Göz sulanması neden olur? Gözyaşı, gözlerinizin sağlıklı kalmasını ve onların tahriş olmasını önleyip ve yabancı parçacıkların uzaklaştırılmasında önemli bir rol oynarken gözyaşı oluşumunun fazla olması gözlerin sulanmasına neden olabilir.
Aşırı sulanan gözler can sıkıcı olabilir, hatta düzgün görebilmenizi önleyebilir.
Tıp dilinde ‘epiphora’ olarak bilinen göz yaşarması, birçok insanın yaşadığı yaygın bir göz rahatsızlığıdır. Sulu gözler, gözlere camsı bir görünüm kazandırırken ve gözlerden sürekli damlayan gözyaşlarına neden olur ve gözyaşı miktarının fazla olduğu anlamına gelir.
Epiphora her yaşta ortaya çıkabilir. Fakat, bebeklerde, 2 yaşın altındaki çocuklarda ve 60 yaşın üzerindeki yetişkinlerde daha yaygındır.
Göz Sulanması Neden Olur?
İçindekiler
Göz yüzeyinin tahriş olması veya iltihaplanması nedeniyle aşırı gözyaşı üretimi meydana gelebilir. Bu, kuru gözlerin aslında sulu gözlere yol açtığı durumdur. Vücut, tahrişe ve nemlenme eksikliğine cevap veriyor.
Göz sulanmasına neden olan bazı faktörler arasında alerjiler, blefarit, konjunktivit, daralmış veya tıkanmış gözyaşı kanalları ve içeriye veya dışa doğru açılan göz kapakları gibi sorunlar bulunmaktadır.
Bazen, soğuk veya rüzgarlı havalarda veya yabancı bir nesne göze girdiğinde normalden daha fazla miktarda gözyaşı üretimi meydana gelir. Ayrıca, göz yaralanmaları, yanıklar, göze kaçan kimyasallar, kronik sinüzit, tiroid bozuklukları ve toza maruz kalmak göz sulanmasına neden olabilir.
Aşırı gözyaşı oluşumu kemoterapi, epinefrin gibi tedaviler ve göz damlalarının bazıları tarafından tetiklenebilir.
Aşırı sulanma, gözlerde tahrişe, şiddetli kaşıntıya veya yanma hissine neden olabilir. Ayrıca, gözler kırmızı ve ışığa duyarlı hale gelebilir. Çok uzun süre tedavi edilmeyen sulu gözler, ağrılara da neden olan göz yorgunluğuna yol açabilir.
Göz Sulanmasına Ne İyi Gelir?
Epiforayı tedavi etmek için arkasındaki sebebi bulmak önemlidir. Çoğu durumda, sulu gözler bazı basit ev ilaçlarıyla etkili bir şekilde tedavi edilebilir.
Dikkat: Göz yaşarması, genellikle birkaç gün içinde geçer. Daha uzun süre devam ederse, doktorunuza danışmalısınız.
İşte sulu gözler için en iyi ev ilaçları.
Sık Durulama
Toz, şiddetli güneş, polen veya herhangi bir kimyasal maddeye maruz kaldığınızda gözleriniz yaşarıyorsa, soğuk suyla sık sık durulama yapmanız gerekir.
Sık sık durulamak, yabancı cismi veya kimyasalları gözünüzden temizlenmesine yardımcı olur ve bu da semptomları azaltır.
Bunun için, gözlerinizi açın ve sadece içine biraz soğuk su sıçratmaya çalışın. Gözlerinizi sakinleştirmek ve soruna neden olan tahriş edici maddeden kurtulmak için birkaç kez tekrar edin.
Bu arada, sadece semptomları kötüleştireceğinden, gözlerinizi ovuşturmamaya özen gösterin.
Sıcak Kompres
Göz kapağı iltihabı, kuru göz ve kızarmış gözler gibi farklı nedenlerle oluşan göz sulanmasıyla başa çıkmak için sıcak bir kompres çok etkili olacaktır.
Kompresin ısısı bölgede kan dolaşımını artırır, göz tahrişini yatıştırır ve semptomlardan kurtulmayı sağlar.
- Temiz, tüy bırakmayan bir bezi sıcak suda ıslatın (çok sıcak değil).
- Fazla suyu sıkın.
