Doğal Antibiyotikler Ve İltihap Söktürücü Bitkiler
  1. Anasayfa
  2. Diyet

Doğal Antibiyotikler Ve İltihap Söktürücü Bitkiler

0

Doğal Antibiyotikler, bizlerin şifalarından haberdar bile olmadığımız meyve, sebze ve doğal otlarda gizli olarak yer almaktadır. İltihaplanma (inflamasyon) ve ağrı el ele ilerlerler.

İltihap Nedir?

Doğal Antibiyotikler, İltihap oluşumu, vücudun yaralanma ya da enfeksiyona karşı doğal tepkisinin bir parçasıdır ve kendini iyileştirme çabaları sonucu gerçekleşir. Ayrıca vücuda giren zararlı veya tahriş edici bir maddenin giderilmesi sırasında da vücudun biyolojik olarak verdiği tepki eylemidir.

İltihaplanmanın (enflamasyonun) vücutta hem olumlu hem de olumsuz etkileri vardır. İltihaplanma vücudunuzun strese, yaralanmalara ve enfeksiyonlara tepki vermesine yardımcı olurken kronik iltihaplanma, erken yaşlanmanın ve hastalığın önde gelen sebebidir.

Bazı sağlık sorunları iltihaplanma ile ilişkilidir. Bu sorunlardan bazıları; akne, astım, sinüzit, ateroskleroz, periodontitis, saman nezlesi, inflamatuar bağırsak hastalıkları, ülseratif kolit, romatoid artrit, interstisyel sistit ve hatta kanserdir.

İltihaplanma Belirtileri (Enflamasyon Belirtileri)

İltihap oluşumunun vücuttaki etkisinden bağımsız olarak sıklıkla bir dizi ortak semptom belirir. Tipik belirtiler arasında kızarıklık, şişmiş veya hassas eklemler, eklem ağrısı, sertlik ve fonksiyon kaybı yer alır.

Ek olarak, ateş, titreme, yorgunluk, enerji kaybı, baş ağrısı, iştah kaybı ve kas sertliği gibi grip benzeri semptomlara neden olabilir.

İltihaplanmaya Ne İyi Gelir?

Enflamasyon biyolojik bir savunma tepkisi iken, bazen belirtiler sağlığınıza zarar verebilir ve yaşam kalitenizi bozabilir. Sorunun nedenine ulaşarak acıyı hafifletmeye yardımcı olan birkaç ev ilacıyla rahatsızlık giderilebileceği için endişelenmenize gerek yok.

Doğal Antibiyotikler, Tedavi edici ürünlerin çoğu yaygın kullanılan ev eşyalarıdır ve tamamen doğaldır ve yan etkilere neden olmazlar.

İltihap sökücü olarak kullanılabilecek en etkili ev tedavileri:

Sıcak ve Soğuk Terapi

Etkilenen bölgeye sıcak veya soğuk kompres uygulamak, iltihap ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Isı, esnekliği artırmaya yardımcı olur ve kas gerginliğini azaltırken soğuk, ağrının uyuşmasına yardımcı olur ve iltihabı azaltır.

Terapileri birlikte deneyebilirsiniz.

  • Bir kaba ılık su ve başka bir kaba ise soğuk su koyun.
  • Her kasede bir bez ıslatın.
  • Fazla suyu sıkın.
  • Şimdi ılık bezi iltihaplı bölgede 5 dakika kadar bekletin.
  • Daha sonra soğuk bezi 2 veya 3 dakika aynı alana koyun.
  • Birkaç tur işlemi tekrarlayın.
  • Günde 2 veya 3 kez yapın.

Dikkat: Diyabet hastası insanlar sıcak kompres kullanmamalıdır, periferik arter hastalığı gibi dolaşım bozukluğu olan kişiler ise soğuk tedavi kullanmamalıdır.

