Baş Ağrısı Nasıl Geçer?
  1. Anasayfa
  2. Sağlık

Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

0

Baş Ağrısı Nasıl Geçer? Evet, buraya kadar geldiğinize göre büyük olasılıkla şu anda başınız ağrıyor ve siz de bu rahatsızlığınızın bir an evvel ilaç kullanmadan geçmesi ve çözüme ulaşabilmek için bu illetin nasıl geçeceğine odaklanmış durumdasınız.

Baş ağrısı nasıl geçer?” sorusunu yanıtlamaya çalışacağız elbette, fakat öncelikle baş ağrısı çeşitlerini, baş ağrısının nedenlerini inceleyerek başlamamız gerekiyor işe. Çünkü bir sorunun nedenini veya çeşidini bilmeden o sorunu ortadan kaldıramayız maalesef. Yani baş ağrısının nedenini ortadan kaldırmamız gerekiyor.

Baş Ağrısı Nedir?

Baş ağrısı, toplumda çok sık rastlanılan hastalıkların başında gelir.

Ağrı dediğimiz olay elle tutulur, gözle görülür bir rahatsızlık olmayıp tamamen subjektif bir şikayettir. Kişilerin kendi algılarıyla ilgili bir sorundur.

Baş ağrısının çok çeşitli tipleri vardır ve yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi hangi tipte olduğunun mutlaka teşhis edilmesi gerekir ki doğru tedavi uygulanabilsin.

Baş ağrısının hangi tipte olduğunu tespit edebilmek için mutlaka hasta ile uzun süre konuşmak lazım ve hastaya bu esnada birçok soru sorarak bilgi edinmek gerekiyor.

Tetkiklerin baş ağrısı nedeninin teşhisinde çok fazla yeri yoktur. Yapılan tetkiklerde ve MR’ların yüzde 99’unda herhangi bir bulguya rastlanılamaz. Çok az görülen durumlarda baş ağrısına sebebiyet verebilecek beyinde bir hastalık tespit edilebilir.

Baş Ağrısı Çeşitleri ve Sebepleri

Gerginlik ve Stres Tipi Baş Ağrısı

Toplumda görmüş olduğumuz baş ağrılarının yüzde 60’ı gerginlik ve stres tipi baş ağrısıdır. Genellikle orta yaş ve üzeri yaşa sahip insanlarda daha sık görülür. Ev hanımlarında, yoğun iş temposuna sahip çalışanlarda ve diğer stresli yaşam tarzına sahip olan insanlarda, özellikle depresyonda olanlarda görülmektedir.

Bu tür baş ağrılarında mutlaka nedene yönelik tedavi uygulanması gerekir. Hastaların gerginlik ve streslerinin önlenmesi için antidepresan tedaviler verilmesi, uyku düzeni oluşturulması, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklara engel olunmaya çalışılması, boyun ve omuz masajları gibi çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Özellikleri

  • Boyundaki kaslarda, omuz kaslarında sertlikler ve kasılmaların olması.
  • Kafatasının arkasından başlayıp kulağın üzerinden göze doğru ilerleyen tarzda ağrıların olması.
  • Her zaman görülmemesi, ağrının bazen ortaya çıkması bazense hiç olmaması.

Migren Tipi Baş Ağrısı

Baş ağrısı şikayeti olan hastalarda yüzde 20 oranında görülen ağrılar migren tipi baş ağrısıdır. Toplumda karşılaşılan baş ağrılarının birçoğuna yanlışlıkla migren teşhisi konulmakta ve antimigren tedaviler verilmektedir. Halbuki migren çok özel bir ağrı türüdür.

Sebebi maalesef halen daha net olarak belirlenmiş değildir. Uzmanlar, beyin damarlarının kasılıp gevşemesiyle alakalı olabileceğini düşünmektedir ve buna yönelik de çeşitli tedavi yöntemleri geliştirmeye çalışılmıştır.

Özellikleri

  • Genelde yarım baş ağrısı olmasıdır, fakat bütün migrenlerde yarım baş ağrısı olacak diye bir kural yoktur. Bazen başın iki tarafında birden bazen de ağrının yer değiştirdiği migren türleri vardır.
  • Migren ağrılarının bazılarında ‘aura‘ denilen, migren ağrısı başlamadan önce kişinin hissetmiş olduğu huzursuzluk, gözde ışık çarpması, ışığa karşı aşırı duyarlılık ve rahatsızlık, kollarda uyuşukluk gibi belirtiler olabilmektedir.
  • Migren ağrılarında bazı hastalarda yarım baş ağrısı ile birlikte bulantı ve kusma hissi meydana gelebilmektedir.
  • Çok yüksek oranda gürültü, ışık, stresli yaşam ve bazı yiyecekler migren ataklarını provoke edebilmektedir.

