Alerjiye Ne İyi Gelir? Vücudumuz, zararlı olmasa bile bir maddeyi zararlı olarak tanımladığında alerjik bir reaksiyon oluşur.
Alerjiye Ne İyi Gelir? Diye araştırma içerisindeyseniz, ki muhtemelen o şekilde bize ulaştınız. Bağışıklık sistemi tarafından yanlışlıkla zararlı olarak tespit edilen maddeler (alerjenler), gıdadan ilaca, çevresel alerjenlere kadar her şey olabilir. Bağışıklık sistemi, bu alerjenlere aşırı tepki gösterir ve alerji semptomlarına veya alerjik reaksiyona neden olan bir kimyasal olan histamin üretir.
Bağışıklık sistemimiz normalde, yabancı maddelerle savaşmak için antikorlar oluşturur, böylece hastalanmayız.
Alerjik bir reaksiyon, vücudun solunum, burun, deri, ağız ve sindirim sistemini içeren farklı bölümleriyle ilgili hafif semptomlara neden olabilir.
Bazı yaygın alerjenler, havada bulunan çevresel alerjenler, hayvan salyası, böcek sokmaları/ısırıkları, gıda alerjenleri, ilaç alerjenleri ve metal/kimyasal alerjenleri içerir.
Herkes, her alerjene aynı şekilde tepki vermiyor. Ancak, çoğu insanın spesifik alerjenlere maruz kaldığında yaşadığı benzer belirtiler vardır.
Örneğin havadaki bir alerjen; hapşırma, kaşıntılı burun, akan/tıkalı burun, öksürük, deri döküntüsü/kaşıntılı deri, hışıltılı solunum/nefes darlığı ve sulu veya kırmızı göz gibi semptomlara neden olabilir.
Alerjiye Ne İyi Gelir ve Hızlı Rahatlama Sağlayan Ev Tipi İlaçlar
İçindekiler
Cilt kızarıklığı, kaşıntı, yanma hissi, cilt rengindeki değişiklikler ve şişlik cilt alerjilerini gösteren yaygın semptomlardır.
Alerjik reaksiyonları hafife almamalısınız. Bazı kişilerde alerjiler, hayatı tehdit eden bir durum olan anaflaksiye yol açabilir. Şok, kan basıncında ani bir düşüş ve nefes darlığı ile sonuçlanır. Bu durum solunum yetmezliğine ve kalp durmasına neden olabilir. Yani, siz ya da yakınınızdaki bir kişi anaflaksi yaşıyorsa hemen acil tıbbi yardım isteyin.
Hafif alerjik reaksiyon semptomları için hızlı rahatlama sağlayabilen evde bulunan birkaç tedavi vardır.
Soğuk Banyo veya Soğuk Kompres
Bir tehditle karşı karşıya kaldığında ya da alerjik bir maddeyle temas ettiğinde cilde alerjik bir reaksiyon gelir. Genellikle kırmızı, kaşıntılı döküntülere neden olur. Cilt bazen sıcaklığa da duyarlıdır.
Kaşıntı ve kırmızı deriyi yatıştırmak için soğuk bir banyo veya soğuk kompresden daha iyi bir şey olamaz. Soğuk hava, kan damarlarınızı küçültmenize ve histaminin kan damarlarından dışarı çıkmasını önleyecektir. Bu da alerjik reaksiyonun şiddetini azaltır.
- Soğuk suya batırılmış yumuşak bir bez alın ve 15 ila 30 dakikaya kadar döküntülerinize uygulayın. Rahatlama için günde birkaç kez bu işlemi tekrarlayabilirsiniz.
- Yanma hissini azaltmak için günde bir veya iki kez de serin su banyosu yapabilirsiniz.
Tuzlu Su Gargarası
Hapşırma, kaşıntılı burun, burun akıntısı / burun tıkanıklığı ve öksürük gibi semptomlara neden olabilen havadaki alerjenlerle başa çıkmak için, tuzlu suyla çalkalamak faydalı olacaktır.
Tuzlu suyla durulamak, alerjik reaksiyona sebep olan maddeleri ve tahriş edicileri burun geçişlerinden uzaklaştırılıp bölgenin arınmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca bakterileri etkisiz hale getirir, mukus sıvısını inceltir ve postnazal akıntıyı azaltır.
- 1 çay kaşığı tuzu 2 bardak sıcak saf suda karıştırın.
- Bir burun ampulü kullanarak, bu çözeltinin az bir miktarını burun deliğine damlatın.
- Solüsyonun diğer burun deliğinden veya ağızdan dışarı akmasına izin verin.
- Aşırı mukus ve solüsyonu çıkarmak için burnunuzu hafifçe üfleyin.
- Aynı işlemi diğer burun deliğiyle takip edin.
- Günde birkaç kez tekrarlayın.
Not: Her kullanımdan sonra kullandığınız aleti yıkayın.
