Leptin diyeti, normalden fazla yeme isteği, vücudun ihtiyacından fazla olan kiloları, tiroid problemlerinin ortadan kalkması için vücudun ihtiyaç duyulan gücünü ortaya çıkarmasına yardımcı olur. Vücudumuzda bulunan hormonlar, vücudumuzun daha iyi bir şekilde ve düzgün şekilde çalışması için kilit rol oynar. Vücutta bulunan hormonlardan bir tanesinin dengesiz bir şekilde hareket etmesi vücudu doğrudan etkilemektedir. Bu yüzden bütün hormonların düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayan diyet programına ihtiyaç duyulur.
Yağ hormonları leptinin görevlerini tam anlamıyla yerine getirmesi için kalp hastalıkları, diyabet ve obezitenin önüne geçmesi için en önemli faktördür.
Leptin Diyeti Nedir?
İçindekiler
- Vücudunuzda bulunan fazla kiloların sağlıklı bir şekilde verilmesini sağlar
- Aç ve tokluk hissinin dengelenmesini amaçlayan leptin diyeti, uzman diyetisyenlerin kontrolünde yapılmalıdır.
- Leptin diyetinde, diğer diyetlere göre kalori hesabı yapılmak yerine sağlıklı besinler tüketilerek tokluk hissinin oluşması hedeflenir.
Leptin Diyeti Nasıl Yapılır?
- Her diyet programlarında olduğu gibi leptin diyetinde de kendine özgü kuralları vardır. Eğer bu kurallara uyarsanız sağlıklı bir şekilde kilo verebilir ve sağlıklı bir vücuda kavuşabilirsiniz.
- Leptin diyetine başladıktan sonra akşam yemeği sonrasında hiçbir şekilde yemek yenmemeli
- Günde sadece üç öğün yenmeli ve bu üç öğünde sağlıklı besinlerin tüketilmesi gerekli.
- Leptin diyetinin en önemli kurallarından bir tanesi 3 öğünde de hiçbir şekilde büyük porsiyon besinler tüketilmemelidir. Bu nedenle büyük porsiyonlar yerine orta boy ya da küçük boy porsiyonları sağlıklı besinlerle doldurarak tüketin.
- Tokluk hissinin oluşması için protein ve lif içeren besinleri tüketin.
- Diyet süresince hiçbir şekilde karbonhidrat tüketmeyin. Karbonhidrat yerine sebze, meyve ya da tam tahıllı besinler tüketin.
- Günde üç öğün arasında minimum 5 saat olmasına özen gösterin. Ara öğünlerde ise çerez ya da bitki çayı tercih edin. Çerez tükettiğinizde leptin hormonu sağlayacağı için tokluk hissi vererek yemek yemenizi engellersiniz.
- Leptin diyetinin sabah kahvaltılarında kesinlikle peynir ve yumurtayı eksik etmeyin. Tükettiğiniz peynir ve yumurta 2. Öğüne geçene kadar sizi tok tutacaktır.
- Leptin diyeti boyunca hiçbir şekilde asitli içecekler, şekerli besinler tüketilmemeli. Açlık hissini oluşturan asitli ve şekerli besinler leptin hormonunun dengesini bozarak daha fazla besin tüketmeniz ihtiyacı doğurur.
- Öğlen ve akşam öğünlerinde et tercih ederseniz ızgara ya da haşlama tarzında tüketin.
- Her diyet programının olmazsa olmazı suyu bol şekilde tüketin. Bu hem sizi tok tutar hem de vücudunuzun ihtiyacı olan su seviyesinin dengesini sağlar.
Leptin Diyeti Listesi
Leptin diyeti kesinlikle uzman diyetisyen kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Uzman bir diyetisyen kontrolünde aşağıda vereceğimiz leptin diyetini uygulayabilirsiniz.
Sabah 1. Öğün
- Omlet (2 yumurta) ya da 2 adet haşlanmış yumurta
- 10 Adet yeşil ya da siyah zeytin
- Beyaz peynir
- 4 Adet ceviz
- Maydanoz
- 1 Bardak yeşil çay
Öğlen 2. Öğün
- 3 adet pirzola ya da ızgara et
- 1 orta boy ya da küçük boy tabakta sebze yemeği
- 1 kâse ev yoğurdu (eğer ev yoğurdu bulamıyorsanız normal yopurt)
Akşam 3. Öğün
- 1 porsiyon balık, tavuk ya da et (ızgara tercih edilir)
- 1 adet kuru soğan
- Mevsim salata (Bol limonlu)
Leptin Diyetinin Zararları Nelerdir?
- Bütün diyet programlarında olduğu gibi leptin diyeti de herkesin vücudu için sağlıklı olmayabilir. Bu nedenle bu diyete başlamadan önce kesinlikle uzman diyetisyen kontrolüne gidin.
- Bireylerin vücut oranlarına göre hazırlanan diyet listesi herkes için farklı besinlerin tüketilmesi gerekir. Bu nedenle diyetisyen kontrolünde yapılmalıdır.
- Hamilelik ya da emzirme dönemlerinde kesinlikle yapılmamalı. Bunun sebebi ise düşük kalori sebebiyle hamilelik dönemlerinde kesinlikle yapılmamalıdır.
- Düzenli şekilde ilaç kullananların bu diyeti yapması kesinlikle önerilmez. Eğer yapacaksa doktor kontrolünden sonra onay alması durumunda yapılmalı.
Leptin Diyetine Yardımcı Olan Besinler Nelerdir?
Leptin diyetine yardımcı olan ek besinler bulunmaktadır. Bu besinleri tüketmeniz durumunda vücudunuzun bu diyet programına daha kolay bir şekilde alışmasını ve leptin hormonlarının rahat bir şekilde salgılanmasını sağlayarak vücudunuzun düzenli ve dengeli bir şekilde çalışmasını sağlarsınız.
Leptin diyetine yardımcı olan besinler;
· Avokado | · Ceviz | · Yumurta | · Peynir |
· Hindistan Cevizi Yağı | · Tavuk | · Sebze | · Tam tahıllı gıdalar |
· Badem | · Kırmızı et | · Yoğurt | · Balık |
· Fındık |