- Bu ılık, nemli bezi kapalı göz kapaklarınızın üzerine her seferinde 1 dakika süreyle uygulayın.
- Kumaşı tekrar ılık su ile ıslatın ve 10 dakikadan fazla sürmeyecek şekilde tekrar edin.
- Son olarak, gözlerinizi ılık su ile durulayın (kompres için kullandığınız kaseden kullanmayın).
- Belirtileriniz azalana kadar bu tedaviyi günde en az iki kez uygulayın.
Dikkat: Gözleriniz için bir kompres kullanırken, 42°C’lik bir sıcaklık sağlamaya çalışın ve üstüne çıkmayın.
Soğuk Kompres
Sıcak bir kompres gibi, soğuk kompres de göz sulanmasını tedavi edebilir.
Soğuk hava, gözlerinizin etrafındaki cildi sıkılaştırmaya yardımcı olur ve kan damarlarını gevşetir. Bu da aşırı gözyaşı oluşumuyla ilişkili semptomları azaltacaktır.
- Yumuşak tiftiksiz bir bezi soğuk suya batırın ve fazla suyu sıkın. Soğuk bezi kapalı göz kapaklarınıza 1 dakika süreyle yerleştirin. Yine, bezi soğuk suya daldırın ve işlemi 5 ila 10 dakika arasında gerektiği kadar tekrarlayın.
- Alternatif olarak, birkaç buz küpünü temiz bir beze sarın. 1 dakika boyunca kapalı göz kapaklarınıza yerleştirin. 1 dakika boyunca komprese tekrar başlamadan 5 dakika ara verin. Günde 2 veya 3 kez yapın.
Anne Sütü
Anne sütü, yeni doğan bebekler için en mükemmel besindir, bunun yanında bebeklerde göz sulanmasına neden olabilecek göz enfeksiyonlarına karşı da koruyucu olabilir.
Alerjik reaksiyondan kaynaklanan konjunktivitle mücadele eden ve tedavi eden bir çok antikor, özellikle immünoglobulin E içerir.
- Steril bir damlalık kullanarak birkaç damla anne sütü damlatın.
- Enfeksiyon iyileşene kadar günde 3 veya 4 kez tekrarlayın.
Hint Yağı
Hint yağı, sulu gözler için başka bir etkili çözümdür.
Her şeyden önce, gözleriniz için yeterli kayganlığı sağlamak için önemli olan kuru gözlerdeki gözyaşı buharlaşmasını azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca, anti-inflamatuar özellikleri kızarıklık ve şişlik tedavisine yardımcı olabilir.
Bu tedavi için sadece saf, organik, heksan içermeyen Hint yağı kullanın.
- Bir göz damlası kullanarak, her bir göze 1 damla Hint yağı damlatın.
- Günde iki kez tekrarlayın.
Göz Otu (Eyebright)
Göz otu, göz sulanması da dahil olmak üzere çeşitli göz problemleri için faydalıdır. Özellikle, bu rahatsız edici probleme neden olabilecek farklı göz enfeksiyonlarının tedavisinde etkilidir.
Enfeksiyonla mücadele ve göz otunun akışkan-kurulama gücü, enfeksiyonun yayılmasını önler ve sulu gözlerin iyileşmesini destekler.
- 1 bardak su içinde 1 çay kaşığı göz otunu yaklaşık 10 dakika kaynatın. Soğumaya bırakın, sonra temiz bir tülbent kullanarak çözeltiyi süzün. Süzülmüş çözeltiyi göz yıkama maddesi olarak kullanın. Günde birkaç kez tekrarlayın.
- Alternatif olarak, homeopati euphrasia %10 göz damlası kullanabilirsiniz. Günde birkaç kez, her göze 1 damla damlatın.
Gül Suyu
Gül suyu, farklı göz sorunları için etkili ve yaygın kullanılan bir ev ilacıdır.
Göz sulanmasına neden olabilecek farklı göz enfeksiyonlarını önleyebilen ve tedavi edebilen güçlü antiseptik özelliklere sahiptir.
- Bir damlalık kullanarak 2 damla saf gül suyunu doğrudan gözünüze damlatın. Günde iki kez yapın.
- Alternatif olarak, damıtılmış suyla 3 veya 4 damla gül suyunu karıştırın. Gözlerinizi günde birkaç kez durulamak için kullanın.
