Operasyon r3 diyeti, ameliyat sonrasında R1 ve R2 diyetini tamamladıktan sonra rahat şekilde besinlerin tüketilebileceği bir diyet programıdır. Ancak operasyon diyeti hakkında bilgi sahibi olmak R3 diyetini anlamanın en önemli yoludur. Bu nedenle Operasyon diyeti nedir ona göz atalım.
Operasyon Diyeti Nedir?
İçindekiler
Bireyler geçirdikleri ameliyatlar sonrasında besin tüketirken oldukça seçici olurlar. Operasyon sonrasında ise hastalar yiyecek ve içecekler konusunda doktorlar tarafından uyarılar alır. Bu nedenle ameliyat sonrasında tüketilecek her besin bireyler için son derece önemli olduğu için operasyon sonrasında diyet yapmak son derece önemlidr.
Operasyon Sonrası Diyet Neden Yapılır?
- Ameliyat sonrasında hastalar beslenme ihtiyacı duyar. Bu nedenle tedaviye bağlı ya da hastalığa bağlı emilim, sindirim ya da besin metabolizmasında meydana gelen değişiklikler dikkate alındıktan sonra hastaların günlük ihtiyaç duyduğu ve alınması gereken besin öğeleri ve enerjiler hastaların hem dengeli şekilde beslenmesi hem de yeterli şekilde besin alması açısından fayda sağlar.
- Bireylere göre özel olarak hazırlanan diyet programları, bireylerin psikolojik, fiziksel ve hastalık durumlarına göre hazırlanır.
- Diyet tamamen bireylerin yaşlarına, boyuna, fiziki aktivite durumlarına, kilosuna göre belirleir ve kalori miktarları buna göre hazırlanır.
- Diyet hazırlanırken bireylerin hastalık durumları göz önüne alınarak karbonhidrat, yağ ve protein oranları daha dengeli bir şekilde ayarlanır. Bu sayede hasta farklı bir sorunla karşılaşmamalı eğer varsa buna göre diyet programı tekrardan düzenlenmelidir. Örnek verecek olursak Bireyde KOAH hastalığı bulunuyorsa karbonhidrat azaltılır ve yağ oranında artış yapılır
- Sindirip problemi olan emilim metabolizmasında sorun olan bireylere alerjisi olan besinler kesinlikle konulmaz. Besinlere karşı alerjisi bulunan bireyler diyet listesinden çıkarılır ve alerji ve hastalık durumlarına göre özel diyet hazırlanır.
Operasyon Sonrası Beslenirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Ameliyattan sonra beslenme düzeni son derece önemlidir. Operasyon sonrasında hasta hızlı bir şekilde iyileşmesi için ihtiyaç duyduğu kalori ve proteinleri alma ihtiyacı duyar. Bu ihtiyaçların karşılanması için ameliyat sonrasındaki 2 aylık süreçte doktorlar kesinlikle diyet yapılmasını yasaklar. Bunun nedeni ise operasyon sonrasında bireylerin iyileşmeleri ve kendilerini toparlanması için besin tüketmesi gerekir. Ancak tuz konusunda hassasiyet gösterildiği durumlar olabileceği için azaltmak için kademeli olarak kullanmayı önerirler. Birden fazla besinde bulunan protein ve karbonhidratlar dışında farklı besin öğeleri olduğu için aşırıya kaçmadan tüketmenizde hiçbir sakınca bulunmaz. Hassas bir dönem olduğu unutulmamalı ve kan değerlerinin düşük seviyelerde olması gerektiğinde sağlıklı besinler tüketilmeli ve zararlı besinlerden kesinlikle uzak durulmalıdır.
