Düşük Karbonhidratlı Besinler
  1. Anasayfa
  2. Diyet

Düşük Karbonhidratlı Besinler

0

Düşük karbonhidratlı besinler, sağlıklı beslenmek isteyenlerin yanı sıra kilo vermenin en iyi formülleri arasında olan protein ve yağ açısından oldukça zengin besinlerin tüketilmesidir. Yapılan araştırmalara göre günlük olarak 20 gram ile 50 gram arasında karbonhidrat tüketimi ile hem sağlığınız hem de metabolizmanızı olumsuz yönde etkilediği ortaya çıktı.

Sebzeler karbonhidrat ve kalori açısından zayıf olsa da vitamin, mineral, lif ve diğer besinler bakımından oldukça zengindir. Ancak bu yüzden sağlıklı beslenmenin en önemli araçları arasında sebzeler gelmektedir. Bu nedenle düşük karbonhidratlı besinleri sizin için bir araya getirdik.

Düşük Kaloriye Sahip Besinler Nelerdir?

Düşük kaloriye sahip besinler daha sağlıklı besinler tüketmek ve diyet yapmak isteyenler tarafından tercih edilen besin türleridir. Bu nedenle sağlıklı beslenmek isteyenler için düşük kaloriye sahip besinlerin listesi aşağıdadır;

  1. Kırmızıbiber: Kapya ya da tatlı biber olarak tanına kırmızıbiber, yüksek derecede besleyici özelliği ile de bilinmektedir. Kırmızıbiber tüketmek vücutta oluşabilecek iltihaplanmayı, kanser riskini azaltmanın yanı sıra kolesterolü ve vücutta biriken yağlardan koruyabilecek antioksidan içermektedir. Günlük ihtiyacınız olan A vitamini karşılamak amacıyla 2 tane orta boylarda kırmızıbiber tüketmeniz yeterli olacaktır. Bu 2 orta boylarda kırmızıbiber günlük A vitamini ihtiyacınızın %94’ünü karşılamanıza yardımcı olacaktır.

Kırmızıbiber ayrıca ihtiyacınız olan C vitamininin %317’sini karşılamaktadır. Düşük seviyedeki                   karbonhidratlı diyetlerde C vitamini eksikliği meydana gelmektedir. Yeşil, sarı ya da kırmızıbiberlerde de aynı profillere sahip olsa da antioksidanlar bakımından kırmızıbiber kadar yüksek değere sahip değillerdir.

  1. Brokoli: Lahanagil ve Turogiller ailesinden olan Brokoli süper besin olarak bilinmektedir. Sağlıklı beslenmek isteyenlerin yanı sıra kilo vermek isteyenler tarafından da sıklıkla tüketilen brokoli, prostat kanseri de dâhil olmak üzere birbirinden farklı kanser türlerine karşı etkili bir besindir. Brokoli içinde C ve K vitaminlerinin %100’ünü karşılaması için sadece 1 bardak boyutlarında brokoli yemeniz yeterli olacaktır.
  2. Kuşkonmaz: Bahar aylarının eşsiz lezzetleri arasında yer alan kuşkonmaz, 180 gramında 8 gram karbonhidrat bulunur. Bu 8 gram karbonhidratta 4 gr lif bulunur. Ayrıca kuşkonmazda A-C ve K vitaminleri bulunmaktadır. Yapılan araştırmalara göre kuşkonmaz birden fazla kanser türünün gelişmesi ve yayılmasını engellemek amacıyla kalkan görevi gördüğü sonucuna varılmıştır. Bunun yanı sıra fareler üzerinde yapılan çalışmalar sonucuna göre beyin sağlığını koruyan en önemli besin türü olarak açıklanmıştır.
  3. Mantar: Mantarlarda karbonhidrat değerleri oldukça azdır. Bir bardak dolusu çiğ beyaz mantarda 1 gram lif olmak üzere 2 gramlık karbonhidrat bulunur. Ayrıca mantar güçlü anti iflamatuar özelliğine sahip olmasının yanı sıra antioksidan içermektedir.
  4. Kabak: Yaz dönemlerinde en popüler sebzeler arasında yer alan kabak yaz aylarının vazgeçilmez diyet listeleri arasında yer alır. Ancak kış kabakları da bulunmasının yanı sıra kış kabaklarında yaz kabaklarına göre daha yüksek karbonhidratlar bulunur.

124 gramlık bir kabakta 4 gram karbonhidrat bulunmakta ve bunun 1 tanesi de liften oluşmaktadır. Ayrıca doyurucu özellikleri sayesinde diyet listelerinin vazgeçilmezleri arsasındadır.

thumbnail
Önerilen Yazı
En Düşük Kalorili Yiyecekler
  1. Ispanak: Sağlık deposu olarak bilinen ıspanak, DNA hasarlarını önlemek amacıyla kullanılan bir sebze çeşididir. Ayrıca kalp sağlığı ve katarakt gibi önemli hastalıklarında riskini azaltmaktadır. Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin olan ıspanak aynı zaman da düşük karbonhidrat içeren bir besindir. Günlük ihtiyacımız olan K vitaminin 10 katını ıspanakta alabilirsiniz.
  2. Karnabahar: Düşük karbonhidrata sahip en popüler sebzeler arasında yer alan karnabahar, oldukça hafif ve yumuşak bir tada sahiptir. 100 gramlık bir karnabaharda 5 gram karbonhidrat bulunur. Bu 5 gram karbonhidratın 3’ü de liftir. Bir porsiyon karnabahar tüketmek günlük ihtiyacınız olan C ve K vitaminin %77’sini karşılamaktadır. Ayrıca diğer sebzelerde olduğu gibi karnabahar da kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltmaktadır.

Düşük Kalorili Besin Tüketirken Nelere Dikkat Edilmeli

  • İlk olarak düşük kalorili besin tüketmeden önce ürünün temizlemeyi unutmayın
  • Düşük kaloriye de sahip olsa tüketirken aşırıya kaçmadan ve ihtiyaç duyulan öğünlerde tüketin
  • Düşük kaloriye sahip besinler tüketmeden önce doktorunuz kontrolünde diyete uygun olup olmadığınızı ve bu besinlerin size zarar verip vermeyeceği konusunda bilgi alın
  • Özellikle hamile ve emzirme yapan anneler doktor kontrolünden sonra düşük kalori besinler tüketilmeli

Düşük kalori besinlerde diğer besinler gibi fazla tüketildiği durumlarda insan sağlığınıza zarar verebilmektedir. Bu nedenle düşük kalori de olsa tüketmeden önce aşırıya kaçmamaya dikkat edin. Ayrıca düşük kaloriye sahip besinler tüketilmeden önce yani diyete başlamadan önce dikkat edilmesi gereken en önemli konu bu diyet ve düşük kalorili besinlerin tüketecek kişilerin sağlığına zarar verip vermeyeceği konusunda bilgi almasıdır. Bunun nedeni ise günlük ihtiyaç duyulan kalori miktarından az kalori tüketmek özellikle emziren anne ve hamile anne adayları için çok önemlidir. Aksi durumlarda hem sütünüzün az gelmesi hem de bebeğinizin gelişimini etkileyen durumlara yol açabilir. Bu nedenle doktor kontörlünde tüketmeye özen gösterin.