Karpuz kaç kalori sorusu son dönemlerde yaz aylarının gelmesiyle birlikte en fazla merak edilen besinler arasında yer almaktadır. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte tüketilen karpuz, kilo vermek isteyen bireyler için en fazla tercih ettiği yaz meyvesidir. Bunaltıcı ve sıcak havalarda birebir çözüm olan karpuz, hem serinleten tadı hem de ferahlatan özellikleri sayesinde sıkılmadan ve bunalmadan kilo vermenizi sağlamaktadır.
Karpuzun büyük çoğunluğunun sudan olması ve diğer kalan kısmını liften oluşması diyet için çok faydalıdır. Bu özellikleri nedeniyle vücutta bulunan ödemlerin de atılmasına yardımcı olarak bağırsaklarınızı oldukça iyi bir şekilde çalıştırmaktadır. Hem cildiniz hem de vücudunuz için en faydalı yaz meyveleri arasında yer alan karpuz, düşük kalori değerleri nedeniyle hızlı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olmaktadır.
Karpuzda Kaç Kalori Var?
İçindekiler
A vitamini ve C vitamini açısından oldukça zengin bir besin olan karpuz, içinde zengin mineralleri sayesinde en faydalı ve sağlıklı besinlerin başında gelmektedir. Gün içerisinde oldukça enerjik ve tazelenmiş hissetmenizi sağlarken aynı zaman da cildinizin nemli kalmasına da yardımcı olmaktadır. Karpuzun tüketim miktarına göre değişkenlik göstermesi nedeniyle içinde bulunan şeker seviyesi nedeniyle miktarına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Karpuzu düzenli ve az miktarda tüketilmesi tavsiye edilirken 150 gramlık bir karpuzdan 10 gram şeker bulunur. Ortalama bir kabın içinde bulunan 150 gramlık karpuz içinde 10 gram şeker mevcuttur. Günlük ortalama olarak tüketilen karpuz miktarındaki kalori değerleri ise şu şekildedir;
- 1 porsiyon karpuzda yaklaşık olarak 45 kalori bulunur.
- 1 ince dilimlenmiş karpuz miktarında yaklaşık olarak 90 kalori bulunur.
- 1 orta dilimlenmiş karpuz diliminde yaklaşık olarak 105 kalori bulunur.
- 1 kalın dilim karpuzda yaklaşık olarak 130 kalori bulunur.
- 100 gram karpuzda yaklaşık olarak 26 kalori bulunur.
Karpuz Çekirdeği Kaç Kalori?
Karpuzun kendisi kadar çekirdeğinde cilde ve vücuda da iyi gelmesi nedeniyle karpuz çekirdeğinin de tüketilmesi için cezbeden bir besindir. Oldukça eski zamanlardan günümüze kadar gelen karpuz çekirdeği tüketimi genellikle fırınlanmış ve kavrulmuş çekirdekler oluşturmaktadır. Karpuz çekirdeklerini çöpe atmak yerine bu şekilde değerlendirerek hem doğaya hem de kendi sağlığınıza fayda sağlayabilirsiniz.
- Karpuz çekirdeğini çiğ olarak ta tüketmek mümkün olduğu için yaklaşık olarak çiğ karpuz çekirdeğinin 50 gramında 250 kalori bulunur. Bir kâse çekirdeğine karşılık olan 50 gramında en ideal karpuz çekirdeği tüketimidir. Fazlasını tüketmemeye özen gösterin.
Karpuzlu Smotthie Kaç Kalori?
Karpuzun tüketimi konusunda en iyi alternatifler arasında yer alan smotthie, yaz aylarının en fazla tercih eden içeceklerinin başında gelmektedir. Oldukça tok tutucu ve ferahlatan tadı nedeniyle hem lezzetli hem de en yararlı besinler arasında yer alır. En iyi ara öğünler arasında yer alan karpuzlu smoothie, içinde yüksek miktarlarda protein ve posa içerdiği için kendinizi oldukça canlı hissedebilirsiniz. Vücudunuz için en mükemmel lif kaynaklarından olan karpuzlu smoothie, tüketeceğiniz miktarlara göre kalori konusunda da aynı oranlarda değişiklik gösterir. Günlük tüketimlerinizde fazlaya kaçmadığınız sürede herhangi bir problem oluşmaz. Bu nedenle aşırıya kaçmamaya özen gösterin.
Günlük olarak tüketilen karpuzlu smoothie kalori miktarları ise şöyledir;
- Orta boylarda 1 porsiyon karpuzlu smotthiede ortalama 195 kalori bulunur.
- 1 su bardağı karpuzlu smotthiede ortalama 95 kalori bulunmaktadır.
- 100 gram karpuzlu smoothie’de yaklaşık olarak 50 kalori bulunmaktadır.
Karpuz Zayıflatır Mı?
