Omad Diyeti
  1. Anasayfa
  2. Diyet

Omad Diyeti

0

Omad diyeti temel olarak tek öğün yemek yeme alışkanlığıdır. Bu diyet le ne kadar yediğiniz ya da ne zaman yediğiniz önemli değildir. Omad diyetin amacı sizi sadece bir kere yemek yemeye yönlendirmesidir. Omad diyet ile 23: 1  programı uygulanır yani 23 saat aç kalma ve 1 saatlik yemek yeme şeklinde beslenilir.

Son zamanda oldukça popüler olan; uzun süreli açlık ve aralıklı oruç  diyetleri arasında Omad diyeti de popüler olmaya başladı. ‘One Meal A Day’ karşılığıyla günde bir öğün yeme temeline dayanıyor. Omad diyeti ve bunu yaşam tarzı haline getirenlerle artık sıkça karşılaşır olduk. Tabii bu yaşam tarzının herkes için uygun olduğunu söylemek pek mümkün değil. Yine de herkesin bir şeyler öğreneceği bir yaşam tarzı olduğunun farkında olmalıyız.

Ülkemizde omad diyeti hakkında; ‘’oruç tutmak’’tır diyen birçok uzman ve Omad diyeti için yapılmış farklı araştırmalar mevcuttur. Omad diyeti üzerine araştırmalar sadece ülkemizle sınırlı değildir elbet. California Üniversitesi’nden bilim insanları oruç tutmanın insan üzerindeki etkileri üzerine incelemeler yaptılar. Bili insanları oruç tutanların kolesterol dengelerinin korunduğu ve kan şekeri düzeylerinin düşük olduğunu; bağırsaklarının ve aktif metabolizmalarının olumlu yönde geliştiğini buldular.

Omad Diyeti hakkında

OMAD diyeti, otofaji sürecini yani güçlü bir yaşlanma karşıtı süreci tetikler. Otofaji sürecinde, beden artık işe yaramayan eski hücreleri geri dönüştürüp, onları daha iyi çalışan yeni hücreler haline getirir. Bu yağ yakımının hızlanması, daha genç görünmemiz ve kendimizi daha iyi hissetmemiz gibi fonksiyonel ve fiziksel değişimlere yardımcı olur.

Hepinizin vücudunda otofaji gerçekleşiyor aslında fakat istediğimiz kadar   iyi çalışmıyor. Bu sebeple ilk amacımız, bunun daha iyi çalışır bir hale gelmesine çalışmak. Neyse ki, otofaji sürecinin arttırılması için sadece öğünlerimizin 2/3 ‘ünden vazgeçmemiz gerekmiyor. Daha kolay bir yöntem olan, doğru yağ yakımı sağlamak için doğru yemeği seçmek de bize yardımcı olabilir. Bununla birlikte sadece yağ yakımı değil otofajinin cildi gençleştirici olumlu taraflarıyla  da karşılaşacağız. Omad diyeti bir diğer yönüyle de; uzun süre açlığın astım, kardiyovasküler hastalık, iltihaplanma, kanser, nörodejenerasyon ve diyabete karşı koruyucu olması dolayısıyla çok faydalıdır. Burada bu koruyucu etki mekanizmasının temelinde fazla kilonun yakılması ile çoğu hastalık riskleri ortadan kalkması yer alır.

Günde bir öğün diyeti yani Omad diyeti, diyet yapacak kişinin günlük üç öğün ve iki-üç atıştırmalık tüketmesi yerine günde bir öğün tüketmesi ilkesine dayanır. Bu biçimde günlük kalori alımınız da doğal olarak düşecektir.

Yapılması gereken tek şey, bir saat boyu besleyici yiyecekler tüketerek kalan diğer 23 saatte hızlı olmak. Çoğu durumlarda, diyet yapacak kişi yeşil çay, kahve (sütsüz/şekersiz) içmekte sakınca yoktur hatta bazı durumlarda gün boyunca yumurta veya elma gibi birkaç katı gıdayı da tüketmek mümkündür. Bu, vücut direncini korumak için gerekliyse yapılmalıdır. Her vücut aynı diyet planına farklı şekilde yanıt verdiğinden kendimizi tanımanız çok önemli!

