Granola ve Müsli Nedir?
  1. Anasayfa
  2. Diyet

Granola ve Müsli Nedir?

0

Granola ve müsli nedir? Bu sorunun cevabını genelde, bu ikisinin arasındaki farkı bilmeyen birçok insan oldukça merak ediyor. Genellikle her ikisi de sabahları, kahvaltı öğünleri; doyurucu ve sağlıklı olduğu için, ayrıca kilo vermeye yaradığı için tüketilmektedir. Fakat bu granola ve müsli arasında belirli bir kalori farkı vardır. Şimdi aşağıda her ikisinin de neler olduğundan, kalori farklarından ve besin değerlerinden bahsedeceğiz.

Granola Nedir?

Granola nedir diyenler bu yazının devamında cevabı kolaylıkla bulacaklardır. Granola çiğ yulafın lapa haline gelmesinden oluşur, yani ana element çiğ yulaftır. Diğer yandan granolayı granola yapan şey, içine eklenen kuru meyveler, çekirdekli kuruyemişler, çeşitli tahıllardır. Granolanın birbirine yapışan yapısını oluşturan şey de genellikle bal ile sağlanır ve karışım elde edildikten sonra fırına verilir.

Granolanın çıtır ve yapışkan formunu veren şey de yine aynı şekilde fırınlanmasıdır. Evinizde yaptığınız granolanın içine istediğiniz tahılları eklemeniz mümkündür. Birçok yağlı tohuma sahip tahıllar granolanızın renklenmesini sağlayacaktır. Ayrıca yine kendi zevkinize göre granolanızın içine, istediğiniz her türlü çiğ kuruyemişi rondodan geçirerek ekleyebilir ve granolanızı çok daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Bu şekilde granolanız çok daha sağlıklı, vitamin dolu ve doyurucu hale gelecektir.

Ayrıca granola içindekiler sayesinde oldukça enerji bir besindir. Granola ve müslinin en büyük farkı ise granolanın çıtır çıtır bir yapıda ve fırınlanmış olmasıdır. Granolanın kalorisi de msüliye göre çok daha fazladır ve bu da 100 gram için yaklaşık 471 kaloridir.

Müsli Nedir?

Müsli son zamanlarda paketli olarak satılmasının da etkisiyle, birçok kişi tarafından tüketilir hale gelmiştir. Müsli granoladan farklı olarak fırınlanmadan, çiğ yulaf ile yapılır. Çiğ yulafın orijinalinde fındık ve badem içi olsa da, şu an dışarıda paketli şekilde satılan müslilerin içinde granolaya benzer ürünler de bulunur.

Orijinal granola çiğ yulaf, süt, badem içi, fındık ve yeşil elmadan yapılır. Ancak şu anda birçok farklı marka müsliyi, granolaya benzer şekilde üretmektedir. Örneğin dışarıda satılan müslilerin içerisinde çok fazla kuru meyve kuru yemişe rastlanabilir. Diğer yandan müsli fırınlanmayan ve içine bal konulmayan bir besindir. Granola ile en büyük farkları da budur. Granola içerisine bal konulması ve fırınlanması sebebiyle, ayrıca içeriğinin de daha zengin olması sebebiyle kalori olarak müsliden daha fazladır.

Daha sade bir yapıya sahip müslinin 100 gram için kalorisi de yaklaşık olarak 350 kaloridir. Hangisini tercih ederseniz edin, bu ikisi de enerji verme, tok tutma, vitamin , magnezyum ve potasyum olarak oldukça zengin ve tatmin edici besinlerdir. Peki tüm bunları anlattıktan sonra akıllara ilk gelen soruyu cevaplayalım;

Granola mı Müsli Mi?

Granola ve müsli, besin değerleri açısından hemen hemen aynı gözükseler de, aslında birbirlerinden farklıdırlar. Granola içinde bulunan zengin besinler yüzünden çok daha fazla kalorilidir ve eğer bir diyet listesi içinde kullanacaksanız granolayı tercih etmemenizi öneririz. Çünkü kuruyemişler ve kuru meyveler, kurutuldukları için şeker oranları artmaktadır.

Kurutulan meyvelerin şeker oranı arttıkça, granoladan aldığınız kalori miktarı da doğal olarak artmaktadır. Tabii ki diyetlerde ne kadar az şeker içerikli ürünler tüketirseniz o kadar iyi olacağı için granolayı ilk tercihiniz yapmamalısınız. Ayrıca içinde bulunan bal da fırınlandığında şeker oranı artmaktadır.

thumbnail
Önerilen Yazı
En Düşük Kalorili Yiyecekler

Dolayısıyla granolanın size yarardan çok zarar verebileceğini söylemek yanlış olmaz. Granolayı daha az kalorili yapmanız da mümkündür, örneğin mümkün olduğunca az kurutulmuş meyve kullanarak en azından alacağınız şeker oranını azaltabilirsiniz. Fakat dışarıdan aldığınız granolaları tüketmemenizi tavsiye ediyoruz.

Diğer yandan müsli, granolanın tersine daha sağlıklı ve az kalorili bir besindir (dışarıda satılanlar hariç). Müsliyi kendi evinizde, kuru meyvesi ve az kuru yemiş ile çok daha sağlıklı, şekersiz ancak doyurucu hale getirmeniz mümkün. Müsliyi yağsız süt, elma, fındık ve çiğ badem ile tüketmeniz çok daha sağlıklı olacaktır. Bu şekilde hem sindiriminiz düzenlenir, hem tok tutar hem de çok daha az kalori almış ve şekerden uzaklaşmış olursunuz.

Bunlardan yola çıkarak granola ve müslinin farkını anlatmak istedik. Özetle eğer bir diyet içindeyseniz kesinlikle yulafı müsli şeklinde tüketmenizi ve granolayı da çok yemek isterseniz şekersiz şekilde tüketmenizi tavsiye ediyoruz.