Yemek hazırlanırken tercih edilecek sıvı yağların yerine ayçiçek yağı ve zeytinyağını kullanabilirsiniz. Operasyon sonraki dönemlerde protein ağırlıklı besinleri tüketmeye özen gösterin. Özellikle tavuk, hindi ve balık gibi besinleri tüketmenizde fayda var. Haftada 1 ya da 2 adet yumurtayı kahvaltılarınızda eksik etmeyin. Diğer öğünlerde ise mevsim sebzelerini sofralarda kesinlikle bulundurun. Her bireyde olduğu gibi operasyon sonrasında da bireylerde vitamin ihtiyacı doğar ve bunu karşılamanın en önemli özelliği mevsim meyvelerini tüketmektir. Bu tarzdaki besinleri tüketmek operasyon sonraki ihtiyaç duyulan protein ve karbonhidratları karşılarken aynı zaman da kan değerlerinin de dengeli olmasına yardımcı olacaktır.
Operasyon Sonrası Neler Tüketilmelidir?
Operasyondan sonra kas kütlesinin gelişmesini ve korunmasını sağlamak için dokuların iyileşmesi gerekmektedir. Bu nedenle yumurta, balık, yoğurt ve et gibi özellikle kalori bakımından zengin olan besinlerin tüketilmesi gerekir. Bunlar dışında ise mevsim sebze ve meyvelerinin tüketilmesi oldukça faydalı olacaktır.
Ameliyattan Sonra Tüketilebilecek Besinler
- Haşlama ya da ızgarada pişirilmiş balık
- Izgara ya da haşlamada pişirilmiş derisiz tavuk
- Sosuz salata
- Peynir ya da çökelek
- Yulaf, çavdar ya da kepekten hazırlanmış ekmek
- Az yağda ya da haşlama olarak pişirilmiş sebze
- Mevsim meyveleri
- Baklagiller ve kuruyemişler
Ameliyat Sonrasında Az tüketilmesi Gereken Besinler
- Haftada 1 ya da 2 kez yumurta
- Bal, reçel ya da sütle hazırlanmış tatlılar
- Yağsız kırmızı et
- 3 kibrit kutusu boyutlarında beyaz peynir
- Günlük yarım su bardağı boyutlarında yoğurt
- Günde yağsız 1 bardak süt
Ameliyat Sonrasında Tüketilmesi Yasak Olan Besinler
- Kepekli olan besinler
- Gazlı içeceklerin tamamı
- Şekerleme, çikolata ya da dondurma
- Soda
- Hazır çorbalar
- Kuru baklagiller
- Çay
- Mısır
- Alkol olan içecekler
- Katı kıvamda hazırlanmış ya da bulunan besinler
- Şeker ve şekerle hazırlanmış besin çeşitleri
- Yağda kızartılan yemekler
- Şeker bulunan meyve suları
- Süt, yoğurt ya da peynirlerin tam yağlı olanları
- Hamur ve hamur işleri
- Kuru meyve çeşitleri
- Ekmek ve çeşitleri
- Kafein bulunan içecek çeşitleri
R1- R2- R3 Diyeti Nedir?
Hastalar ameliyat sonrasında özel besinlere ihtiyaç duymaktadır. Hastanelerde tedavi gören her hasta için tüketebileceği her yemek özel olarak servis edilir. Tedaviyle birlikte bireylerin boyu ve kilolarına dikkat edilerek yağ, protein ve karbonhidrat değerleri hesaplanır. Ameliyat öncesinde ve sonrasında beslenme programı özel olarak hazırlanır. Operasyon diyetinde bireyler 3 öğün olarak beslenmektedir. Diyetin aşamalarına göre yemek menüleri de azaltılarak artırılabilir.
Operasyon diyetinden sonraki aşamaya geçmek isteyen bireyler bir sonraki aşamayı eksiksiz olarak tamamlamalı aksi durumlarda sonraki aşamalarda zorlanabilmektedir. Operasyon sonrasında hastalar ilk olarak R1 diyetine başlar. Bunun nedeni operasyon sonrasında bağırsakların zorlanmamasıdır. R1 diyetinde hastaya özel olarak hazırlanan diyet oldukça sade ve azdır. Bunun nedeni bağırsak ve midenin zorlanmamasıdır. Hasta bireyler R1 diyetini eksiksiz olarak tamamlar ise bir sonraki aşama R2 diyetidir. Yavaş olarak katı gıdalara geçilen R2 diyetinde gaz yapabilecek besinler kesinlikle yemek menülerinde yer almaz. R2 diyetini tamamlayan bireyler son olarak R3 diyetine geçer. Hasta bireylerin alerji durumları söz konusu değilse besinlerin tamamı ihtiyaç duyulan seviyelerde hasta bireye önerilir.
