Kolesterol Diyeti eğer kolesterolünüz varsa bu diyet tam sizin için dersek yanlış olmaz. Bu diyet nasıl yapılır, listede neler var, sağlığımıza ne kazandırır gelin birlikte inceleyelim. Kötü kolesterol olarak bilinen yüksek kolesterolün dengelenmesine yardımcı olacaktır. Dengelemeye yardımcı besinler içeren özellikle de yağ tüketiminde değişiklikler yapmanızı sağlayacak bu diyet sizi sağlığınıza kavuşturacaktır. Her vücudun beslenme şekli ve kolesterol oranları farklılık göstereceği için sabit bir listeyi uygulamak hiçbir zaman doğru değildir. Bu yüzden doktorunuza danışmak ve size en uygun listeyi hazırlamasını istemek en doğru tercih olacaktır.
Kolesterolü en hızlı ne düşürür?
İçindekiler
Kolesterol Diyetinde ve günlük hayatımızda beslenme şeklimizi düzene koyarsak hızlı bir düşüş beklememize gerek de kalmayacaktır. Ne kadar çok doğal lifli gıdalar, patates, meyve ve sebze tüketirsek daha sağlıklı oluruz. Yağ alımına dikkat etmeliyiz. Daha fazla bitkisel protein gıdalar alınmalı bir o kadar da daha az rafine tahıl içerikli gıdalar tüketilmelidir.
Kolesterolü yüksek olan kahvaltıda ne yemeli?
Kolesterol Diyeti yaparken sabahları beslenmemize dikkat etmeliyiz. Günün en önemli öğünlerinden olan kahvaltıda peki neler tüketebiliriz.
- Yumurta
- Az yağlı beyaz peynir
- Tam buğday veya çavdar ekmeği
- Üç beş zeytin
- Mevsim yeşillikleri
- Badem sütü
- Portakal suyu
- Avokado tostu
- Yulaf ezmesi
Kolesterolü yüksek olanlar ne yememeli?
Kolesterol Diyetinde yiyecek ve içecekler biraz da olsa kısıtlanıyor. Örneğin ilk önceliğimiz doymuş yağ ve yağlı yiyecekler tüketmemeliyiz. Fast food ürünlerden uzak durulmalı. Hazır salata soslarından kaçınılmalı. Şarküteri ürünleri ve işlenmiş gıdalardan kaçınılmalı. Kremşanti, mayonez, baklava ve hamur işinden uzak durulmalı. Kuyruk ve iç yağı tüketilmemeli. Et ve et ürünleri kızartılmamalı.
Yüksek kolesterolü olanlar ne yemeli?
Kolesterol Diyetinde bolca ve içiniz rahat şekilde tüketeceğiniz gıdalar aşağıda ki gibidir.
- Zeytin, fındık ve mısır yağları
- Salatada az miktarda zeytin yağı ile birlikte bolca taze sıkılmışlimon suyu
- Süt ve süt ürünleri fakat yarım yağlı olanlar tercih edilmeli
- Ortalama 2 litre su tüketimi (doğru olan doktorunuz tarafından hesaplanarak vücudunuzun ihtiyaç duyduğu kadar su tüketmek
- Bolca mevsimine uygun yeşillik
- Taze sebze ve meyve