Depresyon Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?
  1. Anasayfa
  2. Sağlık

Depresyon Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

0

Depresyon Belirtileri Nelerdir? Hafif depresyonun tanısı zor olabilir. Birçok belirti sıradan duygusal tepkiler gibi hissedilebilir.

Rahatsızlığın isminin bu durumun ciddi olmadığını düşündürmesine rağmen, ruh halindeki değişiklikler daha şiddetli hale gelebilir ve aslında bu depresyonun erken aşamada ele alınıp sorunun büyümeden çözüme ulaştırılmasına yardımcı olur.

Bu yazıda, hafif depresyonun nasıl olabileceğini, nereye gidebileceğini ve hangi durumda profesyonel bir yardım almamız gerektiğini inceliyoruz.

Depresyon Belirtileri Nelerdir ve Bulgular

Ruh hali ve davranışlardaki önemli değişiklikler, fiziksel duyuları arttırabileceğinden, hafif depresyonu gösterebilir.

Ortak Depresyon Nelirtileri Nelerdir?:

  • Asabiyet
  • Olumsuz düşünceler
  • Alışılmadık şekilde yorgun hissetmek
  • Umutsuz hissetmek
  • Yoğun bir üzüntü durumu
  • Sık sık kendini ağlamak üzereyken bulmak
  • Kendinden nefret etmek
  • Herhangi bir işe odaklanmakta zorlanmak
  • Motivasyonsuz hissetmek
  • Yalnız kalmayı istemek
  • Anlaşılamayan küçük ağrı ve acılara sahip olmak
  • Empati duygusunu kaybetmeye başlamak

Davranış değişiklikleri de depresyona işaret edebilir. Uyku düzenleri değişebilir, iştah artabilir veya azalabilir. Hafif depresyonlu kişiler, ayrıca sigara, ilaç ve alkol gibi daha fazla duygudurum arttırıcı madde kullanmak isteyebilir.

Depresyon Belirtileri Nelerdir

Depresyon Belirtileri Nelerdir ve Türleri Nedir?

Aşağıda Harvard Tıp Fakültesi tarafından rapor edilen altı yaygın depresyon türü bulunmaktadır.

  • Sürekli depresif bozukluk genellikle hafif depresyon veya distimi olarak adlandırılır. Bu durumla teşhis edilen kişiler, 2 yıl gibi bir süre boyunca yukarıda listelenen bulgulara sahip olabilir. Bu kişiler, günlük yaşantılarını hayattan çok az zevk alarak idare ederler. Hatta hayat onlar için çok sıkıcıdır.
  • Majör depresyon yani kronikleşmiş bunalım, intihar düşüncelerine yol açabilecek kadar kasvetli ruh halleri içerebilir.
  • Mevsimsel duygu bozuklukları, genellikle daha kısadır ve sonbahar ve kış aylarında tetiklenir. Güneş ışığının olmaması ve değişen uyku düzenleri bu duruma katkıda bulunabilir.
  • Perinatal ve postpartum depresyon, hamilelik sırasında ve sonrasında insanları etkileyebilir. Bu depresyon türü kişiye göre farklılık gösterir; hafif de atlatılabilmekte kalıcı da olabilmekte.
  • Premenstrüel disforik bozukluk yaygın olarak PMS olarak bilinen ve adet öncesi gerginlikle başlayan premenstrüel sendromun şiddetli bir şeklidir.
  • Bipolar bozukluk, minör veya majör depresyon belirtilerini içerebilir. Bununla birlikte, bu semptomlar, manik veya hipomanik bir durum olarak sınıflandırılan yüksek enerji ve aktivite döneminden önce veya sonra gelir.

Hafif Depresyon

Depresyon sebepleri bazı dönemlerde değişebilir. Hüzün veya uykusuzluk dönemleri gibi yeni olgular da depresyona sebep olabilir. Bu olgular gelişip, endişe nöbetlerine ve sürekli olumsuzluklara odaklanmaya dönüşebilir. Arkadaşlar arasında sık sık olabilecek hayal kırıklıkları da bu duruma yol açabilir.

Bu tip değişiklikler, hafif ila orta dereceli depresyona geçişi gösterebilir. Kişi durumundaki bu farklılıkları gözlemlerse bir uzmana başvurması faydasına olacaktır.

Hafif Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?