Vasküler Baş Ağrısı

Baş ağrısı rahatsızlıklarının yüzde 10-15 civarındaki kısmı vasküler tip baş ağrısıdır. Bunlar genellikle orta yaş üzeri kadınlarda, kilolu, hipertansiyonu olan kişilerde daha sık görülen ağrılardır. Beyin damarlarının içerisindeki basınçla ilgili olabileceği düşünülmektedir ve bununla ilgili diğer birçok teori mevcuttur.

Özellikleri

Genelde tek taraflı fakat, nadiren iki taraflı göze doğru vuran, şiddetli hatta gözde kızarma gibi karakteristik özellikleri bulunduran ağrılardır.

Bu tür ağrılarla acil servislerde çok sık karşılaşılmaktadır. Bu ağrılara sahip hastalara oksijen tedavisi verilmek suretiyle bu tür ağrılar hemen bertaraf edilebilmektedir.

Bunlara tıpta küme tipi baş ağrıları da denilmektedir. Hastayı gece uykusundan uyandıracak kadar da şiddetli olabilmektedir.

Beyin Tümörü Sebepli Baş Ağrısı

Çok nadir sebeplerden biri de beyin tümörü, beyin kanaması gibi sebeplere bağlı baş ağrısıdır ki hastaların birçoğu bu tür hastalıkların olabileceğinden korkarak doktora başvurmaktadır.

Halbuki baş ağrısının yanı sıra bu tür rahatsızlıklarda çok daha dramatik, çok daha kötü belirtiler de bulunmaktadır. Yani beyin tümörü olan bir kişide baş ağrısı diğer belirtilere göre çok hafif bir belirti olacaktır.

Baş Ağrısının Çok Bilinmeyen Diğer Sebepleri

Baş Ağrısı Nasıl Geçer? ve bunu önleyebilmek için küçük detayları inceleyeceğiz aslında bu kısımda. Bu sebepleri bilirseniz yaşantınızı ona göre düzenleyip bu illetten kurtulabilirsiniz.

Turşulu, tütsülenmiş veya yaşlandırılmış gıdalar: Bu gıdalardan tüketiyorsanız bunların içerisinde sülfik bileşikleri fazla olacağından dolayı damarlarınızı genişletme etkisiyle baş ağrısına sebep olabilir. Tüketimi geciktirilmiş, tütsülenmiş peynirler, turşular, buzdolaplarında uzun süre saklanmış etlerden bahsediyoruz.

Kafein: Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse; hafta sonları normalden daha fazla uyuyorsanız ve baş ağrılarınız oluyorsa bu da hiç sürpriz değil aslında. Çünkü hafta içi sabah kahvaltıda erken kalktığınızda kahve veya çay tüketiyorsanız yani kafein bağımlılığınız günün o saatine planlanmışsa hafta sonu geç kalktığınızda kafein yoksunluğu baş ağrısına sebep olabilir.

İlişkiler: İlişkileriniz baş ağrısındaki en önemli sebeplerden bir tanesi. Stresiniz varsa, heyecanlıysanız yani, sevgilinizle, eşinizle veya iş yerinizde patronunuzla aranızdaki ilişkide en ufak bir stres araya giriyorsa sizin nefes alıp vermenizi bile etkileyerek bu stres, sizin daha sık nefes almanıza ama daha az derin nefes almanıza sebep olacak ve dolayısıyla oksijen seviyenizdeki bir azalma sonucu beyine giden damarlarda daralmalara sebebiyet verecektir. Bu damarların büzüşmesiyle birlikte baş ağrınız tetiklenecektir.

Gün boyu ekrana bakmak: Bu davranış gözlerinizde aşırı bir yorgunluk, aşırı bir kasılma oluşturacağından ve ekrandaki parlaklıklarda sürekli oluşan değişkenliklerden dolayı yine baş ağrısına sebebiyet verebilecektir. Unutmayın astigmat gibi korneal problemleriniz varsa gözlerinizi yoğun bir şekilde etraftaki herhangi bir şeye odaklamanız da göz yorgunluğuna ve baş ağrısına neden olacaktır.