Zerdeçal

Zerdeçal iltihabı tedavi etmek için de etkilidir. Zerdeçaldaki kurkumin bileşiği, inflamasyonu ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

  • İltihapla savaşmak için bir bardak sütte 1 çay kaşığı zerdeçal tozu kaynatın. Günde iki kez için.
  • Alternatif olarak, uygun doz için doktorunuza danıştıktan sonra kurkumin kapsüllerini de kullanabilirsiniz.

Dikkat: Kan inceltici ilaçlar veya nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAİİ’ler) alıyorsanız çok fazla zerdeçal tüketmekten kaçının.

Zencefil

Eğer zencefilin keskin aromasını seviyorsanız, zencefilin iltihapla savaşmada etkili olduğunu öğrenmek sizi mutlu edecek.

Zencefil, anti-inflamatuar özelliklere sahip olan gingerol olarak bilinen bir bileşik içerir. Bir araştırmaya göre, zencefil hücresel düzeyde belirli enflamatuar süreçleri etkilemektedir. Vücutta ağrıya neden olan COX-2’yi engeller.

  • Günde 2 ila 3 bardak zencefil çayı içebilirsiniz. Çay yapmak için küçük bir zencefil kökünü rendeleyin ve 10 dakika boyunca bir bardak suda kaynatın. Süzün ve biraz bal ekleyin.
  • Ayrıca, ağrı, iltihap ve sertliği azaltmak için etkilenen bölgeye günde 2 veya 3 kez zencefil yağı ile masaj yapabilirsiniz.

Dikkat: Kanı inceltebileceğinden çok fazla zencefil tüketmekten kaçının.

Kırmızı Biber

Kırmızı biber, iltihap için diğer bir etkili ilaçtır.

Kapsaikinoidler adı verilen doğal bileşikler içerir. Bunlar acı bibere anti-enflamatuar özellikleri kazandırır. Ayrıca, beynin ağrı vericilerinin aktivasyonunu da engeller, bu da acı hissini azaltır.

  • İltihaptan kurtulmak için günlük olarak capsaicin takviyeleri alabilirsiniz, ancak öncelikle doktorunuza danışmalısınız.
  • Diğer bir seçenek ağrılı bölgeye %0.025 ila %0.075 oranında saflaştırılmış kapsaisin içeren bir krem veya losyon ile masaj yapmaktır.

Sarımsak

Doğal Antibiyotikler, Sarımsağın anti-enflamatuar özelliği, vücuttaki inflamasyonu azaltmada etkilidir. Sarımsak, iltihaplanmaya yol açan sebepleri durdurmaya yardımcı olan ve kükürt içeren bileşiklere sahiptir. Kükürt, anti-enflamatuar ve anti-artritik özellikleriyle enflamatuar ve artritik tedavi için yararlı bir ajandır.

  • İltihaplanmayı önlemek veya azaltmak için günde 2-3 diş çiğ sarımsak yiyin. Ayrıca yemeklerinizde mümkün olduğunca fazla sarımsak kullanın.
  • Diğer bir seçenek de sarımsak kapsüllerini bir besin takviyesi olarak almaktır, ancak sadece doktorunuza danıştıktan sonra.

Zeytin Yağı

Zeytinyağı, yararlı bileşenleri nedeniyle iltihaplanmaya karşı koruma sağlayabilir. Örneğin, NSAID’ler ile benzer etkileri olan oleokanttan içerir.

Yapılan araştırmalarda sızma zeytinyağındaki oleokanthal adındaki bileşiğin vücutta inflamasyona neden olan COX-1 ve COX-2 enzimlerinin üretimini önlediği görülmüştür.

  • Yemek pişirmek ve sağlıklı salata sosları yapmak için sızma zeytinyağı kullanın.
  • Ilık zeytinyağı da ağrıyı, şişmeyi ve iltihabı azaltmak için iltihaplı bölgeye masaj yaparak uygulanabilir.