Sarımsak
Sarımsak, anti-alerji, antiviral ve gastro-koruyucu aktiviteye sahip kersetin içerir. Mast hücre zarlarını stabilize ederek alerji semptomlarını azaltır ve histamin gibi tahrik edici ajanların salınımını önler.
2012 yılında yayınlanan bir araştırma, taze çiğ sarımsağın beta-heksosaminidaz adı verilen bir maddenin salınımını baskılamakta etkili olduğunu göstermiştir. Bu maddenin inhibisyonu, alerjik reaksiyonlara karşı etkili bir önlemdir.
Ayrıca sarımsak, bağışıklık sistemi destekçisi olarak bilinen C vitamini yönünden zengindir.
- Alerjik reaksiyonların çeşitli belirtileri ile mücadele etmek için hergün 2-3 diş çiğ sarımsağı 1-2 hafta boyunca çiğneyin.
- Diğer bir seçenek ise, 3-4 diş doğranmış sarımsağın 1 bardak su içinde 10 dakika kaynatılmasıdır. Süzün ve biraz bal ekleyin. En az 1 hafta boyunca günde 2 kez için.
- Eğer sarımsağın güçlü kokusuna veya tadına tahammül edemiyorsanız, doktorunuza danıştıktan sonra sarımsak takviyeleri deneyebilirsiniz.
Zerdeçal
Zerdeçal, alerji semptomlarını hafifletmeye yardımcı olan güçlü antioksidan ve anti-inflamatuar (yanma hissini önleyen) etkiye sahip kurkumin içerir.
Alerjenleri vücuttan yok uzaklaştırmaya yardımcı olur ve alerji semptomlarından hızlı bir şekilde kurtulmanızı sağlar. Ayrıca, daha hızlı iyileşmeye yardımcı olmak için bağışıklığa katkıda bulunur.
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal tozunu bir bardak ılık süte karıştırın. Günde iki kez için.
- Yemek pişirirken zerdeçal da kullanabilir veya zerdeçal takviyeleri alabilirsiniz, ancak sadece doktorunuza danıştıktan sonra.
Dikkat: Reçeteli kan inceltici kullanıyorsanız, zerdeçal ilaçları kullanmadan önce doktorunuza danışın.
Zencefil
Zencefil, alerjik reaksiyon semptomlarından kurtulmak için denemeniz gereken başka bir etkili ilaçtır. Doğal bir antihistamin olarak çalışır ve aslında inflamasyonu durdurmak için antihistaminik ilaçlardan daha iyi çalışır.
Ayrıca antiviral, antibakteriyel, anti-inflamatuar ve bağışıklık sistemini güçlendirici özelliklere sahiptir. Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, öksürük ve baş ağrısı gibi alerji ile ilişkili semptomlardan kurtulmaya yardımcı olabilir.
- 1 bardak suya 1 yemek kaşığı rendelenmiş zencefil ekleyin. Suyu kaynayıncaya kadar ısıtın, daha sonra 5 dakika bekletin. Süzün ve biraz çiğ bal ve limon suyu ekleyin. Alerji mevsiminde günde 2 ila 3 kez bu zencefil çayını içebilirsiniz.
- Ayrıca, günde birkaç kez taze zencefili çiğneyebilir ve yemeklerinize dahil edebilirsiniz.
Isırgan Otu
Isırgan otu, çeşitli alerjenlerin oluşturduğu alerjik reaksiyonların tedavisinde oldukça etkilidir.
Doğal bir antihistamin olan ısırgan otu, vücudun histamin üretme yeteneğini engeller. Burun tıkanıklığı, öksürme, hapşırma ve kaşıntı gibi semptomlarda hızlı rahatlama sağlayabilir.
- Isırgan otu kapsülleri satın alabilir ve 2 ila 4 gün boyunca günde 2-3 kez alabilirsiniz, ancak bunun için önce doktorunuza danışmalısınız.
- Alternatif olarak, bir fincan ısırgan otu çayı günde 2 veya 3 kez içilir. Çay yapmak için, bir bardak sıcak suya 1 çorba kaşığı kurutulmuş ısırgan otu yaprağı ekleyin. Kapağı kapatın ve 5 dakika bekletin. Süzün ve içmeden önce biraz çiğ bal ekleyin.
Dikkat: Hamile kadınlar ve küçük çocuklar için ısırgan otu tavsiye edilmez.
Bal
Evinizdeki bir kavanoz bal, sizi alerjiye bağlı semptomlardan kurtarabilir. Fakat bal, yaşadığınız bölgede üretilmiş olmalı.
Özellikle polen içeren bal havadaki alerjenler için etkilidir. Ayrıca vücudunuzun bağışıklık sistemini diğer polenlere karşı duyarsızlaştırır. Bal ayrıca genel bağışıklık fonksiyonlarını destekleyen birçok enzim içerir.
- Günde iki kez 1 tatlı kaşığı yerel bal yiyin.
- Alternatif olarak, 1 yemek kaşığı yerel bal ve 1 limon suyunu bir bardak ılık suya ekleyin. İyice karıştırın ve günde iki kez için.