Karpuzda bulunan yüksek miktarda su nedeniyle kilo vermenize yardımcı olan en etkili yaz meyveleri arasında yer alır. Ancak kalori açısından düşük değerlere sahip olan karpuzun gün içinde tek gıda olarak tüketilmemesi gerekmektedir. Kişisel sağlığınız için oldukça zararlı beslenme şekli olması nedeniyle sadece karpuz tüketerek zayıflamayı asla düşünmeyin.
Günlük düzenli olarak beslenmenize ek gıda olarak tüketebileceğiniz karpuz kilo vermenize yardımcı olabilmektedir. Düzenli olarak ara öğünlerin yanı sıra ana öğünlerin yanında da ek gıda olarak tüketebileceğiniz karpuz, metabolizmanızı hızlandırarak vücudunuzun yağ yakma hızını artırmaktadır. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kışın alınan kilolardan kurtulmak için yüksek seviyelerde enerjiye ihtiyaç duyulmaktadır. Düzenli bir beslenme programıyla birlikte yapılan egzersizlerle ideal kilolarınıza kavuşabilirsiniz. Sağlığınız için en uygun olarak düzenleyerek tüketebileceğiniz karpuz sayesinde kendinizi zinde ve daha enerjik olarak hissedebilirsiniz.
Vitamin ve mineral bakımında da oldukça zengin besin değerlerine sahip olan karpuz, gün içinde sizin daha canlı ve daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Karpuzun yüksek oranlarda şeker içermesi nedeniyle günlük tavsiye edilen miktarların dışında diyetinizden istediğiniz performansı almanızı güçleştirmektedir. Bu nedenle belirli aralıklarla ve az miktarlarda tüketerek hem daha sağlıklı bir şekilde kilo verirken hem de daha faydalı bir besini tüketebilirsiniz.
Karpuz Diyeti Nasıl Yapılır?
Karpuz diyeti şok diyetleri arasında yer alan ve 3 ile 5 kilo vermenize olanak sağlayan şok diyetlerin ilk sıralarında yer almaktadır. Şeker ve tansiyon rahatsızlığı bulunan bireler tarafından kesinlikle uygulanmaması gereken bir diyettir. Özellikle kalori değerleri hesaplanarak yapılan karpuz diyeti, 100 gram karpuzdaki kalori değerlerinin sorusuyla günlük tüketimi dengeleyecek bir diyet olarak kalori hassasiyeti için büyük önem taşımaktadır.
Diyet süresi boyunca diyet içinde yer alan tüm gıdaları tüketmeniz gerekmektedir. İster ara isterseniz ana öğünlerinizde ideal kiloya ulaşmak amacıyla tüketebilirsiniz. Ayrıca 1 hafta içinde günlük yarım saat olarak spor yapmak, şeker tuz, rafineri ürünleri ve yağlı yiyecekleri tüketmemeniz durumunda uyguladığınız karpuz diyeti daha etkili ve daha önemli bir yere gelecektir.
Karpuz Diyet Listesi
Karpuz Diyeti yaparken bir dilim karpuzun kaç kalori olduğunu düşünen birden fazla birey bulunmaktadır. Bir hafta uygulanan karpuz diyeti ile günlük örnek beslenme listesini sizin için hazırladık. Diyet listesi içinde yer alan et, tavuk ve sebze türünü kendi damak tadınıza göre hazırlayarak tüketebilirsiniz. Ayrıca herhangi bir sağlık problemi olmayan bireylerin diyet listesini uygulamadan önce kesinlikle doktor kontrolüne giderek herhangi bir sağlık problemi olup olmayacağını kontrol etmeniz gerekmektedir.
Sabah Kahvaltısı
- 1 dilim karpuz
- 1 dilim kepekli ekmek
- 1 dilim yağsız beyaz peynir
Ara Öğün:
- 1 porsiyon haşlanmış sebze
- 1 kâse yağsız yoğurt
Öğlen Yemeği:
- 1 dilim karpuz
Akşam Yemeği:
- 1 dilim kepekli ekmek
- 1 porsiyon tavukgöğsü
- Bol yeşilliklerle hazırlanmış salata
Ara Öğün:
- 1 dilim karpuz
Karpuz Besin Değerleri
Ortalama 1 porsiyon dikkate alınarak hazırlanmış karpuz besin değerleri şöyledir;
- 100 gram karpuzda 28 kalori bulunur
- 100 gram karpuzda 7,6 karbonhidrat bulunur
- 100 gram karpuzda 0,3 mg demir bulunur
- 100 gram karpuzda 7 mg kalsiyum bulunur
- 100 gram karpuzda 0,4 lif bulunur
- 100 gram karpuzda 112 mg potasyum bulunur
- 100 gram karpuzda 8,1 mg C vitamini bulunur
- 100 gram karpuzda 569 A vitamini bulunur
- Kolesterol ve yağ bulunmaz.
Yukarıdaki besin değerleri ortalama 1 porsiyona göre hazırlandığı için tüketilecek karpuz miktarının besin değerlerinde de aşağı ya da yukarı yönde değişkenlikler görüleceği için tüketeceğiniz miktarı besin değerlerini göz önünde bulundurarak kalori ve besin değerlerini ayarlayabilirsiniz.