Hızlı Kilo alma yöntemleri; hani o hep ‘yesek yesek hep aynı kalsak’ şeklindeki hayalimizi uygulamalı olarak yaşayan, kendilerinin yerinde olmayı çok istediğimiz, ‘dünyayı yiyor, bana mısın demiyor; bünyeden abi bünyeden’ diye hafif bir kıskançlık eşliğinde iç hesaplaşmaya girmemize sebep olan kişilerin ihtiyaç duyduğu ‘vücut ağırlığı artırma’ prosedürleridir.
Arkadaşımız bize ‘kilo almak istiyorum, sence ne yapmalıyım?’ diye sorsa muhtemelen ‘sen kafayı yemişsin kanka, delinin zoruna bak!’ derdik. Ama kilo alamayanlar da kendine göre haklı. Çünkü aşırı zayıflık da ciddi sağlık problemlerine yol açıyor. Başka bir deyişle bu kilo dediğimiz şey para gibidir. Varlığı bir derttir ama yokluğu yaradır.
Kişinin tiroid bozukluğu varsa, metabolizması çok hızlı çalışıyorsa, yani bir sağlık sorunu nedeniyle kilo alamıyorsa bunu kendine dert edip nasıl kilo alınır? diye araştırma sürecine girmesi anormal bir semptom olarak değerlendirilmez. Burada tıp konuşuyor!
Kilo Alamama Sebepleri
İçindekiler
Kilolarımızdan dert yanarken bir gün ansızın zayıflamaya başlasak ve sonra hiç kilo alamasak ne güzel mi olurdu? Aslında kazın ayağı öyle değil. Birçok kişi için kilo alma önemli bir sorundur. Alınan kalori harcanan kaloriden azsa, vücut besinleri kullanamıyorsa neredeyse her kadının temel amaçlarından biri olan ‘zayıflık’ durumu ortaya ççıkar.
Hipertiroid, sindirim sistemi bozuklukları, bağırsak parazitleri, kilo alma korkusu, emilim bozuklukları, psikolojik sorunlar, yeme bozuklukları, aşırı fiziksel aktivite, bazı ilaçların yan etkisi, tüberküloz, kanser, uzun süre aç kalmak, düzensiz beslenme ve kronik diyare hastalığı gibi faktörler de kilo alamamaya sebep olur.
Aşırı zayıflık bağışıklık sistemini, büyüme ve gelişmeyi olumsuz etkiler. Konsantrasyonu düşürür, yaşam kalitesini azaltır. Düşük yapma, akciğer hastalıkları, kemik kırılması, ciltte kuruluk ve kırışıklıklar, kansızlık, çabuk yorulma, sinirlilik, adet düzensizliği gibi durumlar da aşırı zayıflığın diğer olumsuz sonuçlarındandır.
Bu itibarla ‘ya hiç kilo alamıyorum, ne kadar şanslıyım’ diye sevinmeyin. Çünkü gerçekten yeyip yeyip kilo alamıyorsanız bir sıkıntı var demektir. Sebebe yönelik tedavi için uzman desteği şart ancak aşağıda da sizin gibi herkesin gıpta ettiği ayrıcalıklı insanlara özgü kilo almak için öneriler bulunuyor.
Sağlığımı Bozmadan Nasıl Hızlı Kilo Alırım?
Tuhaf ama kilo almak bazen kilo vermekten çok daha zordur. Yani ‘ondan kolay ne var canım? Ye, iç, yat oh mis’ gibi bir anlayışın bilimsel geçerliliği yoktur. Hem öyle olsa bile bu sefer aldığınız kiloları vermek için uğraşacağınız kesindir. Sağlıklı kilo alma yöntemlerinde amaç; kemik dokusunu, vücuttaki suyu ve yağ dokusunu artırmaktır. Yoksa her istediğimizi yemek vücudumuzu kalori bombardımanına tutmaktır. Sonra ‘beterin beteri varmış’ diye bu kez zayıflamak için 40 takla atabiliriz. Onun için kendimizi şişirmeyi değil düzgünce kilo almayı hedeflemeliyiz. Edeple gelen lütufla gider demişler…
Kilo Almak İsteyenlerin Dikkat Etmesi Gerekenler
Kilomuz normalin altındaysa bunu kontrollü bir şekilde, vücudumuza zarar vermeden artırmak için şunları yapabiliriz:
- Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Erken saatte kahvaltı yapmak ve bunu hiçbir gün atlamamak dengeli kilo alımı yarışmamızın ilk kuralıdır.
- Gün içindeki öğünleri de pas geçmemeliyiz. Bu yarışmada joker hakkı yok. ‘İşim gücüm var öğle yemeği yemeyeyim, akşam 2 öğünlük yerim.’ düşüncesi hiç mantıklı olmayacaktır.
