Akdeniz diyeti, diğer diyetlerin aksine kurallar yerine tamamen yemek yemeyi ele alan bir diyettir. Akdeniz bölgesine komşu olan ülkelerin pişirme ve yeme alışkanlıklarına göre hazırlanan Akdeniz diyeti, genellikle Med diyeti olarak ta bilinmektedir.
Akdeniz Diyeti Nasıl Yapılır?
İçindekiler
Akdeniz diyeti özellikle Akdeniz bölgesi yemek yeme kültürünü ele alır. Bu yemek yeme kültürü ise taze sebze ve meyvelerin tüketilmesi, tereyağı ya da diğer yağ çeşitlerini tüketmeme, süt ve süt ürünlerinin yarım yağlı olanlarını tüketme, tatlı ve kırmızı et gibi besinleri ise oldukça nadir tüketme biçimidir. Bu beslenme tarzının amacı tamamen alınan kalori miktarını yeterli seviyede tutarak oluşabilecek kiloları engelleyerek daha fazla kilo vermeyi amaçlar.
Akdeniz Diyeti Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Günlük düzenli olarak taze sebze ve meyve tüketilmelidir
- Esmer pirinç, yulaf, makarna, kuskus, esmer ekmek ya da soya fasulyesi besinler diyet listesinde kesinlikle yer almalı
- Hazırlanacak bakliyat yemekleri ve sebzeler fındık yağı ya da zeytinyağı kullanılarak hazırlanmalı
- Tereyağı ya da Hindistan cevizi yerine fındık yağı, zeytinyağı, fındık, ceviz ya da avakado vb. besinler tüketilmelidir.
- Tatlı ya da kırmızı et ayda maksimum bir kez tüketilmelidir.
- Süt ve süt ürünleri tüketilecekse özellikle yarım yağlı olanları tüketilmelidir.
Akdeniz Diyetinde Önemli İpuçları Nelerdir?
- Taze sebze tüketin. Günlük öğünlerde yeşil salatalar, sebze çorbaları ya da sebzeli pizzalar tüketin. Yemeklerde kesinlikle sebze tüketmeye özen gösterin.
- Kırmızı et tüketimini ayda 1 kez yapın. Et yemeği yiyecekseniz porsiyonu küçülterek yanında haşlanmış sebzeler tüketin
- Akdeniz diyetinde süt ve süt ürünlerini kesinlikle tüketin. Ancak süt ve süt ürünleri yarım yağlı olanlarını tercih edin
- Haftada en az 2 kez deniz ürünlerini tüketin
- Hafta 1 kez akşam öğününde vejetaryen yemeğini tercih edin.
- Yağ kullanırken kaliteli olanlarını ve özellikle zeytinyağını kullanın
- Tam tahıllı ürünlerini tüketin. Lif içeren besinleri tüketerek tokluk hissinizi artırın.
- Tatlı ihtiyacınız olduğunda taze meyve tüketin. Ayda en fazla 1 kez tatlı tüketin.
Akdeniz Diyetinin Faydaları
Akdeniz bölgesinde yaşayan insanların yaşam kaliteleri diğer bölgelere göre daha yüksektir. Bunun sebebi ise Akdeniz ve çevresinde bulunan insanların tükettiği besinlerdir. Araştırmalara göre Akdeniz bölgesinde tüketilen besinlerin insan sağlığı için daha faydalı olduğu sonucuna varılmıştır. Bu beslenme şeklinde doymamış yağ asitlerinin oldukça zengin olması, lif içeriklerinin fazla olması ve antioksidan kaynaklarının tüketilmesinden dolayı özellikle beyin sağlığı ve sindirim sistemi açısında oldukça etkili bir beslenme türüdür.
Akdeniz bölgesi beslenme türünün faydaları
- Depresyon, Parkinson hastalıklarına yakalanma riskini azaltırken, Alzheimer hastalığında koruyucu kalkan görevi görür.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanser karşı korur
- Tip-2 diyabet riskini büyük ölçüde azaltır
- Kalp krizi riskini büyük ölçüde azaltarak kalbin daha sağlıklı çalışmasını sağlar
- Kötü kolesterolün düşmesini sağlarken yüksek tansiyon riskini en aza indirir.
Akdeniz Diyetinin Zararları
Akdeniz diyetinde günlük alınan enerji miktarı normal bir sağlıklı beslenme programına göre oldukça yüksektir. Bu nedenle bu diyeti uygulamadan önce diyetisyene danışmanızda fayda var. Fındık, zeytinyağı ve ceviz gibi ürünler kalp için koruyucu kalkan görürken bu ürünlerin fazla tüketilmesi yüksek kolesterol riskini artırarak diğer sağlık problemlerinin önünü açabilir.
Akdeniz Diyeti Yaparken Bilinmesi Gerekenler
- Margarin ya da tereyağı yerine zeytinyağı tüketilmeli
- Kırmızı et yerine kesinlikle beyaz et tüketilmeli.
- Süt ve süt ürünleri tüketilirken yarım yağlı olanları tercih edilmeli
- Günlük taze sebzeler düzenli olarak her öğünde tüketilmeli. Sabah roka ya da maydanoz tüketilirken öğlen ve akşam öğünlerinde salata tüketilmelidir.
- Tam tahıllı ürünler tüketilmelidir. Öğlen ve akşam öğünlerinde bulgur, pirinç ya da makarna tüketilmelidir.
- Ara öğünlerde kuruyemiş ya da taze meyve tüketilmelidir. Tatlı ihtiyacı olduğunda tatlı yerine taze meyveler tüketilmeli
- Yemek yerken herhangi bir işle meşgul olunmamalı sadece yemeğe odaklanarak yemeğin tadı çıkarılmalı. Yemek yerken oldukça yavaş şekilde yenmelidir.
- Kırmızı et tercih edilecekse porsiyonu düşürülerek tercih edilmelidir.
- Yemek ve salatalarda zeytinyağı ve limon tercih edilmelidir.
Akdeniz diyetini verilen bilgiler doğrultusunda eksiksiz olarak yerine getiren bir kişi 1 ayda ortalama 3 ile 7 kilo arasında verir. Ancak yukarıda verilen bilgiler doğrultusunda hareket edildiği durumlarda. Diğer diyetlere göre kurallar yerine öğünlerde tercih edilen besinlere dikkat edilmelidir.