Uzman bir doktora gitmek genellikle depresyonla başa çıkmak için iyi bir yoldur. Doktor depresyona neden olan durumları ve depresyon derecesini belirleyip çözüme daha hızlı ulaşılmasını sağlayabilir.

Çevrimiçi birçok test depresyonu tanımladığını iddia ediyor. PHQ-9 testi 1999 yılında geliştirilmiş ve profesyonel tanı kriterlerine dayanmaktadır. Birçok ülkede doktorlar depresyonun varlığını ve tipini tanımlamak için sadece dokuz soru yöneltirler.

Hafif depresyon genellikle basit yaşam tarzı değişiklikleri ile tedavi edilir. Bunlar kişinin diyetini ve uyku düzenlerini değiştirmeyi veya iş-yaşam dengesini geliştirmeyi içerebilir. Ayrıca, TV ve sosyal medya için disiplinli ve düzenli zaman dilimleri oluşturulabilir.

Yaşam tarzı değişiklikleri yardımcı olur

Pek çok uzman hobilerin hafif depresyonda yardımcı olabileceğini söylüyor. Yakın zamanda yapılan bir çalışma, yaratıcı eğlencelere bürünen insanların “boş zamanlarında daha pozitif ve daha az olumsuz duygudurum, daha fazla ilgi, daha az stres ve daha düşük kalp hızına sahip olduklarını” öne sürdü.

Meşgul insanlar, zaman tasarrufu sağlayan cihazlar, ulaşım araçları veya yemeklere hızlı ulaşımı içeren kısayollara hayatlarında büyük yer verirler. Bu araçlar insanlara yardımcı olabilir, fakat aslında insanları sağlıklı etkinliklerden uzak tutarak hareketsiz bir yaşam sürmesini ve bunalıma girmesine sebep olurlar.

Depresyondan kurtulmanıza yardımcı olacak günlük öneriler:

  • Daha çok temiz hava al
  • Biraz egzersiz yap
  • Taze gıdalar ye (Mevsim meyve ve sebzeleri)
  • 10 dakika boyunca hiçbirşey düşünmeden otur
  • Özellikle akşamları bilgisayar veya telefon başında çok fazla vakit geçirme, televizyon izleme süreni kısıtla
  • Biriyle konuş
  • Birilerine iyilik yap

Sağlık sorunları, yaş veya diğer faktörlerden dolayı bu ipuçlarından bazılarını denemek imkansız oluyorsa diğer tedavi seçenekleri ise aşağıda listelenmiştir.

Tedavi Seçenekleri

Travmatik olaylar hafif depresyona yol açabilir. Bu durumda kendinde hafif depresyon belirtileri sezersen bir doktorla konuşmak iyi hissettirebilir.

Bazı konuşma terapileri şunları içerir:

Rehberlik

Nitelikli bir danışmanla yapılan bir dizi seans, depresyonun nedenlerini tanımlamaya yardımcı olabilir. Danışmanlar insanlara talimat vermez, bunun yerine yaşamın bazı yönlerinin değiştirilebileceğini öne sürer.

Kişilerarası Terapi (IPT)

Bazıları başkalarıyla ilişki kurmakta zorlanabilir ve bu da izolasyon ve depresyona yol açabilir. IPT, ilişkileri kolaylaştırmaya yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Psikodinamik Terapi

Depresyon Belirtileri Nelerdir araştırmasını yaptığnıza göre, Psikodinamik Terapi hakkında bilginizde vardır. Terapist, bir kişinin aklında ne olduğunu söylemesini isterken, problemli düşünce ve davranış kalıplarını tespit etmeyi amaçlamaktadır. Kişi aklındaki bazı düşüncelerin veya modellerin rahatsızlığa ve depresyona katkıda bulunduğundan habersiz olabilir.

Bilişsel Davranışçı Terapi (CBT)

CBT, depresyonun nedenlerine odaklanmak yerine, sonuçlarla başa çıkabilmek için pratik yollar sunabilir. Bu, aklın rahatsız edici düşüncelerden uzaklaşmasını veya değişen bir duygudurumun erken uyarı belirtilerinin anlaşılmasını içerebilir.

CBT, popüler bir seçimdir çünkü insanlar genellikle haftalar içinde iyileşme görmektedir ve terapi kısa vadeli bir taahhüt vermektedir.

