Bir tabak mantı kaç kalori? Sorusunun cevabına değineceğimiz bu yazımızda öncelikle mantının tarihçesine bir göz atalım. Ülkemizde her bölgeye ve yöreye özgü birçok farklı içeriğe sahip çeşitli mantı türleri yapılmaktadır. Ramazan sofralarında, özel davet sofralarında sıklıkla tercih edilen mantı yemeği, kuşkusuz en çok sevilen yemeklerden bir tanesidir.
İçeriğinde bulunan hamur ve kıyma malzemeleri sayesinde, çok lezzetli ve doyurucu bir yemek olmasıyla, Türk ve dünya mutfaklarında oldukça yoğun bir şekilde yapılan mantının tarihçesi, çok eski dönemlere kadar uzanmakta. Türklerin mantı ile ilk tanışması 1000 yıl önce Orta Asya bölgesinde olmuştur. Kültürel bir yemek kategorisinde olmasıyla, Türk mutfağının en leziz yemekleri arasında yerini almıştır. Araştırmalara göre ilk mantıyı bulan Çinlilerdi ve Orta Asya Türkleri mantı yemeğini ilk kez Çinlilerden görmüş ve bu leziz yemeği çok beğenerek kendileri de yapmaya başlamışlardır. Böylece mantının şöhreti Anadolu’nun çeşitli bölgelerine kadar yayılmıştır. Osmanlı saray mutfağında da yoğun bir şekilde yapılıp tüketilen mantı, Padişah sofralarında en özenli sunumlarıyla yer almaktaydı.
Mantı Çeşitleri
İçindekiler
Kayseri Mantısı
Bildiğiniz üzere ülkemizde mantısıyla en ünlü olan şehir Kayseri’dir. Kayseri’de mantının en özel ve leziz çeşitleri yapılmaktadır. Kayseri mantısının en önemli özelliği de bir kaşığa 40 adet mantı girebilecek kadar küçük bir şekilde açılmasıdır. Oldukça meşakkatli bir yapımı olan Kayseri mantısı, herkes tarafından oldukça beğenilen bir yemektir.
Rus Mantısı
Mantı çeşitleri elbette sadece ülkemize özgü olmamakla beraber birçok ülkenin de yapıp tükettiği birçok mantı çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de Rus mantısıdır. Pelmeni adı da verilen Rus mantısı ülkemize nazaran daha büyük boyutlarda yapılıp servis edilmektedir. Oldukça farklı ve leziz olan bu mantı çeşidini de denemenizi tavsiye ederiz.
Girit Mantısı
Bir diğer dünya mutfağına ait mantı türü de Girit mantısıdır. Girit mantısı ülkemizde sosyete mantısı ismiyle bilinmektedir. Mantı yapımı normalde çok meşakkatli bir işlemdir fakat kolay bir mantı yapayım diyorsanız Girit mantısını mutlaka denemelisiniz.
Gürcü Mantısı
Bir başka lezzetli mantı çeşidi ise Gürcülerden geliyor. Gürcü mantısı hem etli hem de patatesli olarak yapılıp, büyük şekillerde sunumları gerçekleştiriliyor. Muhteşem bir lezzeti olan bu mantıyı denemeyeniniz varsa mutlaka denesin ve tatsın diyoruz.
Ravioli İtalyan Mantısı
Kuşkusuz İtalyanların hamur işinde ne kadar önemli bir beceriye sahip olduğunu tüm dünya biliyor artık. Hamur işi ve makarna dendiği zaman ilk akla gelen İtalya’nın en önemli yemeklerinden olan Ravioli, muhteşem lezzeti ile damaklarda enfes bir tat bırakıyor.
Bir Tabak Mantı Kaç Kalori?
Size Türkiye’de ve dünyada yapılan en leziz mantı tariflerini sunduk. Fakat bu tariflerin lezzetli olmalarının yanı sıra, çok fazla kaloriye sahip olduğunu da belirtmek isteriz. Bir tabak mantının içerisinde tam tamına, 130,5 gramlık porsiyonda, 257 kaloriye denk gelmektedir. Durum böyle olunca kilo almak istemeyen ve diyet yapmayı düşünen kişiler, mantı tabağından uzaklaşsalar iyi ederler. Ne yazık ki, mantının içeriğindeki yüksek kalorili besinler size fazla kilolarla geri dönerler.
Diyet Mantı Tarifi
Mantıyı çok seviyorum, bir türlü vazgeçemiyorum fakat kilo da almak istemiyorum diyorsanız, sizin için muhteşem bir diyet mantı tarifi seçeneğini sunuyoruz. Fazla kilolarla başı dertte olanlar, sabit kilosunu korumak isteyenler ve mantı kültüründen de vazgeçemeyenler, mutlaka bu tarifimizi bir kenara yazmalılar. İşte damaklarda muhteşem lezzet bırakan ve kilo alımını durduran diyet mantı tarifimiz;
Malzemeler
6 adet yufka
1 adet kuru soğan
2 adet havuç
4 adet kabak
2 yemek kaşığı zeytin yağı
Yapılışı
Kuru soğanlarımızı doğrayarak zeytinyağında kavuruyoruz. Ardından üzerine rendelemiş olduğumuz kabak ve havuçları ekliyoruz. Sebzeler tamamen yumuşamaya başlayıncaya kadar pişiriyoruz. Daha sonra pişen harcımızı soğumaya bırakıyoruz. Yufkalarımızı dörde bölerek içlerine hazırlamış olduğumuz harçtan ekliyoruz ve gül böreği şekli vererek sarıyoruz. Sardığımız mantılarımızı yağlanmış veya yağlı kâğıt serilmiş tepsimize birer birer yerleştirerek önceden 185 derece ısıtılmış olan fırında üstleri kızarana kadar pişiriyoruz. Mantımız piştikten sonra fırından çıkarıp üzerine yağsız yoğurt ekleyerek servis yapabiliriz. Tamamen kendi zevkimize göre değişik sağlıklı sunumlar da tercih edebiliriz. Afiyet olsun.
Diyet Mantı Püf Noktaları
Diyet mantı püf noktaları konusunda ilk başta gelen hazır yufka kullanmaktır. Çünkü hazır yufka normal elde açılmış yufkaya göre daha ince ve yağsızdır. Zamandan da tasarruf ederek ve kilo alma gibi bir sorununuz olmadan mantınızı rahatlıkla tüketebilirsiniz. Bunun akabinde diyet mantıda çok fazla kaloriye sahip olan kıymalı harç kullanılmadığı için kalorisi daha azdır. İçerisine eklenen havuç, kabak türü sebzeler sayesinde hem sağlıklı hem de az kalorili bir mantı elde edersiniz. Sağlığımız ve fit görünümümüz için en mantıklı seçenek olan diyet mantı tarifini evlerinizde rahatlıkla pratik bir şekilde uygulayabilir, kendinize ve çocuklarınıza gönül rahatlığı ile yedirebilirsiniz.