özellikle sağlığına ve kilosuna dikkat edenler için, önemli bir uyarı olarak düşünülebilir.
Sucuklu Tostun Kalori Değerleri
İçindekiler
Sağlıklı bir tost tüketmek için, sucuk miktarı en aza indirilmeli, hatta tadımlık olmalı desek yeridir. Çok az yağ hatta mümkünse yağsız yapılmalı ve çok tahıllı, tam buğdaylı ekmeklerle yapılmalıdır. Tam tahıllı ekmekle yapılmış sucuklu tost 270 kcal’dir.
Çok tahıllı ekmeğin içine sadece 4 ince dilim sucuk koyulursa bu durumda sucuklu tost 180 kcal’dir.
Modern yaşamda, sağlıksız bulunan ve fastfood (hızlı yemek) adıyla bilinen sucuk, sosis, hamburger gibi yiyeceklerin kalorisi çok yüksektir. Özellikle genç kuşağın çok severek tükettiği bu yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmak ya da bu türde gıdaları daha sağlıklı hale getirmek önemlidir. Bol malzemeli bir sucuklu tostun ortalama kalorisi 500’dür. sürekli tüketildiği taktirde kesinlikle kilo artışı kaçınılmazdır.
Sucuklu tostun sağlıklı ve vücudun protein ihtiyacını karşılayan bir besin olmasını sağlamak, içeriğindeki malzemenin dengeli ve kararında koyulmasıyla mümkündür.
Sağlıklı biçimde hazırlanmış tost, iyi bir besin maddesidir. Kalorisi düşürülebilir bir yiyecektir aynı zamanda, doğru ekmek seçimiyle, dengeli iç malzemeyle hazırlanırsa sağlık açısından faydalı hale gelecektir. Sağlıklı yaşamın en önemli önceliği, alınan ve yakılan kalori dengesidir. Bu dengenin yollarından biri, hangi yiyecekte ne kadar kalori var bilinmesidir. Sağlıklı ve güzel bir beden için kalori hesabı yapmak önemlidir.
Özellikle günlük alınan kalorinin yarısını bile yakamayan kişiler için, günük tükettikleri besinlerin kalorisini hesaplayarak beslenmeleri önemlidir.
Düşük Kalorili Tost Yapımı
Tost kepekli ekmekten de yapılır. İki dilim kepekli ekmeğin kalorisi 66 kaloridir. Kepekli ekmeğin sabah tüketilmesi çok mantıklıdır. Kepekli ekmekle yapılmış tostun özellikle kalorisi düşük doyuruculuğu yüksektir. Bir gıdanın kalori miktarı, o gıdadan ne kadar tüketildiğine göre değişir. Tost tüketeceksek, tostun bir çok türü de vardır, sadece sucuklu tost değil kaşar peyniri, beyaz peynir, domates ya da sosisle yapılabilir bir çok tost çeşidi vardır. Kepekli , sağlıklı ekmekler kullanarak tost yaptığımızda tostumuzun kalorisinin de düştüğünü biliyoruz. Tost demek kahvaltı ya da ara öğün demek yani yanında çay ile birlikte muhteşem bir atıştırmalık olarak görülmesi elbette tesadüf değil. Tostunuzu kepekli tercih ederek, diyet zamanlarınıza da tost keyfinizi ekleyebileceğinizi bilmekte fayda var.
Diyet yaparken tost yenir mi, diyebilirsiniz, evet; kilo aldıran ne yediğinizden çok ne kadar yediğinizdir. Fazla kilonuz varsa bunun sebeplerine bakarak öncelikle o sebepleri ortadan kaldırmaya çalışmak gerekir. Herhangi, kilo aldırıcı bir sağlık problemi yoksa, birincil sebebin de fazla beslenme olduğu bilinen bir gerçektir. Diyetten sonuç almanın yolu, öncelikle tüketimen besinlerin, dengeli ve doğru alınmasıdır. tam buğday ya da kepek ekmeği tüketmek dururken, sağlıksız olduğu düşünülen beyaz ekmek beyaz un kullanılması, kilo problemi temelinde olan nedenler için mantıklı bir seçenektir.
hemen hemen herkes için kolay kilo aldırdığı düşünülen tost aslında, az malzeme ve doru ekmek seçimiyle, öğünlerden herhangi biri için sağlıklı bir tercih olarak düşünülebilir elbette.
Diyette Tost İçin Kullanılabilecek Sağlıklı Ekmekler
- kepekli ekmek
- tam buğday ekmeği
- çok tahıllı ekmek
- ekşimayalı buğday ekmeği
Her şeyden önce beyaz un ile yapılan ekmekler, kalorisi yüksek ve doyurucu olmayan ekmekler olarak görülmekle birlikte, çok tüketilmeye elverişli bir ekmek olarak sağlıklı ve diyete uygun bulunmuyor.
Son Olarak
Eğer yarım ekmekli bir tost hazırladıysanız kendinize , aldığınız kaloriyi yakabilmek için; 2,5 saat ev işi ya da 2 saat tempolu yürüyüş yapmalısınız.