Şiddetli Depresyon

Şiddetli veya ağır depresyon başkaları tarafından fark edilebilecek seviyededir. Bu durum çok zayıflatıcı, normal hayati faaliyetleri gerçekleştirmeyi son derece zorlaştırıcıdır.

Şiddetli depresyon çoğu kez daha hafif formlara benzer bulgular içerir. Bununla birlikte, şiddetli depresyonu olan bir kişi de aşağıdaki durumları yaşayabilir:

  • Hezeyanlar. Anlamsız ve saçma hareketlerde bulunma.
  • Halüsinasyonlar. Var olmayan şeyler görme, onlarla ilgilenme.
  • Kendine zarar verme veya intiharı düşünme

Şiddetli Depresyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu derecede bir rahatsızlığa sahip olan bir bireyin muhtemelen ilaç tedavisine ihtiyacı vardır ve bir uzman tarafından konuşma terapisi alması gerekebilir.

Selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI), şiddetli depresyon için en sık reçete edilen ilaçlardır. SSRI örnekleri şunları içerir:

  • Sitalopram
  • Essitalopram
  • Fluoksetin
  • Paroksetin
  • Sertralin

Benzodiazepinler de mevcuttur, ancak uzun süreli kullanımı ile bağımlılık yapabilirler. Doktorlar genellikle diğer seçenekler çare olmadığında bunları reçeteye eklerler.

Bu ilaçlar ve ilaçlı tedavi şekli etkili olmadığı durumlarda, ilaca direnen hastalara doktoru ağır depresyon için Elektrokonvülsif tedavi (EKT) önerebilir. Bu, genel anestezi uygulanan bir hastanın beynine elektrik akımı ile şok uygulamayı kapsayan bir tedavi şeklidir. Haftada 3 seans ve 2 hafta sürmekte olup toplamda 6 seansta tedavi sağlanması beklenir.

EKT’nin hiçbir mutlak kontrendikasyonu yoktur, hiçbir durumda asla kaçınılması gereken bir tedavi değildir. Diğer psikiyatrik ilaç tedavileri ve bu ilaçların oluşturduğu bağımlılıklar düşünülüp karşılaştırıldığında bu kadar güvenli ve etkisini bu kadar çabuk gösteren başka bir tedavi yoktur. Özellikle ağır depresyon vakalarında, hiçbir ilacın etkisini gösteremeyeceği bir hızda hastayı ağır depresif episodundan çıkarabilecek günümüzde bilinen tek tedavidir.

Depresyon Kimlerde Görülür?

2017 yılında, Dünya Sağlık Örgütü‘ne göre depresyon dünyada önde gelen bir hastalık ve dünya genelinde gelişimin en önemli engeliydi. Depresyon o kadar yaygın çünkü depresyonun tek bir nedeni yok.

Kadınların depresyona girme olasılığı erkeklere göre daha fazladır. Neden böyle olduğuna dair fikirler değişebilmekte. Ergenlik, hamilelik ve adet dönemi belirtilerin ortaya çıkması depresyonun sık görüldüğü zamanlardır.

İstatistikler ülkeden ülkeye değişmektedir, ancak depresyon aşağıdaki gruplarda daha yaygındır:

  • Ekonomik dezavantajlı insanlar. Yani -bazı- ekonomik durumu iyi olan ve ellerindeki bu güçle kullandıkları, sömürdükleri fakat haklarını vermedikleri insanların durumu..
  • Koroner kalp hastalığı veya kanser gibi kronik sağlık koşulları olan kişiler
  • Bunalımlı ebeveynlerin çocukları
  • Anksiyete gibi diğer akıl sağlığı koşullarına sahip kişiler

Ayrıca, birçok ilaç depresyonu tetikleyebilir. Eğer bir kişi duygusal değişikliklerinin, kullandığı ilaçla ilgili olduğundan şüpheleniyorsa bir doktora danışmalıdır.

Orta derecede veya şiddetli depresyonu olan bir kimsenin doktora başvurması ve kendine ya da başkalarına zarar verme ya da intihar ile ilgili düşüncelerini bildirmesi kendi sağlığı ve toplum sağlığı açısından olumlu olacaktır.

Sağlıklı kalın.. Hoşça kalın..

Çocuklarda Alerjik Rahatsızlıklar, Korunma Yolları