R1 (Su) Diyeti Nedir?
R1 diyeti isminden de anlaşılabileceği gibi operasyon sonrasındaki ilk aşama diyeti yani su diyetidir. R1 diyetinde bağırsakların ve midenin zorlanmaması için posası olmayan, yumuşak yiyecekler ve su tercih edilir. R1 diyetinde özellikle açık çay, tanesiz çorba, bitki çayı ve tanesiz hoşaf tercih edilir. R1 diyetinde en önemli konu gaz ve sindirim probleminin olmamasına dikkat edilmesidir.
R1 Örnek Diyet Menüsü
Sabah Kahvaltısı:
- 3 adet pötibör
- Açık çay
Öğlen yemeği:
- Posasız hoşaf
- Un çorbası
Akşam Yemeği:
- Posasız hoşaf
- Tavuk çorbası
R2 (Yumuşak ve Sulu Besin) Diyeti Nedir?
R1 diyetini tamamlayan bireyler R2 diyetine geçer. Sulu besinlerden sonra gaza neden olmayacak besinler bu diyette de tercih edilir. Süt grubunda yer alan peynir R2 diyetinde tercih edilir. Bunun nedeni ise ayran, süt ve yoğurdun bireylerde gaza neden olabileceğidir. Meyve ve çiğ sebzeler R2 diyetinde de gaza neden olabileceği için tercih edilmez. R2 diyetinde balık, tavuk ve et tüketilmez.
R2 Örnek Diyet Menüsü
Sabah Kahvaltısı:
- Bal
- Peynir
- Galeta
- Açık çay
Öğlen yemeği:
- Patates püresi
- İyi pişmiş sebze yemeği
- Muhallebi
Ara Öğün:
- 3 adet grisini
- Açık çay ya da ıhlamur
- Yağsız peynir
Akşam Yemeği:
- Sebze yemeği ya da püresi
- Gaz yapmayan çorba
- Grisini ya da etimek
- Taneli komposto
- Sütlaç
R3 Diyeti Nedir?
Bir besine alerjisi olmayan ya da hastalığı bulunmayan her hasta birey bu diyeti doktor kontrolünde uygulayabilir. R3 diyetinin amacı hastaların ihtiyaç duyduğu protein, yağ ve karbonhidratın uyumlu bir şekilde çalıştığı diyet programı oluşturmaktır. İyileşme döneminde olan bireyler iyi şekilde beslenerek bağışıklık sistemlerini güçlendirir ve iyileşme sürelerini azaltabilir. R3 diyetinde hasta bireylere 3 ana öğün yiyecek verilir. Bireylerin özellikleri dikkate alındıktan sonra ihtiyaç duyacakları enerji seviyesine göre diyet programı hazırlanır. Bireylerin sulu ve yumuşak diyeti tamamladıktan sonra R3 diyetine geçiş yapabilirler.
R3 Örnek Diyet Menüsü
Sabah Kahvaltısı:
- Bal ya da reçel çeşitleri
- Zeytin
- 2 farklı peynir çeşidi
- Salatalık – domates
- Yumurta
- Beyaz ekmek
- Haftada 4 gün yumurta
Öğlen yemeği:
- 60 gram etli sebze yemeği
- 120 gram etli yemek
- Tercihinize göre çorba
- Salata – cacık – yoğurt ya da ayran
- Pilav ya da makarna çeşitleri
Akşam Yemeği:
- Pilav ya da makarna
- Cacık- yoğurt- salata ya da ayran
- Meyve
- Tercihinize göre çorba
Etli ya da normal 60 gram sebze yemeği