- Yağ, karbonhidrat ve protein dengesini sağlamamız gerekir. Her öğün menüsünde tahıl, et, süt, sebze-meyve grubundan en az birer tane yiyecek olmalıdır.
- Ara öğünlerde ise ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişleri, kek, süt, ayran, kuru veya taze meyveleri tüketmek, yani kalori değeri yüksek gıdalar tercih etmek gerekir.
- Soslar ve baharatlar iştah açıcıdır. Hipertansiyonumuz yoksa onları da kullanabiliriz.
- Tatlıları kararında tüketmek önemlidir. Aşırı tatlı yemek de zararlıdır.
- Yoğun egzersizlerden kaçınılmalıdır. Yemekten ortalama 1 saat önce 25-30 dk hafif yürüyüş yapmak iştahımızın açılmasına yardım edecektir.
- Yemekleri pişirirken besin değerini artırmaya özen göstermeliyiz. Örneğin makarnayı kıymalı veya peynirli yapabilir; çorbalara şehriye, patates, pirinç, buğday, kıyma ekleyebiliriz.
- Günde 3 öğün yerine 5-6 küçük öğünün daha faydalı olacağı söylenebilir.
- Kızarmış tavuk, balık ve patates tüketmektense bunları fırında hazırlamalıdır. Porsiyon miktarları biraz artırılabilir.
- Beslenme programına keten tohumu da eklenmelidir. Böylece posa, enerji ve omega-3 ihtiyacının bir bölümü karşılanmış olacaktır.
- Sıvı tüketmek midenin çabuk dolmasına ve yeteri kadar yemeye engel olur. Bu nedenle yemekten hemen önce veya yemek sırasında su içmek önerilmez.
- Stresten uzak durmalıdır. Biz sinirlenince vücudumuzdaki kaslar gerilir. Bu da enerjimizin boşa harcanması demektir. Zaten kıt kanaat geçiniyoruz, enerji depolamaya çalışıyoruz; tasarruflu olmalıyız ki vücudumuz iyi şarj olsun.
Hızlı Kilo Almak İsteyenler İçin 7 Etkili Öneri
Tüm bunların yanı sıra başka ne yapabilirim ne yapabilirim? diye düşünenlere tavsiyelerim bitmedi. Kilo almanın da bir usulü var, öyle gel abi gel topla gel denmiyor. İşte sağlıklı kilo aldıran yöntemler listemizin devamı:
1. Kalori Alımını Artıralım
Yemeklerde çeşniler, baharatlar ve soslar kullanabiliriz. Kahveyi sade değil şekerli ve sütlü olarak içebiliriz. Ya da kuruyemiş, muz ve sütü karıştırarak da besin değeri yüksek kalorili bir içecek hazırlayabiliriz. Elimize böyle bir bahane geçmişken bunu değerlendirmeli ve çeşitli lezzet kombinasyonlarını denemeliyiz.
2. Ara Öğünlerde Meyvelere Ağırlık Verelim
İncir, kavun, muz gibi meyveler diğerlerinden daha fazla kalori içerir. Öğün aralarında çiğ sebze tüketiyorsak bu alışkanlığımızı değiştirip meyveleri ön plana alalım. Kahvaltımıza da salatalık ve domatese ilâveten mevsim meyvelerini ekleyelim.
3. Yağ Tüketimine Özen Gösterelim
Acil kilo alma hedefimize kısa sürede ulaşmaya çalışırken yağ konusunu da ihmal etmeyelim. salataya bir tık daha fazla zeytinyağı koyalım. Kahvaltıda da zeytinin üzerine bir miktar zeytinyağı dökebiliriz. Yemeklerde ise tereyağı kullanmamız iyi olur.
4. Gece Saatlerinde Yemek Yiyelim
Kilo alma yolları içinde en etkili olanlardan biri budur. Vücut kendini onarmaya ve yenilemeye gece saatlerinde başlar. Özellikle yağsız doku oluşumu bu zaman diliminde yoğunlaşır. Yatmadan 2 saat önce önce doğal zeytinyağıyla hazırlayacağımız sebze salatası, yahut tavuk göğsü, fasulye piyazı, organik peynir veya çökelek, tam tahıllı makarna salatası gibi şeyler tüketirsek kilo almamıza katkısı olur.
5. Öğünlerimizi Planlayalım
Yüksek kalorili besinleri önce, düşük kalorili olanları ise daha sonra yemek, sağlıklı bir kilo alma yöntemi olarak değerlendirilir. Mesela sofrada et, pilav ve sebze yemeği varsa; önce eti ve pilavı halledelim, sonra sebze yemeğine geçelim. Böylelikle eğer hepsini bitirmeden doyarsak en azından yüksek kalorili gıdalar midemize girmiş olacaktır. (Strateji diye buna denir.)