Sarı Papatya
Papatya, geleneksel olarak konjonktivit ve epiforanın neden olabileceği göz enfeksiyonları ile mücadele etmek için kullanılmıştır.
Bu bitkinin antimikrobiyal ve anti-enflamatuar özellikleri, yararlı etkilerini açıklayabilir. Aslında, gözlerde kaşıntı ve enfeksiyona yol açabilecek alerjik bir reaksiyonun önlenmesine yardımcı olan histamin salımını kısıtlar.
- Bir fincan sıcak suya 1 tatlı kaşığı kuru papatya çiçeği ekleyin. 5 dakika bekletin, bu çözeltiyi süzün ve sonra serin solüsyonu göz banyosu için günde 2 veya 3 kez kullanın.
- Alternatif olarak, kullanılmış papatya çayı poşetlerini buzdolabına koyun. Soğutulmuş çay poşetlerini 10 dakika boyunca kapalı göz kapaklarınızın üzerine koyun. Hızlı iyileşme için günde 3 veya 4 kez yapın.
Omega-3 Yağ Asitleri
Omega-3 yağ asitleri açısından zengin gıdalar tüketmek, göz sulanmasının sık görülen bir nedeni olan göz kurumasının tedavi edilmesine ve önlenmesine yardımcı olabilir.
Kuru gözler, beslenme düzeninizde özellikle de omega-3 yağ asitlerinde bulunan esansiyel yağ asitlerinin olmamasından kaynaklanabilir. Ayrıca, bu yağ asitleri, gözlerinizi sağlıklı tutan yağ moleküllerinin önemli bir bileşenidir.
- Omega-3 yağ asitlerini almak için beslenme listenize somon, uskumru, sardalye ve ringa balığı gibi balıkları da dahil edin. Haftada en az 2 porsiyon balık yiyin.
- Omega-3’leri yeşil yapraklı sebzelerden, soya ürünlerinden, fındık ve tohumlardan da alabilirsiniz.
- Doktorunuza danıştıktan sonra omega-3 takviyeleri almayı tercih edebilirsiniz.
Elma Sirkesi
Elma sirkesi, göz yaşarmasının ana nedenlerinden biri olan kızarmış göz sorunu için en iyi kürlerden biridir. Antimikrobiyal özellikleri, kırmızı gözün temel nedenlerinden biri olan bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur.
- Kaynatılmış ve soğutulmuş 1 fincan suya çeyrek çay kaşığı saf, filtre edilmemiş elma sirkesi ekleyin.
- Bu solüsyona bir pamuk topu batırın ve solüsyonu enfekte olmuş göze uygulayın. (Her iki göz de enfekte olduğunda 2 pamuk topu kullanın.)
- Ayrıca, gözünüzün dışını pamuklu topla silin.
- Bunu her 2-3 saatte bir 2 ila 3 gün boyunca yapın.
Not: Çözüm biraz acı verse de çabuk geçecektir.
Diğer İpuçları
- Gözünüzde yabancı bir şey olduğunu düşünüyorsanız gözlerinizi ovmayın. Gözünüze yapışmış parçacıklar olduğunda gözünüzün ovulması gözünüze zarar verebilir.
- Gözlerinize kirli ellerle dokunmayın.
- Göz kaşıntısı ve sulanması sorununu çözmek için günlük bir bardak havuç suyu için.
- Gözleriniz kuruyor ve yanma hissi oluşuyorsa, göz damlaları ya da yapay gözyaşları, göz sulanmasının durmasına yardımcı olabilir.
- Kontak lenslerinizi temiz tutmak için göz doktorunuzun talimatlarına uyun.
- Göz doktorunuz onay vermedikçe kontak lenslerinizle uyumayın.
- Yüzerken veya duş alırken kontak lenslerinizi takmayın.
- Gözünüze yabancı cisimlerin temas etmesinden endişeleniyorsanız onları gözünüzden uzak tutmaya çalışırken gözlük veya güneş gözlüğü kullanabilirsiniz.
- Güneş gözlüklerinizi veya gözlüklerinizi takmadan önce üzerlerinde birikmiş olabilecek tozu silin.
- Her zaman kendi göz makyaj malzemelerinizi ve göz ürünlerinizi kullanın. Başkalarıyla paylaşmaktan kaçının.