Beyaz lahana diyeti, bu vitamin ve mineral zengini sebze ile zayıflamayı mümkün kılmaktadır. Lahananın pek çok renkte farklı çeşitleri mevcuttur ve beyaz lahana onların arasında özel bir yere sahiptir. Kapuska, salata, çorba veya etli sarma yapımında da kullanılan beyaz lahana sağlığa faydaları ve lezzetiyle sofraların en kıymetli misafirlerinden biridir.
Turşusu da kurulan beyaz lahana tüm yemeklerle uyum sergilemektedir. Sonbaharda ve kış mevsiminde yetiştirilen bu sebze bazı bölgelerde ‘kelem’ ismiyle bilinmektedir.
C ve K vitaminleri ile folat bakımından zengin olan beyaz lahana; magnezyum, potasyum, demir ve lif açısından da çok iyi bir kaynaktır.
Ancak guatr hastaları beyaz lahana tüketirken dikkatli olmalıdır. Aşırı tüketimi guatr hastalığının şiddetlenmesini tetikleyebilir.
Beyaz Lahana Kalorisi
İçindekiler
Beyaz lahana kalori değeri çok düşük bir sebzedir. 100 gram beyaz lahana ortalama 25 kalori içerir. Bu itibarla diyette beyaz lahana yenir mi? diye endişe etmeye gerek yoktur.
Kilo vermek isteyenlerin beslenme programına güvenle dâhil edebileceği bu sebze yok denecek kadar az kalorisiyle diyet sürecinin destekçisidir. Fakat gaz sorununuz varsa beyaz lahana tüketmeniz önerilmez. Ayrıca şeker ihtiva ettiği için diyabet hastalarına da iyi gelmeyebilir. Bunun için şekeri yüksek olanların beyaz lahana yemeden evvel doktoruna sorması tavsiye edilir.
Beyaz Lahana Yararları
- Beyaz lahana vücuda direnç veren bir besindir. Hastalıkların engellenmesine yardımcı olan bu sebze bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Beyaz lahana faydaları içinde öne çıkan bir diğer husus, vücudu toksinlerden temizlemesidir. Antioksidan etki gösteren beyaz lahana, vücudu temizleyerek bakteri ve mikroplardan arındırır.
- Beyaz lahana neye iyi gelir? diye sorulacak olursa ilk yanıtlardan biri cilt problemleri olacaktır. Ciltteki yaraların iyileşme sürecini hızlandıran beyaz lahana daha canlı ve taze bir cilde kavuşmaya katkıda bulunur.
- İçerdiği yoğun lif sayesinde beyaz lahana sindirim sistemini düzene sokar.
- C vitamini deposu olduğundan kış hastalıklarına karşı korur.
- Romatizmaya da iyi gelir.
- Demir eksikliğinin giderilmesinde rol oynar.
Beyaz Lahana İle Zayıflama Mümkün mü?
Tabii ki hiçbir yiyecek gibi beyaz lahana da doğrudan, tek başına zayıflatma etkisine sahip değildir.
Beyaz lahana zayıflatır mı? sorusuna ‘evet’ diye cevap verebilmek için bazı şartlarının olduğunu belirtmemiz gerekir. Beyaz lahanayı düzenli olarak tüketmek kilo verme sürecini olumlu yönde etkiler. Uygun bir diyet ve egzersiz programı tatbik ederken beyaz lahanayı da unutmamak elbette istenmeyen kilolarınızla mücadelede size artı puan kazandıracaktır.
Beyaz lahana bol miktarda lif barındırdığı için daha uzun süre tok kalmanızı sağlar. Besleyici ve doyurucu niteliğe sahip olan bu sebze, yemek yeme sıklığının azaltılmasında ve iştahın kontrol altına alınmasında tesirlidir.
Beyaz lahananın üzerinde bulunan yapraklar kaynatılarak beyaz lahana suyu hazırlanmakta ve kür olarak tüketilmektedir.
Ancak yukarıda da ifade ettiğimiz gibi bunun işe yarayabilmesi için sağlıklı bir diyet programı uygulamak gerekir.
Beyaz lahana ile kilo verme gibi bir hedefi olanlar bu sebze ile hazırladığı tariflerde fazla yağ kullanmaktan kaçınmalı, yanında sağlıksız şeyler tüketmemelidir.
Beyaz Lahana Diyeti Nasıl Yapılır?
Beyaz lahana diyeti yağ yakımına destek olur. Beyaz lahana diyet için kullanılmasının yanı sıra, içindeki selenyum minerali ile hücrelerin yenilenmesinde de pay sahibidir. Beyaz lahanayla diyet yapmak kalp krizine yakalanma riskini de düşürür.
Beyaz lahana diyeti kaç kilo verdirir? sorusunun cevabı bünyeden bünyeye değişiklik gösterir. Bununla beraber söz konusu diyet ile haftada yaklaşık 3-8 kilo verilebileceği söylenebilir. Bu, kişinin vücut kitle indeksiyle, yaşam tarzıyla, herhangi bir hastalığının olup olmamasıyla da ilişkilidir.
Beyaz lahana ile diyet yaparken 1 haftadan sonra ara vermeniz ve birkaç gün sonra kaldığınız yerden devam etmeniz daha iyi olur.
Beyaz Lahana Diyeti Örnek Liste
Bu diyette her gün lahana çorbası tüketilir. Yapımı ise şöyledir:
Malzemeler
- 1 demet maydanoz
- 4-5 sivri yeşil biber
- 2 olgun domates
- 6 tane yemeklik kuru soğan
- 1 tane beyaz lahana
Hazırlanışı
Sebzeleri yıkayıp temizleyin. Tencereye ekleyin ve üstünü geçecek kadar soğuk su ilâve edin.
Bir fiske tuz atıp kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra ortalama 10 dk haşlayın. Blenderdan geçirip elde ettiğiniz beyaz lahana çorbasını her gün öğünlerinizde tüketin. Bu süreçte zararlı besinlerden uzak durmaya özen gösterin.
- Beyaz lahana diyet listesi uygularken ilk gün sabah, öğle ve akşam birer kâse lahana çorbası tüketin. Yanında ekmek yemekten kaçının. 2-3 fincan şekersiz bitki çayı için, 1 avuç kabak çekirdeği ve biraz meyve yeyin. Günlük su alımınızın yeterli düzeyde olmasına dikkat edin.
- İkinci gün de 3 ana öğünde beyaz lahana çorbası tüketmeye devam edin. Az yağlı bir sebze yemeği tercih edebilirsiniz ancak bakliyat yememelisiniz. Akşam yemeğinizde haşlanmış patatese yer verebilirsiniz.
- Üçüncü günden sonra her gün birer kâse yoğurt da yemeye başlayabilirsiniz.
- Dördüncü günde yoğurda ilâveten yumurta ve süt ile aldığınız protein kaynaklarını zenginleştirebilirsiniz.
- Beşinci gün diyetinize domates ve yağsız kırmızı et ekleyebilirsiniz.
- Altıncı gün gün öğünlerinizde sebze ve et tüketebilirsiniz. Yalnızca tek bir öğünde beyaz lahana çorbası içmeniz kâfidir.
- Yedinci gün yine her öğün lahana çorbası tüketmelisiniz. Katkı maddesiz, taze sıkılmış meyve suyu ve kepekli pirinçten yapılmış pilav da yiyebilirsiniz.