1 Ay Oruç Tutarak Kaç Kilo Verilir?
  1. Anasayfa
  2. Diyet Listesi

1 Ay Oruç Tutarak Kaç Kilo Verilir?

0

1 Ay Oruç Tutarak Kaç Kilo Verilir? sorusu Ramazan’da zayıflamak isteyenlerin aklını karıştırır. Aslında bu soruya net bir cevap vermek mümkün değildir. Çünkü herkesin fiziksel özellikleri ve yaşam tarzı farklıdır. Kimisi 1 ay oruç tutarak 10-15 kilo bile verirken, kimisi hiç kilo kaybedemez. Buradan anlaşılıyor ki oruç tutmak başlı başına zayıflatmaz. Oruç tutarak zayıflamak iftar ve sahurda dengeli bir diyet programı uygulamaktan geçer.

Yoksa iftar ve sahurda istediği her şeyi yiyenlerin saatlerce aç durması, zayıflamak noktasında onlara bir fayda sağlamayacaktır. Burada önemli olan denge ve sürekliliktir. Ramazan ayının ilk 1 haftası doğru beslenip de sonra ‘bu böyle olmayacak, daha bayrama çok var!’ (!) diyerek pes edenler de istenmeyen kilolara hazırlıklı olmalıdır.

Oruç Tutarak Nasıl Zayıflanır?

Ramazan’da kilo verme gibi bir hedefi olanların sağlıklı beslenme düzenine uygun hareket edebilmek için bir diyetisyene başvurması önerilir. Kişinin boy, yaş, kilo, fiziksel aktivite ve benzeri özellikleri doğrultusunda hazırlanacak diyet programı hedeflenen kiloya daha kolay ulaşılmasını sağlayacaktır.

Oruç tutarken kan şekeri düştüğü için iftarda mideye ağır yemeklerle yüklenmemek gerekir. Yoksa kan şekeri âniden yükseklir ve bu da hem sağlığı olumsuz etkiler, hem de uzun süren açlığın etkisiyle ölçüsüzce yemek kilo alımını hızlandırır. Oruç tutarken

Ramazan ayında günlük öğün sayısı değişir. 3-4 öğün yemeye alışan bünye 1 ay boyunca günde 2 ana öğün ile idare etmek durumunda kalacaktır. Bu yüzden iftar ve sahurda her besin grubundan yeteri kadar tüketmek, aşırıya kaçmamak lâzımdır. Meyve, sebze, kuru baklagil ve su tüketimini artırmalı; çok tuzlu, yağlı besinlerden, yüksek kalorili tatlılardan uzak durulmalıdır.

Oruç Tutanlara Beslenme Önerileri

Oruç tutarak zayıflama amacınız varsa aşağıdaki önerilere kulak vermeniz bu sürece ivme kazandıracaktır:

