Vücudun dengeli ve sağlıklı kalmasına yönelik bir beslenme reçetesi oluşturan Canan Karatay diyeti , bilinen adıyla Karatay diyetidir. Akşam 20.00 sonrası meyve dahil hiç bir şey yemez fakat sabah güzel ve kapsamlı bir kahvaltı yaparsınız.
Metabolizmanın iyi çalıştığı gündüz saatlerinde vücudunuzun ihtiyaç duyduğu temel besinlerin hepsini alırsınız Karatay diyetiyle.
Özellikle “lahmacun dahi var listemde “ şaşkınlığını bildiren bir çok yorum mevcut diyet hakkında. Evet hatta sabah iki adet yumurta da yersiniz , öğlen yemeğinde bir ince hamur lahmacun da listede olabilir. Öğlen yemeği geçiştirilecekse kuruyemişle geçiştireceksiniz. Bu haliyle Canan Karatay diyeti; sağlıklı besin tercih ederek vücudun sağlıklı kilosunda , sağlıklı çalışır olmasının her yönüyle düşünüldüğü bi beslenme seçimidir , diye söylenebilir.
Yeme kısıtı katı olmayan Karatay diyeti sürdürülebilir bir beslenme seçimi olduğundan , uzun yıllar aynı kilo korunarak yeniden kilo alma riski de ortadan kalkmış olur…
Sağlıklı beslenmek öncelikle sağlıksız gıdalardan kaçınmayı gerektirir.
Canan Karatay diyeti hangi gıdalardan uzak durmamızı gerektiriyor?
İçindekiler
Sağlıklı beslenmenin önüne geçen , beyaz un ve şeker Karatay diyeti uygulayanlar için en uzak durulması gereken besinlerin başında geliyor. Hatta meyveden alınan şeker oranına dahi dikkat ediliyor.
Sağlıksız gıdalar şeker ve gluten ağırlıklı beslenmeler bölgesel yaşlanmanın da en büyük sebebi. Bu nedenle Karatay diyetinde sabahları poğaça börek gibi karbonhidrat ağırlıklı değil, protein ağırlıklı besleyici bir kahvaltı ile güne başlarsınız.
Sağlıklı beslenmenin en önemli koşulu günde 2-3 litre su tüketilip şeker ve tuz tüketimini en aza indirmektir.
Yemekler düşük ısıda uzun süre sebzeler de ağırlıklı olarak buharda pişirilmelidir.
Asitli gıdalar zararlı bulunduğundan kesinlikle tüketilmemelidir.
Ayçiçek ve Mısır özü yağı yerine doğal tereyağ ve azıma zeytinyağ kullanımı sağlıklı beslenme için en önemli noktalardan biridir.
Kahvaltıda ekmeğin yerini protein ağırlıklı “yumurta” nın alması beslenme düzeninizi önemli ölçüde değiştirecektir.
Kuruyemişlerin “işlenmemiş “ yani çiğ olarak tüketilmesi gerekir. Bu da sağlıklı tüketim için önemli ayrıntılardan biridir.
İşlenmiş gıdalar, Hazır meyveli yoğurtlar, yapay tatlandırıcılar, şeker , ekmek ve diğer tahıl ürünleri, pirinç ve pirinçten yapılan diğer gıdalar ve patates tüketiminden uzak durmak sağlıklı beslenmeye başlamanız için önemli bir adım olacaktır.
Sağlıklı ve doğal beslenme için paketlenmiş ürünlerden uzak durmak , paketlenmiş ürünlerin içinde bulunan kanserojen trans yağları vücuda almamak demek olduğu için kesinlikle çok önemli.
Günde iki defa yemek yemek yeterlidir. Sık yemek yemek insülin direncini arttırır ve bu hiperplazinin yani kontrolsüz hücre oluşumunun ön aşamasını yani kanseri tetiklediğini ortaya koyar.
İnsülin direncini arttıracak beslenme şekillerinden, sık beslenmeden, trans yağ içeren paketlenmiş ürünlerden ,un, tuz , şeker , yapay tatlandırıcı ve pirinç, patates gibi nişasta ağırlıklı besinlerden uzak durup , sağlıklı tüketmeyi , kısık ateşte ve buharda pişirilen yemekleri tercih eder hale geldiğimizde doğal olarak kilomuzu ve vücudumuzun sağlıklı olmasını alışkanlık haline getirmiş oluruz.
Ülkemizde sağlıklı beslenmenin öncülerinden olan Profesör Doktor Canan Karatay verdiği bilgiler ve sağlıklı yemek tarifleriyle daima sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemini vurgulayarak , düzenli egzersizin de sağlığımıza doğrudan etkilerini bize gösteriyor.
“Karatay Mutfağı “ kitabında Canan Karatay diyeti için size uygun bir çok tarif bulabilirsiniz.
Örnekle , aşağıda bir haftalık bir Canan Karatay diyeti reçetesi bulacaksınız.
