Sigara Zayıflatır mı?
  1. Anasayfa
  2. Diyet

Sigara Zayıflatır mı?

0

Sigara zayıflatır mı? Dünya üzerindeki en kötü alışkanlıklardan birisi olan sigaranın kilo vermeye etkisi var mı? Uzmanlar doğruluyor. Peki hangisi daha zararlı sigara mı? kilo mu?

Sigara Zayıflatır mı?

Sigara Zayıflatır mı? diye sorulduğunda uzmanlar “sigara kilo almayı engeller” şeklinde cevap veriyorlar. Aslında doğru. Sigara kilo almayı engelliyor. Bunun en büyük sebebi sigaranın iştahı azaltması. Sigara içen insanlar sigara içmeyenlerden günlük 200 kalori fazla yakarlar. Sigarada bulunan nikotin metabolizmayı hızlandırıyor. Sigara, iştahı azaltıyor, yeme isteğini baskılıyor. Sigara içenlerde atıştırma ihtiyacı sınırlanıyor. Günde 2 paket sigara içen birinde 1 sigarayı içmek ortalama 5 dakikayı alıyor. Yani toplamda 200 dakika aşağı yukarı 3-4 saat sigarayla geçiyor. Bu süre de atıştırma ihtiyacı hissedilmiyor. Dolayısı ile fazla kalori alımı yaşanmıyor.

Science adlı internet sitesinde yayımlanan araştırmadan elde edilen sonuç ise; “sigara içmek, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer gelişmiş ülkelerde akciğer kanserine, kalp hastalığına ve kronik bronşite neden olan ölümlerin bir numaralı nedenidir. Ancak sigara içenler, sigara içmeyenlere göre ortalama olarak daha zayıftır” şeklindedir.

Sigarayı Bırakmak Kilo Aldırır mı?

Sigarayı Bırakmak Kilo Aldırır mı? sorusuna uzmanlar “kesin alınır” gibi bir cevap veremiyorlar. Ancak yapılan araştırmalar “sigarayı bırakan insanların 1 yıl sonra ortalama 5 kilo almaları muhtemeldir sonucuna varmıştır. Sigarayı bırakan kişilerin koku ve tat alma duyularını daha yoğun hissetmelerinden ötürü yiyeceklerden daha fazla haz aldıkları ve bu yüzden dolaylı olarak sigarayı bırakmanın kilo aldırdığı tespit edilmiştir.  Uzmanlar yinede alınan birkaç kilonun sigaranın zararları yanında çok komik olduğunu belirtiyorlar.

Sigaranın Zararları Saymakla Bitmiyor

Sigaranın yol açtığı en önemli rahatsızlık akciğer kanseri. Her yıl milyonlarca insan sigara nedeniyle akciğer kanserine yakalanıp hayatını kaybediyor. Akciğer kanseri dışında rahim, boğaz, ağız boşluğu, yemek borusu, pankreas ve mesane kanserleri de ‘sinsi katil’ sigaranın yol açtığı kanserlerden bazıları. Sigara dumanında kanser ile ilişkili olan en az 47 madde var. Bu maddeler akciğerlerinizden emilip, tüm bedeninize yayılırlar. Ancak en fazla kanserojen etkiye sahip olan zararlılar nikotin, karbon monoksit, nitrozaminler ve hidrojen siyaniddir. Sigara sadece kanser sıklığını değil; kalp hastalığı ve kalp krizine yakalanma riskini de arttırır.

Kadınlarda koruyucu bir hormon gibi görev yapan östrojenin düzeyleri sigara içimiyle azalıyor ve erkenden menopoza sebep olabiliyor.

Sonuç olarak sigara içerek kilo korumaya devam etmek ileride ciddi sağlık problemeleri ile karşılaşmak demektir. Sigaranın sağlığınıza verdiği zararlar kilonuzun zararları yanında çok küçük kalacaktır.