İştah Nasıl Açılır?
  1. Anasayfa
  2. Diyet

İştah Nasıl Açılır?

0

İştah nasıl açılır? sorusu bir çoğunuza komik gelebilir. Ancak iştahsızlık sorunu ile boğuşan o kadar çok kişi varki. Kilo sorunuyla uğraşan kişiler iştah nasıl kesilir? diye çare ararken, zayıflıktan yada başka sebeplerden hiç iştahım yok neden? diyenler iştah açma yöntemleri arıyorlar.

İştah Kaybı Nedir?

İştah kaybı kişinin yemek yeme isteğinin azalmasıdır. Bu durumun birçok sebebi olabilir. Tıp dilinde anoreksiya olarak adlandırılan iştahsızlık çeşitli hastalıklardan kaynaklanabilir. Kullanılan bazı tedavi yöntemleri yada ilaçlar iştah kaybını tetikler.

Uykusuzluk, yorgunluk, hepatit, karaciğer hastalıkları, sigara tiryakiliği, stres, anemi, diyabet, KOAH, hamilelik, depresyon, irritabl bağırsak sendromu, kalp yetmezliği, migren, metabolizma sorunları, beyin hasarları, hipotiroidizm, kemoterapi, kabızlık, böbrek yetmezliği, HIV, kabızlık ve ishal gibi rahatsızlıklar, istah kaybının önemli nedenlerindendir.

İştah Nasıl Açılır?

İştah nasıl açılır? sorusunun cevabı verilmeden önce tedaviye iştahsızlığa sebep olan rahatsızlığın belirlenmesiyle başlanmalıdır. İştahsızlığın ne düzeyde olduğu ve hangi rahatsızlığın bu duruma sebep olduğu iyice araştırılmalıdır.

Uzmanlar çocuklarda iştahsızlık konusuna genel olarak psikolojik sebeplerin neden olduğunu belirtmekteler. Belirli diyet listeleri ile beraber birtakım takviye gıda ve bol miktarda kalsiyum, demir, çinko içerikli besinlerin tüketilmesi önerilmektedir.

Yetişkinlerdeki psikolojik iştahsızlık durumlarında önce iştah kaybına neden olan stresli ortamlardan ve kişilerden uzak durmaları önerilmektedir. Bu durum tedavide önemli ilerlemelere neden olmaktadır. Verilen ilaçların düzenli kullanılması , diyet programlarına uyulması tedavinin başarısında önemli rol oynamaktadır. Yine çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerdede psikolojik iştah kaybı için birtakım takviye gıda ve bol miktarda kalsiyum, demir, çinko içerikli besinlerin tüketilmesi önerilmektedir.

Psikolojik nedenler haricinde iştahsızlık yaşayan kişilerin bu durum uzun süre devam etmesi durumunda mutlaka muayene olmaları gerekmektedir. Altında yatan nedenin belirlenmesi bu duruma neden olan hastalığın erken teşhisi bazı durumlarda hayat kurtarabilir. Çünkü iştahsızlık küçümsenmeyecek hastalık belirtilerinden biridir.

Son olarak iştahsızlığa iyi gelen birkaç tüyo verebiliriz.

  • Baharatlar genelde iştah açarlar. Yemeklerinizden eksik etmeyin.
  • Sofralarınızı özenle hazırlarsanız yediklerinizin görünümü yeme isteğinizi tetikleyebilir.
  • Kahvaltıda bol çeşit zengin kahvaltı menüleri tüketmeye çalışın. Hamur işleri, çeşitli yumurtalı omletler, melemen gibi besinler hem gözünüze hem midenize hitap edebilir.
  • Doğal besinler ve doğal meyveler tüketmek ağız tadını yeniden kazanmaya yardımcı olur.
  • Badem ve ceviz gibi kuruyemişlerden destek alın.
  • Hoşaf ve kompostolar hem midenizi rahatlatır hem enerji ihtiyacınızı karşılarlar.
  • Sarımsak ve soğan gibi malzemelerle yemeklerinizi cezbedici hale getirebilirsiniz.