Çocuk Diyeti Listesi
  1. Anasayfa
  2. Diyet Listesi

Çocuk Diyeti Listesi

0

Çocuk diyeti Listesi hazırlarken en önemli konu çocuğun yeterli ve sağlıklı beslenmesidir. Gelişme çağında olan çocuk birey, günlük vitamin ,mineral, protein, karbonhidrat ve yağ alımında mutlaka dengeli bir biçimde beslenmelidir. Çağımızda çocuk beslenmesinde en büyük sorun katkı maddeleri içeren paketlenmiş ve şekerli gıdalar ile Fast food dediğimiz hidrojenle sıkıştırılmış yağ ile yapılan taklit yani hızlı yiyeceklerdir. Bu tip gıdalara besin olarak bakmak doğru değildir. Gıdanın temiz gıda olması yani , kuru baklagiller, hayvansal gıdalar, temiz yağlar çok önemlidir. Marketlerde satılan paketlenmiş ve katkı maddesi içeren gıdalar ile obezite başta olmak üzere, çocuğun hem hormon dengesini hem sağlıklı fiziksel,  zihinsel ve ruhsal gelişimini sabote etmiş olursunuz.

Dengeli ve sağlıklı beslediğiniz  bir çocuğun hem zekası hem sağlıklı fiziksel gelişimi için en doğru olanı yapmış olacağınızdan şüpheniz olmasın.

İşlenmiş şekerli gıdaların sağlıklı gelişim için çok tehlikeli olduğunu bilmeliyiz. Çocuğun tatlıyla tanışması ne kadar geç olursa o kadar iyidir ve özellikle , yapay tatlandırıcılar ,işlenmiş şekerler işlenmiş gıdalar yerine bal, pekmez ve meyveden alınan şekerin yeterli olması çocuğun ailesinin sağlayabileceği büyük bir şanstır çocuk için.

Sadece çürük dişler ya da bilinen diğer zararların dışında şeker , kemiklerde deformasyona sebep olan ciddi , sağlıksız bir tüketim ürünüdür.

Elbet karşınızda bir çocuk var ve çocuk her şeyi isteyebilir. Burada mühim olan sabırla , yılmadan anlatmaktır. Katkı maddesi içeren paketlenmiş gıdaların içeriğinin tüm zararları itinayla anlatılmalıdır. Çocuğunuz mutlaka anlayacaktır ve sizin istikrarlı bir biçimde sürdürdüğünüz “ zararlı yiyecekleri neden tüketmemeliyiz “ açıklamaları bir süre sonra çocuğunuz için en geçerli doğrulardan biri haline gelecektir. Tamamı kanserojendir katkı maddelerinin. Gıdaların bozulmasını önlemek için yahut aroma ve kovan arttırmak için kullanılan bu maddeleri çocuğunuzun minnacık  vücuduna almasına tahammül edebilecek misiniz?

Çok isterse dahi alsanız dahi zararları sakin kalarak anlatmaya devam ettiğinizde çocuğunuz bu hayatta en çok sevdiği ve güvendiği çarlığım kararlılığından mutlaka etkilenecek ve eğer yönlendirirseniz , biraz tükettikten sonra çöpe atacak elindeki paketlenmiş , katkı maddesi içeren zararlı tüketim maddesini.

Elbet okul çağıyla birlikte de  çocuğun bu tip Gıdalarla tanışması mümkün. Ne kadar geç tanışırsa ve ne kadar sabırla bu tip zararlı gıdalar anlatılarak alternatifi olan sağlıklı gıdalara alıştırılırsa o kadar iyi.

Çocuğumuzu sadece bildiğimiz ve kötü zannettiğimiz şeylerden değil en çok sağlıksız gıda alımından korumamız gereklidir.

Sağlıksız dişler, zeka üzerine etkileri, kanser yapıcı zararlı maddeleri içermesi ile tehlikesini gözler önüne süren tüketim maddeleri için çocuklarımızı sabır ve sakinlikle bilinçlendirmek belki de onu bu hayatta kendini korumayı öğretmede ilk adımımız olabilir.

Elbet uzun yıllardır tüketiyorsa bu gıdaları önceliğimiz bu tüketim maddelerini kararında ve dikkatli tüketimle yanlış beslenmenin önüne geçmeye çabalamaya daha fazla geç kalmadan başlamamız gereklidir.

Çocuk eğer aşırı yeme gibi bir yeme bozukluğu yahut eksik beslenme geliştirdiyse öncelikle bir doktor kontrolünde doğru beslenmeye en erken yaşta başlanmalıdır.

Aşırı yemek nasıl sorunsa, az yemek de aynı derecede sorundur. Yaşına göre her çocuğun boy ve kilo dengesi bazı standartlarda belirlenmiştir. Bu standardın üstünde ve ya altında olması çocuğun sağlıklı gelişimi için tehdit oluşturur.

Çocuk Diyet Listesi Nasıl Olmalıdır?

Bu soruya ,  örnek 1 günlük bir çocuk  beslenme listesi :

Sabah Vakti

  • 1 su bardağı orta ısıda su
  • 1-2 dilim ekmek ve
  • 1 tane haşlanmış ya da yağda pişirilmiş yumurta
  • 1 çorba kaşığı bal ya da reçel ile
  • 1 su bardağı süt
  • 1 porsiyon meyve
thumbnail
Önerilen Yazı
13-15 Yaş Arası Çocuk Diyet Listesi

Öğle Yemeği Vakti

  • 2 dilim ekmek ve
  • 1 porsiyon et yemeği
  • 1 porsiyon börek ile
  • 1 porsiyon mevsim salatası

Akşam Yemeği Vakti

  • 1,5 porsiyon kuru baklagil yemeği ve
  • 1 porsiyon makarna ya da pilav
  • 1 orta boy kase yoğurt ile
  • 1 porsiyon mevsim salatası

Yukarıda görüşen liste her çocuk için günlük beslenmesini dengeli yapabileceği niteliktedir.

Eğer çocuk eksik ya da fazla besleniyorsa öncelikle alanında uzman doktora görünmek ve gerekli testleri yaptırarak beslenme sorununun temelleri araştırılıp öğrenilmelidir.

Sonra düzenli olarak sağlıklı bir biçimde verilen liste uygulanarak çocuğun fizyolojik sağlığının dengelenmesi sağlanmalıdır.