Kararay Diyeti 1. Gün
Kahvaltı: 2 adet haşlanmış yumurta, domates, beyaz peynir, fındık, fıstık, şekersiz çay
Öğle Yemeği: Zeytinyağlı fasulye yemeği, haşlanmış tavuk göğsü, yeşili bol bir salata, şekersiz çay. (Çay yerine bir bardak ayran da tüketilebilir.)
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da badem, fındık, leblebi yenilebilir.
Akşam Yemeği: Balık, yeşili bol ve limonlu salata, ayran, 1 tatlı taşıyı keten tohumu
Karatay Diyeti 2. Gün
Kahvaltı: 2 adet haşlanmış yumurta, domates, beyaz peynir, fındık, fıstık, şekersiz çay
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da 1 avuç badem tüketilebilir.
Öğle Yemeği: 3-4 kuzu pirzola, bol yeşilli salata ve ayran
Ara Öğün: 1 armut
Akşam Yemeği: Barbunya pilaki, ızgara balık, 1 muz
Karatay Diyeti 3. Gün
Kahvaltı: Tereyağında 2 yumurtalı menemen yada omlet, domates, beyaz peynir, tatlı kırmızı biber, antep fıstığı, bitki çayı.
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da tuzsuz yer fıstığı veya bitki çayı tüketilebilir.
Öğle Yemeği: 3-4 ızgara köfte, zeytinyağlı taze fasulye, 1 kase yoğurt, bol yeşilli yada turp ve havuçlu salata, 1 tatlı kaşığı keten tohumu.
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da acıkmanız durumunda, bir elma yada armut, veya 1 kase yoğurt
Akşam Yemeği: 3-4 kuzu pirzola yada normal boy dana bonfile ızgara, zeytinyağlı enginar yada taze bakla, bol yeşilli bir mevsim salatası, 1 tatlı kaşığı keten tohumu
Karatay Diyeti 4. Gün
Kahvaltı: Tereyağında peynirli 2 yumurtalı omlet, 8-10 tuzsuz zeytin, az beyaz peynir, salatalık, maydanoz, yeşil çay (yada diğer sevilen bir bitki çayı)
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da 1 avuç tuzsuz yer fıstığı veya badem tüketilebilir.
Öğle Yemeği: Bir normal boy dana bonfile yada 3-4 parça kuzu pirzola, bir tabak zeytinyağlı pırasa (suyunu yememeye özen gösterin), 1 tam domates, 1 kase yoğurt, 1 tatlı kaşığı keten tohumu.
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da acıkırsanız ufak bir portakal veya mevsimine özel bir meyve tüketilebilir. Bunlarla beraber bir avuç tuzsuz yer fıstığı veya badem içi de seçenekler arasındadır.
Akşam Yemeği: Balık ızgara, kırmızı soğan, turp, roka, havuç ve bruksel lahanasından oluşan salata, yanına zeytinyağlı barbunya.
Karatay Diyeti 5. Gün
Kahvaltı: Tereyağında peynirli 2 yumurtalı omlet, 8-10 tuzsuz zeytin, az beyaz peynir, salatalık, maydanoz, yeşil çay (yada diğer sevilen bir bitki çayı)
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da 1 avuç ceviz içi tüketilebilir.
Öğle Yemeği: Yanında pide ve pilav olmadan bir porsiyon şiş kebap, bol yeşillikli salata, bir kase yoğurt.
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da acıkırsanız, bir elma, bir avuç yerfıstığı yenebilir.
Akşam Yemeği: 3-4 kuzu pirzola, bol yeşilli mevsim salata, zeytinyağlı enginar yada dilerseniz yoğurtlu semizotu salatası tüketilebilir.
Karatay Diyeti 6. Gün
Kahvaltı: Pastırmalı sahanda yumurta, 8-10 tuzsuz zeytin, az beyaz peynir, salatalık, maydanoz, yeşil çay (yada diğer sevilen bir bitki çayı), bir avuç antep fıstığı.
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da 1 avuç ceviz içi tüketilebilir..
Öğle Yemeği: Normal boy dana bonfile ızgara, bol yeşilli salata, bir tatlı kaşığı keten tohumu yağı, ayran.
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da acıkırsanız, bir küçük portakal yada elma tüketebileceğiniz gibi, bu öğünü şekersiz yeşil çay ile de geçirilebilir.
Akşam Yemeği: Balık ızgara, roka, domates ve yeşil soğanlı salata, 2 kibrit kutusu büyüklüğünde sade tahin helva.
Karatay Diyeti 7. Gün
Kahvaltı: Pastırmalı sahanda yumurta veya peynirli omlet, 8-10 tuzsuz zeytin, az beyaz peynir, salatalık, maydanoz, yeşil çay (yada diğer sevilen bir bitki çayı), bir avuç ceviz içi
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da 1 avuç ceviz içi tüketebilirsiniz.
Öğle Yemeği: 1 tabak susuz kuru fasulye yemeği, 1 normal boy dana bonfile ızgara yada biftek, çoban salatası
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da acıkırsanız, bir avuç yerfıstığı yenebilir.
Akşam Yemeği: Balık ızgara, bol roka, domates ve taze yeşil soğandan oluşan salata, közlenmiş taze kırmızı biber.