Namaz Kilo Verdirir mi?
  1. Anasayfa
  2. Diyet

Namaz Kilo Verdirir mi?

0

Namaz Kilo verdirir mi? sorusu ilk duyduğunuzda garip gelsede yazımızı okuduktan sonra aynı düşünmeyeceksiniz. Namaz Kılmak kişinin inancı gereği Allah’a olan borcunu ödemesidir. Fiziksel hareketler sırasında kasların gerilmesini sağlaması, diğer yandan da ruhsal gıdasıyla zihni rahatlatması açısından eşsiz bir eylemdir. Namaz kılmak kilo verdirir mi? Namaz Kılmanın bedene faydaları nelerdir? sorulanın cevabı yazımızda…

Namaz Nedir?

Namaz, terim olarak salât tekbirle başlayıp selâm ile son bulan, belirli hareket ve sözlerden oluşan bedeni ibadeti ifade eder. İslam namazdaki fiziksel hareketlerin ruhsal egzersizle birleştiği tek dindir. Kişinin hayatı boyunca günde birkaç saat arayla kıldığı namazlar onu namazda fiziksel hareketler yaparken tefekkür etme gibi zor bir işin üstesinden gelmesi için eğitir. Böylece namaz kılan hem fiziksel hem de ruhsal egzersizden faydalanır.

 

namaz-kilmak-kilo-verdirir-mi

Namaz Kılmanın Faydaları Nelerdir?

Namaz kılmanın faydaları çok fazla. Müslümanlar abdestten başlayıp namaz içindeki fiziksel hareketler ile devam eden süreçten fiziksel ve ruhsal yararlar görürler. Namaz bedendeki her kas için makul bir fiziksel egzersizle sonuçlanır. Bazı kaslar aynı uzunlukta kasılırken bazıları da aynı gerilimle kasılır.

  • Kalp kasını güçlendirir ve kalp kasındaki dolaşımı artırır.
  • Ramazan ayında, yatsı namazından sonra kılınan teravih namazı iftardan sonra yükselen kan şekerini düzene sokar. Teravih namazı sırasında dolaşım halindeki glikoz metabolizmada karbondioksit ve suya dönüşür.
  • Namaz sırasında yapılan hafif egzersizler fiziksel zindeliği ve ruhsal sağlığı güçlendirerek namaz kılanların ömrünü uzatır.
  • Düzenli kılınan namaz vücutta esneklik, dayanıklılık ve canlılığa sebep olur.
  • Günde kılınan beş vakit namazın saatte beş kilometre koşmanın sebep olduğu fizyolojik değişimlerin aynısına yol açtığı saptanmıştır.
  • Namaz kılan kişilerde ani hareket ve fiziksel zorlanmalara dayanıklılıklarının arttığı gözlenmiştir.
  • Vücutta adrenalin salınımını artırır. Adrenalin vücuttaki kanı etkin kaslara yeniden dağıtır, iskelet kaslarındaki yorgunluğu azaltır.
  • Namaz sırasında vücuttaki bazı kaslar aynı gerilimle bazıları da aynı uzunlukta kasılır. Bu hafif egzersiz aynı zamanda dayanıklılığı artırıp yorgunluğu azaltır. Güçten düşmüş kimselerin kalan kapasitelerini en iyi şekilde kullanmalarına yardım eder. Sinir kaslarında kan akışı düşüktür. Namaz sırasında kaslardaki kan akışı büyük ölçüde artar.
  • Kan basıncı normal seviyesine iner.
  • Solunum verimliliğini artırarak kişinin kendini iyi hissetmesini sağlar.
  • Fiziksel gücü ve eklem sağlamlılığını artırır ve tendomların ve bağ dokularının yaranlanma veya incinme riskini azaltır.
  • Hem menopozlu kadınlarda hem de ihtiyar kadınlarda kemik mineral yoğunluğunu artırır ve osteoporozu önleyerek kemik yapılarının normal kalmasını sağlar. Osteoporoz, menopoz sonrası kadınlarda ve yaşlı erkeklerde kalça kırıklıklarına yol açar. Düzenli namaz kılmak osteoporoz riskini önemli ölçüde azaltır. Namaz eklemlerin yağlanmasını pekiştirir, hareket kabiliyetini artırır ve esnekliği korur.
  • Namaz kılmak yaşlı insanlarda bacak ülserlerinin en yaygın nedeni olan derin damar trombozunu önler.
  • Düzenli olarak namaz kılan yapan kan basıncı, pıhtılaşma faktörleri, kilo verme, kas ve diğer dokulardaki insülin duyarlılığı gibi hususlarda faydalı değişiklikler kaydedilmiştir.
  • Büyüme hormonu salgılanmasını artırır. Büyüme hormonu kollajen oluşumu için gerekli olduğundan cildin kırışmasını yavaşlatır.
  • Yaşam kalitesini artırır, ferahlık ve dinçlik duygusunu güçlendirir. Endişe ve depresyonu azaltır, ruh halini olumlu yönde etkiler. Öz saygı ve özgüven kazandırır, hafızayı kuvvetlendirir, zihni rahatlatır.

Namaz Kilo Verdirir mi?

Namaz Kılmak kilo verdirir mi? sorusunun cevabına geldiğimizde; namaz vücut ağırlığını kontrol etme yetisini geliştirir. Ölçüsüz bir iştah artışına yol açmadan kalori tüketimi sağlar. Dolayısıyla fazla kalorileri yakmaya ve esnekliği artırmaya yardım eder. Sağlıklı insanlarda stresle bağlantılı istemsiz tepkileri azaltır endişeyi ve depresyonu giderir. Namaz kılarken salgılanan adrenalin metabolizma hızını artırır.

Namaz vakitleri ve namaz kılma şekilleri aslında doğal egzersiz zamanları ile benzerlik gösterir. Örneğin sabah namazı çok erken saattedir ve diyet programlarında verilen egzersizlerin sabah erken saatlerde yapılması tavsiye edilir. Diğer vakit namazlarının da benzer bağlantılı yönleri vardır. Namaz sırasında rükû hareketini yaptığımızda belimizi secdeye gittiğimizde bütün vücudumuzu mekik hareketine benzer hareketlerle çalıştırmış oluruz. Egzersiz için belirli bir zaman ayıramayan kişiler namaz kılarak bu egzersizleri yapmış olur.

Sonuç olarak; ömür boyu namazlarını kılanlar sağlık ve uzun ömür açısından fayda görürler. Sigara içmenin ve aşırı kiloların ömrü kısaltıcı etkisini tersine çevirirler. Yüksek kan basıncına sahip kimseler dahi ölüm oranlarını yarı yarıya azaltırlar ve herhangi büyük bir hastalıktan ölme risklerini düşürürler. Ayrıca erken ölüme yönelik genetik eğilimlere karşı koyarlar.