6. Kilo Aldıran Yiyeceklerden Zengin Beslenelim
Kalori değeri yüksek olan gıdalarla daha fazla içli dışlı olmak bizi o hasretle beklediğimiz (!) kilolara kavuşturacaktır. Kilo aldıran besinler arasında şunlar vardır:
- Badem, kaju, fıstık, ceviz, fındık gibi kuruyemişler
- Patates
- Fındık yağı, avokado yağı, zeytinyağı, hindistancevizi yağı ve tereyağı
- Fıstık ezmesi
- Yağlı süt, yağlı peynir, yağlı yoğurt, krema
- Kırmızı et
- Portakal, kiraz, armut, elma, hurma, kavun, muz, üzüm gibi meyveler
- Balık yağı
- Karahindiba, çemen otu
- Ton balığı ve somon balığı
- Yumurta
- Soya fasulyesi
- Pirinç, bakliyatlar
- Balkabağı, yerelması ve karnabahar gibi nişasta kaynakları
- Bitter çikolata
- Tahin, susam
- Barbunya, börülce
- Soslu makarnalar
- (Hazır meyve suları, pizza, hamur işleri, pastalar, fast-food ürünleri de kilo aldırır ama sağlıksız bir biçimde…)
7. Ek Takviyeler Alallım
Bir uzmana danışarak gerekiyorsa vitamin ve protein gibi ek takviyelerle kilo alma sürecimizi hızlandırabiliriz. Keratin içerikli takviyeleri de uzman kontrolünde kullanabiliriz.
Hızlı Kilo Aldıran Beslenme Listesi
Şimdi de kilo aldıran diyet listesiyle son noktayı koyalım:
- Gün
- Kahvaltı
- 1 bardak süt, 40 gram yulaf ezmesi, 10 adet zeytin, 2 adet haşlanmış yumurta, 1 çorba kaşığı fıstık ezmesi ve 100 gram kaşar peyniri
- Ara Öğün
- 1 kâse yoğurt, 1 adet muz
- Öğle
- 2 dilim ekmek, 1 kâse mercimek çorbası, zeytinyağlı salata, 1 tabak bulgur pilavı, 1 bardak ayran
- Ara Öğün
- 1 adet elma veya 4 kuru kayısı, 1 avuç fındık
- Akşam
- Bol zeytinyağlı salata, 100 gram hindi haşlama, 1 tabak makarna, 1 kâse mercimek çorbası, 1 kâse yoğurt
- Ara Öğün
- 1 adet muz, 10 adet çiğ badem, 2 dilim kek
- Gün
- Kahvaltı
- 4 dilim ekmek, tereyağında 3 yumurta, 1 çorba kaşığı zeytinyağıyla 100 gram lor peyniri, 10 adet zeytin, 10 adet yaban mersini, 1 çorba kaşığı keçiboynuzu pekmezi, 1 bardak yeşil çay
- Ara Öğün
- 2 adet çiğ ceviz, 1 bardak süt, 5 adet kuru incir
- Öğle
- 4 dilim tam buğday ekmeği, 1 kâse yayla çorbası, zeytinyağlı salata, 1 tabak siyez bulguru pilavı, 1 bardak ayran
- Ara Öğün
- 1 kâse yoğurt, 1 adet muz, 1 avuç çiğ badem
- Akşam
- 1 kâse yayla çorbası, bol zeytinyağlı salata, 100 gram köfte, 1 tabak mercimek haşlama
- Ara Öğün
- 2 çorba kaşığı bal ve 1 bardak süt
- Gün
- Kahvaltı
- 4 dilim tam buğday ekmeği, 3 adet yumurta, 50 gram lor peyniri, 5 adet zeytin, 1 çorba kaşığı fındık pekmezi, 4 adet çiğ ceviz, 1 bardak papatya çayı
- Ara Öğün
- 1 bardak ayran ve 1 adet peynirli gözleme
- Öğle
- 4 dilim kepek ekmeği, zeytinyağlı salata, 1 kâse sebze çorbası, 4 adet köfte veya 100 gram hindi eti, 2 tabak pirinç pilavı, 1 bardak ayran
- Ara Öğün
- 1 muz, 1 bardak süt, 20 adet çiğ badem
- Akşam
- 1 kâse sebze çorbası, bol zeytinyağlı salata, 4 adet tavuk budu, 1 tabak yeşil fasulye veya kuru fasulye
- Ara Öğün
- 1 kivi, 10 adet yaban mersini, elma 50 gram kaşar peyniri ve 1 adet elma