Hızla ve sağlıklı kilo vermenin yöntemlerinden biri 500 kalorilik diyet listesi düzenlemektir. Öncelikle bir uzama danışarak testlerinizi yaptırarak size en uygun programı seçmelisiniz. 500 kalorilik diyet listesi ile günlük kalori alımınızı 500 kalori ile sınırlarsanız. . 500 kalorilik diyet listesi şeker, yağ (iyi türü dahil), alkol, nişasta, unlu mamülleri ve, tatlı çeşitlerini yasaklamıştır.
500 Kalorilik Diyet Listesi Nasıl Yapılır ?
Çok düşük kalorili bir beslenme programı olduğundan, 500 kalorilik diyet için ŞOK DİYET denir. Şok diyet, günlük en fazla 1000 kalori hatta daha az yiyecek, içecek tüketilen fakat günlük vitamin, mineral, protein, yağ asitleri ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde formüle edilmiş diyettir. Çok iyi hesaplanıp, uygulanması gerekir, eksik beslenmenin yaratacağı sağlıksız sonuçlardan uzak durmak, çok doğru ve sağlıklı gıdaların kalorisinin hesaplanarak uygulanması gereklidir.
Bu program herkesin uygulamadı için değil daha çok kilo vermek zorunda olan obez hastaların yaşam şartlarını iyileştirmek için tavsiye uygulanırken mutlaka uzman bir hekim eşliğinde takip edilerek yapılmalıdır.
Kilo vermenin sağlık için zaruri olduğu durumlar için, hızlı kilo verdiren bir diyet şekildir 500 kalorilik diyet.
500 Kalorilik Diyet ile Kaç Kilo Verilir?
Şok diyetlerde uzman tavsiyesi 5:2 şeklinde diyeti uygulayarak sürdürülebilirliğini sağlamaktır.
5:2 nasıl uygulanır?
Aşırı kilolu, obez bir bireyin kilosunun Kalori karşılığı günlük 3500 kalori diyelim, bu birey için 5 gün 1500-2000 kalorilik diyet listesi programı sağlık açısından doğrudur. Bu örnekle , 500 kalorilik diyetin ortalama kaç kilo verdireceğim hesaplayabiliriz. Kişinin mevcut kilosunun karşılığı günlük 3500 kalori, uygulayacağı diyet ise 1500 kalori olsun. Günlük 2000 kalori yakacak ve bu 5 günde 10.000 kalori açığı demek olacaktır. 5:2 uygulamasında, 5 gün 1500 2 gün 500 kalorilik diyet uygulaması olacak ve 3000 x 2 = 6000 kalori yakması mümkün olacaktır. .
7000 kalori 1 kiloya eşit olduğundan, 1 haftada 16.000 kalori yakacak ve bu haftada 2.5 kiloya denk gelecek.ve 1ayda 10 kilo kadar rahatlıkla verilebilecek.. 500 kalorinin kaç grama denk geldiğini hesaplarsak eğer, 7000 kalori 1000 gramsa eğer, 500 kalori 72 grama yakındır.
Kalori alımı 500 kalori ile sınırlandırılacaksa , aç kalmamak adına protein ağırlıklı beslenmeye dikkat etmek çok önemlidir. Protein, karbonhidratlardan ya da yağdan daha doyurucu ve sağlıklıdır. 500 kalorilik diyet uygulanırken, sürdürülebilirlik ve kaloriyi kaçırmamak için her öğünde 160 kalori alınması önemlidir.
500 Kalorilik Diyette Kahvaltıda Ne Tüketilebilir?
1 dilim sağlıklı ekmek ; tam buğday, kepek ile 1 adet yumurta 1 fincan şekersiz çay olabilir. Diğer seçenek olarak; , küçük muz, 1/2 yağsız süzme peynir, 1 su bardağı ılık yağsız sütlü tam tahıllı şekersiz hazır yulaf gevreği kahvaltı seçenekleri olarak düşünülebilir. Düşük kalorili kahvaltı seçenekleri yanında sabahları su ve elma tüketmek ya da 1 bardak ılık yağsız süt metabolizmanın çalışmasına yardımcı olur.
500 kalorilik sağlıklı tercihlere ve beslenmede önemli gıdaları listelemeye devam edelim ; diyette etler : tavuk göğsü, yağsız sığır eti veya balık yer almalı. Sebze ağırlıklı beslenmenin detoks etkisi yüksektir, meyve tüketimini de atlamadan, günlük 500 kalorilik listemize dengeli bir biçimde bu gıdaları dağıtmalıyız. Vücudumuzun su ihtiyacını karşılamak en önem vermemiz gereken konu. Günde 2.5 litre su sağlıklı bir hayat için elzem olan. Diyetlerde sıfır kalorili su , en önemli unsur. Tok tutar, sağlıklı tutar. Su ile ödem atılır, su toksinlerden arındırarak metabolizmanın çalışmasına da yardımcı olur.
500 Kalorilik Diyette Örnek Öğle ve Akşam Yemek Listesi
4 Ayrı alternatif menü 160 kalori civarı, öğlen ya da akşam yemeği olarak seçim yapılabilir, önemli olan günlük sebze ve et dengesini de koruyabilmektir. Öğlen sebze yendiyse akşam et tercih etmek gibi bir öğünde et varsa diğer öğünde sebze tercih etmeye gayret göstermek gerekir.
• 1 kase sebze çorbası
80-100 gram haşlanmış ya da ızgara (yağsız kızartılmış) tavuk göğsü
Yağsız yeşil salata
• 1 kase sebze çorbası
1 küçük boy ton balığı
• 80-100 gram Izgara (yağsız kızartılmış) dana eti
Marul, çeri domates ve minik salatalık
• 5 Yemek kaşığı haşlanmış sebze yemeği ve yoğurt
• Haşlanmış brokoli ve 1 diş sarımsak ve yoğurt karışımı
500 Kalorilik (şok diyet) Diyet yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
500 kalori diyeti yaparken önemli bazı hususlar çok önemlidir :
• Uzman bir hekimle görüşmeden , herhangi bir diyete başlamak doğru değildir.
• 500 kalorilik diyet çocuk ve yaşlılar için uygun değildir.
• 500 kalorili diyet yaparken vitamin ve mineral eksikliği yaşanabilme tehlikesi vardır.. Vitamin ve mineral eksik alındığında birçok sağlık problemi yaşanabilir. Günlük 1200 kaloriden daha az beslenmenin vitamin ve mineral alımında yetersizliğe sebep olması çok mümkün..
• Yeterli şovu ve besin alınmadığında vücut kas kütlelerinden yer ve bu durum çok sağlıksızdır. Vücut dengesinin korunabilmesi için dengeli beslenmek çok önemlidir.
• Düşük kalorili diyet uygularken yaşanabilecek bir başka sağlık riski uzun süre boyunca şiddetli kalori kısıtlamanın , metabolizmanın yavaşlamasına yol açmasıdır.. Bu durumda kalori yakımı düşerek, kilo verme durur. Uzun süre aç kalmak safra kesesinde taşa sebep olur, uzman bir hekimle görüşmeden ağır diyet programları uygulamak sağlık açısından büyük risk oluşturabilir.