  1. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tercih edilmeli; sebze ve meyveler hem iftar hem de sahur menüsünden eksik edilmemelidir. Bunların hazmedilmesi kolaydır, midede uzun süre kalarak tokluk hissi verirler. Ayrıca lifli gıdalar sindirim sisteminin düzenli çalışmasında büyük rol üstlenir.
  2. İftara ılık bir çorbayla başlanması tavsiye edilir. Bağırsak sorununuz varsa çorbanıza keten tohumu, yulaf veya chia tohumu eklemeniz faydalıdır.
  3. Oruç tutarak kilo verme hayali olanlar tatlı yeme alışkanlığında da değişiklik yapmalıdır. Tatlı seçimi hafif sütlü tatlılardan yana olmalıdır. Meyve salatası veya meyve püresi de tatlı ihtiyacını karşılamak için güzel bir alternatiftir. Kızartılarak hazırlanan, şerbetli tatlılar tüketilmemelidir.
  4. Sahurda peynir, yoğurt, süt ve yumurta gibi proteinden zengin besinlere ağırlık verilmelidir. Bu ürünler midenin daha geç boşalmasını sağlayarak çabuk acıkmayı önler.
  5. Bağırsak tembelliğinin önüne geçmek için iftardan birkaç saat sonra probiyotik desteği alınabilir.
  6. Oruç tutarak nasıl kilo verilir? diye düşünenlere bir başka önerimiz, kabızlık yaşamamak için dikkatli olmalarıdır. Kabızlık kilo alımına yol açar ve bunu engellemek adına bol su tüketmek de çok önemlidir. Günlük su ihtiyacı en az 1,5-2 litredir. Ancak gün içinde su tüketilemeyeceğinden dolayı bu miktarı iftar ile sahur arasında almak gerekecektir. Fakat yemek arasında su içilmesi önerilmez. Mide enzimlerinin seyrelmesine neden olabilir.
  7. İftar yemeğinden 1-2 saat sonra yürüyüşe çıkmalıdır. Bu da bağırsakları harekete geçirecek ve alınan kalorilerin depolanmasına engel olacaktır.
  8. Sahurun hemen ardından uyumamalı, en az 1 saat bekledikten sonra yatmalıdır. Uykudayken vücut sindirime geçerse hem depolanan yağ miktarı artar hem de bu, uyku kalitesini bozar.
  9. Sahurda kahvaltılık, hafif gıdâlar yemelidir. Oruç tutarken acıkmamak gerekçesiyle sahur sofrasında ağır yemeklere yer vermemelidir.
  10. Oruç tutarken zayıflamak isteyenler sahurda bir avuç kuruyemiş tüketmeyi de unutmamalıdır. Bu takviye de vücut için protein desteği anlamına gelir.
  11. Ayrıca sahur yemeğinde makarna, börek, simit, pilav gibi insülini tetikleyen şeyler olmamalıdır. Çok tuzlu gıdâlar da buna dâhildir. Susuzluk hissini artıran tuzlu besinler tansiyonun yükselmesine de sebebiyet verebilir.
  12. Sahurda 1 kivi yemek zorlanmadan tekrar uykuya dalmanıza yardım eder.
  13. İftarda sebze ve et yemeği beraber tüketilmeli; böylece alkali dengesi kurulmalıdır.
  14. Salata ve yemeklere yağlı soslar eklenmemeli, iftar yemekleri az tuzlu ve az yağlı olarak hazırlanmalıdır.
  15. Su tüketimine ek olarak bitki çayı veya ayran gibi faydalı içecekler de ihmal edilmemelidir.
  16. İftardan sonra tüketilecek bitki çayı sindirimi kolaylaştıracaktır.
  17. İftar esnasında yemeklerle birlikte kahve ya da çay içilmemelidir. Bu, yiyeceklerdeki vitaminlerin ve minerallerin alımına engel teşkil eder.
  18. Bir avuç içi kadar pide, kalori bakımından bir dilim ekmeğe eşittir. Bu yüzden pide tüketimini sınırlandırmalıdır.
  19. Pirinç yerine bulgur pilavı yemeli; makarna olarak da tam buğday unundan yapılanları tercih etmelidir.
  20. Tütsülenmiş, kızartılmış, kavrulmuş yemekler tüketilmemeli; buğulama, fırınlama, haşlama ve ızgara gibi pişirme yöntemleri ile hazırlamalıdır.
  21. Tarçın, badem, ıspanak, elma sirkesi, yumurta, yoğurt, pul biber, limon, salatalık, yeşil çay metabolizmayı hızlandırır. İftar ve sahurda bunlardan da tüketmelidir. Böylelikle vücut, gün boyu enerji harcar ve kilo verme süreci hızlanır.

Ramazan’da Zayıflamak İsteyenlere Örnek Menü

Ramazan’da zayıflatan diyet yapmak için uygulanabilecek pek çok diyet listesi vardır. Aşağıdaki örnek menü de onlardan biridir:

İftar:

  • Su ya da zeytinle oruç açılır.
  • 1 kâse çorba tüketilir.
  • Az yağlı bol salata ile susuz olmak şartıyla 6-7 kaşık sebze yemeği yenir.
  • 2-3 köfte büyüklüğünde hindi, kırmızı et veya balık, avuç içi büyüklüğünde pide, 1 kâse cacık veya yoğurt da iftar menüsünde yer alacak diğer besinlerdir.

Ara Öğün:

İftar ve sahur arasında aşağıdakilerden biri tüketilebilir. (Her gün farklı bir alternatif tercih edilebilir. Ancak sütlü tatlı ve dondurma tüketimi haftada 2 defa ile sınırlandırılmalıdır.)

  • Bir miktar ceviz
  • Dondurma
  • 1 kâse sütlü tatlı
  • Bitki çayı
  • 1 avuç fındık
  • Diğer kuruyemişler
  • Meyve (Taze veya kurutulmuş)
  • Yulaf ezmesi
  • Diyet bisküvi

Sahur:

Ramazan’da nasıl zayıflarız? diye merak edenler sahurda da şunlara yönelmeli; baharatlı, çok tuzlu, yağlı yiyeceklerden; kızartmalardan, abur-cubur ve paketlenmiş ürünlerden kaçınmalıdır:

thumbnail
Önerilen Yazı
Ramazan Diyeti İle Kilo Verenler
  • Sebze yemeği
  • Tavuk veya et söğüş
  • Kahvaltılıklar
  • Çorba
  • 1 yumurta
  • 1 el büyüklüğünde pide
  • Domates, salatalık
  • Meyve
  • Kuruyemiş
  • Keten tohumu, yulaf ezmesi
  • Ev yoğurdu
  • Menemen veya omlet
  • Mısır gevreği
  • Meyve suyu ya da az yağlı süt