Tarçın

Tarçın, vücuttaki şişlikleri hafifletebilecek anti-inflamatuar özellikler bakımından zengin popüler bir baharattır. Aynı zamanda ağrıya bağlı sitokinleri azaltmaya yardımcı olur.

  • 1 yemek kaşığı saf bal ve yarım çay kaşığı tarçın tozunu bir bardak ılık suya karıştırın. Her sabah aç karnına için.
  • Ayrıca tarçın tozunu kahve ya da çayınıza ve kahvaltılık gevreğinize de serpebilirsiniz.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi inflamasyonu hafifletmede etkilidir. Her türlü ağrı ve iltihaplanmayı rahatlatmak için toksinlerin eklemlerde ve bağ dokularında birikmesine önemli derecede mani olur.

Genellikle iltihaplanmanın arkasında yatan bir neden olan enfeksiyonların kontrol altına alınmasını sağlayarak bağışıklık sistemine yardımcı olur.

  • Bir tencerede eşit miktarda saf, filtre edilmemiş elma sirkesi ve ılık suyu karıştırın. Vücudunuzun iltihaplı kısmını bu solüsyonda 30 dakika bekletin. Tamamlandığında, etkilenen bölgeyi iyice kurulayın. Ağrı ve iltihapta bir iyileşme görmek için günde iki kez yapın.
  • Ayrıca, 1 tatlı kaşığı saf, filtre edilmemiş elma sirkesini bir bardak ılık suya karıştırın ve biraz bal ekleyin. Günde iki kez için.

Vişne

Mevsiminde düzenli vişne tüketimi, inflamasyonu kontrol etmenin diğer bir etkili yoludur.

Vişne, vücuttaki ağrı ve iltihaplanmayı artıran oksidatif hasarı tersine çeviren anti-enflamatuar özelliklere sahip yüksek seviyelerde flavonoid ve antosiyaninler içerir.

Vücutta üretilen C-reaktif proteinlerin miktarını azaltarak inflamasyonu azaltabilir.

  • Günlük birkaç bardak vişne suyu içebilirsiniz.

Dikkat: Vişne suyu, karın ile ilgili huzursuzluklara ve ishale neden olabilir. Bu yan etkilerle karşılaşırsanız, meyve suyunu içmeyi bırakın.

Ananas

Diyetinize ananası da eklemek iltihapla savaşmaya yardımcı olabilir.

Ananas doğal bir anti-enflamatuar ajan olarak çalışan güçlü bir enzim olan bromelain içerir. Tendinit, burkulma, zorlanma ve minör kas yaralanmaları gibi sorunlara bağlı iltihap oluşumuyla savaşır. Ayrıca, morarmayı azaltmaya yardımcı olur.

Ananas tüketimine ek olarak, doktorunuza danıştıktan sonra bromelain takviyeleri almayı da düşünebilirsiniz.

Diğer İpuçları

  • Vücutta iltihap oluşumundan korunmak için; paketlenmiş etler, kurabiyeler, cipsler ve diğer atıştırmalıklar gibi işlenmiş gıdalardan kaçının.
  • İltihapla mücadele etmek için alkolden uzak durmalısınız.
  • Beslenme listenizde daha fazla fındık ve çekirdek bulundurabilirsiniz.
  • Kahveden uzak durun ve bu alışkanlığınızı yeşil çay ile değiştirin.
  • Omega yağ asitleri bakımından zengin olan uskumru, ton balığı, sardalye, somon ve ringa balığı gibi balıklar yiyin. Balık sevmiyorsanız, doktorunuza danıştıktan sonra balık yağı takviyeleri almayı tercih edebilirsiniz.
  • Diyetinizde ıspanak ve lahana gibi yeşil sebzeleri daha çok bulundurun.
  • Kiraz, ananas, çilek, elma, yaban mersini ve ahududu gibi meyveler de enflamasyonun azaltılmasına yardımcı olabilir.

Baş Ağrısı Nasıl Geçer?