Karatay Diyeti nasıl yapılır, öğrenmemizin yolu öncelikle, alıştığımız diyet kurallarının dışına çıkıyor olduğumuz gerçeğin kabul etmekten geçiyor. Çünkü Karatay diyet listesinde lahmacun dahi tüketilebilir. Karatay diyet Menüsünde et, balık, süt, peynir, yoğurt, yumurta, tereyağı, bakliyat, turşu, sebze, meyve ve kuruyemişler mevcut. Karatay diyetinde en önemli özellik aslında aç kalmadan kilo verilmesinin sağlanması ve bir yaşam düzeni haline gelen bu beslenme yolunun verilen kiloların daha sonra geri alınması riskini ortadan kaldırması.
Her gün en az 3 öğün sağlıklı yemek olan Karatay diyetinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar mevcut elbette. Karatay Diyeti yapanlar, öğünleri çok acıkmadan, hafif tokken yiyorlar ve bu sayede yemeklerini az tüketiyorlar. Zengin bir kahvaltı ile başlıyor Karatay Diyeti listesi ve bu kahvaltının olmazsa olmazı ise her sabah yenilen 2 adet yumurta, yumurta tüketmek Karatay diyetinde çok önemli. . Bunun yanında peynir, zeytin, fındık, badem de tüketilebiliriz. Ekmek ise Karatay Diyeti yasakları arasında çünkü ekmek insülin direncini kırar. Bu sebeple ekmek kesinlikle yasak.
Hamur işi seviyorsanız eğer! Karatay diyetinin öğlen yemeğinde ince hamurlu bir lahmacun tüketebiliriz. Öğle yemeğini geçiştirmek isteyorsak eğer badem, fındık, fıstık gibi kuruyemişler tüketerek öğünü geçirebiliyoruz.
Akşam yemeğinde biraz daha disiplinli bir tüketim gerekli. Çünkü Karatay diyetin en önemli özelliği akşam saat 8’den sonra yemek hatta meyve bile yemek yok.
Karatay diyetinde Bol bol su içmek her diyette olduğu gibi çok önemli. Mutlaka yapabildiğimiz kadar akşam yürüyüşleri yapıyoruz çünkü yürüyüşler hızlı kilo verilmesini sağlıyor.
Karatay diyeti yeme alışkanlıklarımızı düzenleyen bir yaşam biçimi olduğundan, yeme alışkanlığımız sistemli hale geldikten sonra yaşam biçimimiz haline geliyor elbette. Kilo almanın en büyük sebepleri olan ; beyaz un ve şekerden uzak durmak hatta meyve tüketirken dahi şeker oranına dikkat etmek çok büyük önem taşıyor.
Prof. Dr. Canan Karatay tarafından hazırlanan bir yeme sistemi olan Karatay Diyeti Türkiye’de çok popüler hale geldi Karatay Diyeti, diyet yapan bireyi uzun süre tok tutan besinlerle hazırlanıyor ve . Karatay Diyeti’nin en önemli özelliklerinden biri elbette , diyetlerin en büyük sorunu olan “verilen kilonun geri alınmasını” önleyen bir sistem olmasıdır. Karatay . Diyet listesi diğer popüler diyetlerde olduğu gibi “sık sık ama az yeme” yöntemini bir kenara bırakır. Karatay diyetiyle az öğünle doyurucu olmak önemlidir ve . Bu diyetin en önemli öğünü kahvaltı diyebiliriz. Kahvaltı öğününde protein ve kalori açısından yüksek gıdalar tercih etmek önemlidir. . Canan Karatay tarafından belirlenmiş bu diyetin hedefi ; karaciğer yağlanmasını gidermektir. Bu sayede yağ bölgesindeki artışı engelleyerek sağlıklı yağlar, protein kaynakları ve karbonhidratlarla sağlıklı beslenme ve sağlıklı bir yaşam biçimi yaratılır.
Karatay diyetiyle kilo verme
Karatay diyetinde Ara öğün yoktur. Ara öğün olmadan En fazla 3 öğün beslenerek uygulanan Karatay Diyetiyle , gün içerisinde karnın tok kalması sağlanarak diyet yapan bireyin kısa sürede kilo vermesi hedefleniyor. Türkiye’de son derece popülerdir diyet Karatay diyeti . Karatay Diyeti yapanların geri dönüşlerine bakarsak yaklaşık 2 haftada 5 kilo verilebiliyor. Karatay diyetin faydasını görebilmek için uygulanacağı süre boyunca diyet listesine harfiyen uymak çok önemli ve yasak olan besinlerin ( şeker, un) hiçbiri tüketilmemeli elbette. Paketli ve rafine gıdalara karşı olmak Canan Karatay takip edenlerin en çok bildiği Karatay çizgisi olmakla birlikte kuruyemiş benzeri ürünlerin dahi işlenmemiş olması gerektiğini biliriz. İşlenmiş gıdalar içerisinde çeşitli koruyucu ve katkı maddeleri barındırmanın yanında kullandıkları yağlarla da kanserojen bir tehdit oluşturdukları gerçektir. Alanında en bilinen uzmanlardan olan Prof. Dr. Canan Karatay ‘ın beslenme konusundaki tavsiyelerine uymak .sağlıklı beslenmeyi önemseyen her birey için kabul edilebilirdir.
Karatay Diyeti’nin zararları nelerdir?
Karatay Diyeti’ni uygulayanlar kısa sürede kilo vermeyi başarabilirler elbette. Karatay Diyeti karbonhidrat açısından fakir, protein açısından zengin bir diyettir bu sebeple çeşitli sağlık sorunları oluşabilir mi, diye düşünmek gerekir. . Protein oranı yüksek diyetleri uygulamanın aslında ilk etapta hızlı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olması doğrudur ve Karatay Diyeti öncelikle protein ağırlıklı beslenmeyi öngörür. Peki fazla protein tüketimi nelere sebep olabilir? Öncelikle tansiyon, ürik asit ve kötü kolesterol gibi değerlerde artışa sebep olabilir.
Canan Karatay diyetinde ekmek kesinlikle tüketilmez ve bu da bir diğer olumsuzluk olarak görülebilir. Buğday ekmeği, esmer ekmek, çavdar ekmek ve kepek ekmeği gibi besinler önemli B vitamini kaynağı olarak tüketilmesi faydalıdır. . B vitamini de özellikle sinir sistemi sağlığı için büyük önem taşır.. B vitamini ve karbonhidrat eksikliği çeşitli olumsuzluklara sebep olabilir. Bunlar : saç dökülmesi, ciltte kuruma, tırnaklarda kırılma, kabızlık, baş dönmesi ve halsizlik gibi etkilerdir ve haliyle diyeti çok uzun süre uyguladığımızda karşımıza bu sorunlar çıkabilir.
Her diyet kişiye özeldir. Mutlaka alanında uzman bir doktorla görüşülüp, testler yapıldıktan sonra bir beslenme ve diyet programı belirlenmelidir.