Bu diyeti yapmaya karar verdiğimizde, 23 saat boyunca aç kalacağımızdan vücudumuz enerji deposunu yağ yakıtı olarak kullanacaktır. Mevcut enerjimizin, karbonhidrat, meyve şekeri şeklinde doğal olarak alınarak yağ mobilizasyonuna yardımcı olur. Uzun süreli açlık metabolizma üzerine birçok etkiye de sahiptir. Omad Diyeti açlığa toleransı artırır ve daha uzun süre yağ yakmaya yardımcı olur. Kabızlığı önlemesi, sindirim ve emilimi artırıcı etkileri de göz önünde bulundurduğumuzda görürüz ki yağ kaybımız artar.

23 saat açlık elbette kolay değildir. Tüm beslenmemizi tek bir öğünde almak elbette daha zordur. Öncelikle bu zor duruma kendimizi hazırlamamız gerekir. Başlarda oldukça zorlayıcı olacak bu yeme alışkanlığını belirlerken, zorluğun  farkında olarak karar vermek önemlidir.

Omad Diyeti Uygularken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Aç ve huzursuz hissetmek mümkündür.
  • Modumuz düşebilir.
  • Baş dönmesi ve beyin sisi yaşanabilir.
  • Konsantrasyon sorunları yaşanabilir.
  • Hatta menopoz dönemindeki kadınlarda metabolizma yavaşlayabilir. Bunun yanında herhangi bir hastalık varsa ve ilaç kullanıyorsak Omad diyetini uygulamamamız gerekir.
  • Yoğun fiziksel aktivite yapan kişiler için de uygun bir program değildir. Ayrıca, kesinlikle hamile ve emziren kadınlar bu diyeti denememelidir.
  • Her ne kadar kısa vadede güzel sonuçlar alınabilecek bir program olsa da sürdürülebilir bir program olmaması nedeniyle uzun süre uygulamamak gerekir.
  • Kendimizi dinleyerek ve vücudumuzu tanıyarak bu diyeti uygulamak en önemli noktadır.
  • Diyet kişiye özgüdür ve her vücudun diyete farklı cevaplar verdiğini unutmamak gerekir. Bu yüzden omad diyete başlamadan önce diyetisyen ve doktorumuzla mutlaka konuşmalıyız.

Omad Diyetinde Tüketilmeyen Gıdalar

Meyveler: Üzüm, mango ve ananas gibi yüksek glisemik indeksli meyveleri sınırlı miktarda tüketmeliyiz.

Süt: Az yağlı süt, az yağlı yoğurt, aromalı yoğurt ve krem peynir.

Kepekli Taneler: Beyaz pirinç. Sınırlı miktarlarda tüketmek gerekir ve glisemik indeksi dengelemek için tüketebileceğimiz en az beş tür sebzeyi eklemek gerekir.

Yağlar: Kenevir tohumu yağı, bitkisel yağ, tereyağı, margarin ve mayonez.

Fındık ve Tohumlar: Kaju fıstığı

thumbnail
Önerilen Yazı
Mekke Gülü İle Zayıflama

İşlenmiş Gıdalar: Salam, sosis, patates kızartması,  şişelenmiş reçeller ve jöleler.

İçecekler: Paketlenmiş meyve ve sebze suları, soda, diyet tozu ve enerji içecekleri.

Omad Diyeti Öğünümüzde Dikkat Etmemiz Gerekenler

  1. En az beş tür sebzeye yer vermek.
  2. Üç çeşit meyve tüketmek.
  3. Yağsız protein kaynaklarını diyete eklemek . Arada bir kırmızı eti kontrollü biçimde tüketmek.
  4. Eğer vejeteryan besleniyorsak, fındık, tohum, barbunya ve bütün bakliyat gibi iyi miktarda bitkisel protein kaynaklarını tüketmek.
  5. Sindirime yardımcı olmak için yarım kase lor veya bir bardak ayran tüketmek.
  6. % 80’lik bitter çikolata parçasını tüketilebilir. Diğer tatlılar için, meyve ve ekşi krema veya yoğurt seçilebilir. Sağlıklı içerikli ve tabii ki daha az şeker içeren kekleri pişirmek ve saklamak.
  7. Bu süreçte sabırlı olmak ve irademizi korumak gerekir.
  8. Açlık döneminde 3-4 bardak yeşil çay içebilirsiniz.
  9. Kaslarımızı aktif tutmak için germe egzersizleri veya yoga yapmak
  10. Egzersiz yapıyorsak, egzersiz yapmadan önce bir yumurta tükettiğimizden emin olmak ve egzersiz sonrası hindistan cevizi suyu içerek elektrolit rezervinizi yenilemek.