Elma Sirkesi
Alerjik reaksiyonlarla baş etmek için başka bir etkili çözüm de elma sirkesidir.
Antihistaminik özellikleri, inflamasyonu hızlı bir şekilde gidermeye yardımcı olur ve vücudun bağışıklık sistemi yanıtını düzenler. Kaşıntı, cilt kızarıklığı, hapşırma, tıkanıklık, burun damlası vb. gibi alerjiye bağlı semptomları da azaltır.
Ayrıca, bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olan, vücuttaki alkali pH’ın korunmasına yardımcı olur.
- Bir pamuk topunun üzerine birkaç damla saf, organik, filtre uygulanmamış elma sirkesi koyun ve alerjiden etkilenen cilde iyice sürün. Birkaç dakika sonra durulayın. İyi sonuçlar için günde en az iki kez yapın.
- Ayrıca, bir bardak ılık suya 2 çay kaşığı organik, filtre edilmemiş elma sirkesi ekleyin. 1 tatlı kaşığı saf balı karıştırıp günde iki kez için.
Yulaf Ezmesi Banyosu
Yulaf ezmesi banyosuyla cildin ıslanması, alerjik deri döküntülerinde hızlı rahatlama sağlayabilir.
İnflamasyon, kızarıklık, ağrı, kaşıntı ve kuru cilt gibi alerji semptomlarını hafifletmeye yardımcı olan anti-inflamatuar yanı sıra tahriş olmayı önleyici ve yatıştırıcı özelliklere sahiptir.
Aynı zamanda cildi nemlendirmeye yardımcı olur ve yatıştırıcı bileşikler içerir. Alerjiye Ne İyi Gelir? sorusunun cevabını elimizden geldiğince sizlere anlatmaya çalıştım.
- Ilık su ile dolu küvetinize 1 fincan koloidal yulaf ezmesi dökün.
- Birkaç damla lavanta esansiyel yağı ekleyin.
- 15 ila 20 dakika boyunca ıslatın.
- Vücudunuzu ılık suyla durulayın, kurulayın ve cildinize iyi bir nemlendirici uygulayın.
- Haftada birkaç kez bu rahatlatıcı banyonun keyfini çıkarın.
Yağ İle Gargara
Yağ ile gargara (yağ çekme olarak da tabir edilir), ağız sağlığıyla yakından ilişkilidir. Ayrıca alerjik reaksiyonların tedavisinde de çok etkilidir. Bu eski Ayurveda tekniği, vücudunuzun içinden gelen ve alerjik reaksiyona yol açabilecek tahriş edicileri etkisiz hale getirmeye yardımcı olur.
Ayrıca yağ çekmek, bağışıklık sisteminizin düzgün çalışmasına yardımcı olur.
- Ağzınıza 1 çorba kaşığı hindistancevizi yağı veya susam yağı koyun.
- Yağı ağzınızda 15 ila 20 dakika boyunca çalkalayın, sonra tükürün.
- Ağzınızı ılık su ile durulayın.
- Sabahları, her gün dişlerinizi fırçalamadan önce uygulayabilirsiniz.
Not: Toksin içerdiğinden yağı yutmayın.
Alerjiye Ne İyi Gelir? Diğer İpuçları
- Alerjik reaksiyonları tedavi etmenin ve önlemenin en iyi yolu, reaksiyonu neyin tetiklediğini öğrenip ondan uzak durmak, özellikle de gıda alerjenlerini tanımlamaktır.
- Ayrıca, neden olursa olsun, çoğu küçük alerjik reaksiyonu tedavi etmek için reçetesiz antihistaminikler de alabilirsiniz. Hamile olan veya karaciğer bozukluğu olan bir kişi antihistaminik tedavi almadan önce doktoruna danışmalıdır.
- Deri döküntüleri için, etkilenen bölgeye zeytinyağı sürün. E vitamini ve antioksidan bakımından zengin olan zeytinyağı, iyileşmeyi ve cilt yenilenmesini destekler.
- Aloe veranın düzenli olarak uygulanması, iyileşmeyi destekler ve cilt kaşıntılarında kızarıklığı önler.
- Kalamin içeren bazı losyonlar, alerjiden etkilenen deriyi yatıştırır, soğuma hissi yaratır ve kaşıntıdan kurtulma sağlar.
- Döküntüye yol açan kronik kuru ciltler için, havayı nemlendirmeyi deneyebilirsiniz.
- Hidrokortizon kremi, kaşıntı durmazsa etkili olabilir.
- Doğal bir antihistamin olarak çalıştığı için C vitamini açısından zengin besinler tüketin. C vitamini, bağışıklık sisteminizi de güçlendirir.
- Boğaz şişmesi veya kalp hızında anormallikler gibi belirtiler içeren kronik veya ciddi alerjik reaksiyon durumlarında derhal tıbbi yardım alın.
- Anafilaksi, her zaman tıbbi destekle tedavi gerektiren acil bir durumdur.