Gün boyu sabit oturmak: Bilgisayar veya televizyon başında genellikle yapılan bir eylem ki sürekli aynı pozisyonda duruyorsanız sıkıntı büyük sadece baş ağrısı değil diğer birçok hastalığa da davetiye çıkarıyor bu durum maalesef. Bu pozisyonda genelde ense düzleştiği için özellikle gerilim tipi baş ağrısı ile karşılaşmak kaçınılmaz olmaktadır.

Saç Stili: Saç stilinizin baş ağrısına sebep olduğunu biliyor muydunuz? Londra Migren Kliniği tarafından yapılan araştırmaya göre saçınızı aşırı sıkı bir şekle sokmak baş ağrısına sebep olabilir. Özellikle sert yapılan topuklar veya at kuyruklarının gerilim tipi baş ağrısına sebep olabildiği gözlemlenmiş.

Güneş Işığı: Harika bir günde olsanız bile güneşten gelen ışınların yansıması başınızın ağrımasına neden olabiliyor. Özellikle migren ataklarını tetikleyebileceği belirtilmiştir. Unutmayın sadece yazın değil, kışın kardan yansıyan güneş ışınlarının bile migren ataklarını tetikleyebileceği belirtilmiş.

Bunların hepsi bir tarafa, aslında baş ağrısının en önemli sebebi yeteri kadar su içmememiz. Dolayısıyla sizlere bol bol su içmenizi tavsiye ediyoruz. Her gün ihtiyacınız olan miktarda yani 8-10 bardak su içerseniz baş ağrılarına yakalanma ihtimaliniz azalır.

Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Geldik can alıcı noktaya. Buraya kadar sabırla okuduysanız baş ağrınızı nasıl kontrol altına alabileceğinizi az çok kavramış olmalısınız. Aşağıdaki vereceğimiz yöntemle baş ağrısı çok hızlı bir şekilde kaybolmaya başlayacaktır, fakat bu yöntemle migren ve yukarıda bahsedilen diğer iç hastalıklar sebebi ile olan baş ağrısı tedavi edilemeyecektir.

  • Öncelikle kendinize temiz hava ve oksijen alabileceğiniz normal hava şartlarına sahip 20°C ile 30°C arası sıcaklığa sahip bir ortam oluşturmalısınız.
  • Sırasıyla sağ ve sol elinizin baş parmağı ile işaret parmağı arasındaki talamus bölgesi de denilen noktayı diğer elinizle derin bastırarak 1 dakika kadar nazikçe ovun.
  • Sol elinizin parmakları yardımıyla sağ omuz başınız ile boynunuz arasındaki bölgeyi 1 dakika boyunca sıkıp sıkıp bırakın, ordaki sertliği hissetmeniz gerekli. Aynı işlemi diğer omuz tarafına da yapın.
  • Şimdi ayakta vücudunuz dik, ayaklarınız kapalı dururken başınızı 30 saniye boyunca sağa ve sola yavaş hareketlerle yaslayın. Daha sonra 30 saniye boyunca da öne ve geriye doğru yaslayın.
  • Aynı pozisyonda iki elinizi başınızın yanlarına getirin ve şakaklarınıza hafif baskı yaparak dairesel hareketlerle 1 dakika boyunca ovun
  • Şimdi aynı şekilde kaşlarınızın üzerindeki yumuşak kısmı dairesel hareketler ile olabildiğince hareket ettirerek 30 saniye boyunca ovun.
  • İki elinizin parmaklarını kaşlarınızın ortasına bastırıp yukarı alnınızın ortasına kadar çıkıp daha sonra başınızın yanlarına doğru çekin. Bu hareketi de 1 dakika boyunca yapın.
  • Şimdi parmaklarınızla kulak memelerinizi ve kıkırdakları ovuşturun. Bunun için de birkaç dakikanızı ayırabilirsiniz.

Migreniniz varsa 25°C civarı sıcaklığa sahip karanlık bir odada yarım saat kadar beklemek etkili olabilir.

Daha sonra derin nefes alıp vererek 5-10 dakika kadar bekleyin baş ağrınız kaybolmaya başlayacaktır.

Fakat tüm bunlara rağmen geçmeyen baş ağrınız varsa sizin ciddi bir mide probleminiz, tansiyon sorununuz ya da farklı önemli bir rahatsızlığınız olabilir, bir uzmana başvurmanızda fayda olacaktır.

Başınızın ağrımadığı günler dileriz..

Alerjiye Ne İyi Gelir?