1 adet hurma kaç kalori sorusu son dönemlerde en fazla merak edilen besinler arasında yer almaktadır. Cennet meyvesi olarak ta isimlendirilen hurma, oldukça lezzetli tadının yanı sıra evlerde sıklıkla tüketilmektedir. Özellikle ramazan aylarında tüketilen hurma aynı zaman da faydaları nedeniyle de dört mevsim boyunca tüketilmektedir.
Başka hiçbir besinde bulunmayan ve kendine özgün şekerli tadı ile ister atıştırmalık isterseniz ara öğünlerde tüketebilirsiniz. Hurma ayrıca farklı çeşitlere ayrıldığı için farklı kalori değerlerine sahiptir.
Kuru Hurma Kaç Kalori?
İçindekiler
- Ramazan ayının dışında dört mevsim olarak tüketilen kuru hurmanın kalorisi boyutlarına ve gramlarına göre değişiklik göstermektedir. Hurmanın 1 gramında 3 kalori bulunur.
- Oldukça çeşitli, büyüklük ve çeşitliklerine göre bulunan kuru hurmanın kalorisini hesaplamak için gramına bakabilirsiniz.
- Kuru halde tüketilen bir hurmada kalorisine bakmak isterseniz ilk olarak gramına bakmanız yeterli olacaktır. 10 gramlık küçük boy hurmada 29 kalori bulunmaktadır.
- 15 gramlık orta boylarda bir adet hurma ve küçük boy hurmadan farklı olarak 42 kalori bulunur ve ara öğünlerde bu hurmayı tüketebilirsiniz.
- Tek hurmayı tüketmek isteyenler için 30 gramlık orta boy hurmalarda 83 kalori bulunur.
- 100 gramlık bir porsiyon hurmada ortalama 277 kalori bulunur.
Hurma Besin Değerleri Nelerdir?
- Besin değerleri ve mucizevi meyveler arasında yer alan hurma, mineral ve vitamin açısından oldukça zengin bir besindir. Gramına göre besin değerinde değişiklik gösteren ve doğal yollarla kurutulmuş bir hurmanın 100 gramında 1 mg sodyum, 2,2 gram protein, 648 mg potasyum, 58 mg magnezyum ve 72 gram karbonhidrat bulunmaktadır.
- Mineral bakımından ise 63 mg fosfor, 59 mg kalsiyum ve 3 mg demire eş değer olan hurma, lif bakımından da oldukça zengin bir kaynak olmasının yanı sıra 100 gramda 2,3 gram lif bulunmaktadır.
- Vitamin bakımından önemli olan A ve B grubu vitamin kaynağıdır. 100 gramda 0,5 gr A vitamine sahip olan besin, B1, B2, B3, B6 ve B9 vitaminleriyle birlikte B grubu vitaminler açısından da oldukça zengin bir kaynaktır.
- 0,09 g B1 vitamini, 0,1 mg B2 vitamini, 2,2 mg B3 vitamini bulunmaktadır. 0,163 mg B6 vitaminiyle 24, 9 oranında ise B9 vitamini içermektedir. Bunların yanı sıra hurma kolesterol içermeyen yapısı sayesinde en sağlıklı besinler arasında yer almaktadır.
Yaş Hurma Kaç Kalori?
- Özellikle kurutulmuş olarak karşımıza çıkan hurma, taze olarak da tüketilmektedir. Yaş hurma, kalori bakımından kuru hurmadan farklı değerlere sahiptir. 15 gramlık orta boylarda taze hurmada yaklaşık olarak 23 kalori bulunmaktadır.
- 100 gram yaş hurmada kaç kalori sorusuna verilebilecek en net cevap ise 125 kalori olduğunu söyleyebiliriz.
- Yaş hurma denildiğinde akla gelen turuncu renge sahip ve ince kabuklarıyla bilinen Trabzon hurması da akla gelmektedir. Trabzon hurmasının kalori miktarı ise 80 gramlık orta boylarda Trabzon hurmasında 60 kalori bulunur.
Hurma Zayıflatır Mı?
Vücut için en gerekli olan mineral ve vitaminlere sahip hurma, doğru bir şekilde tüketildiği durumlarda zayıflamanıza yardımcı olmaktadır. Yemek öğünlerinden bir saat öncesinde aç karnına tüketildiğinde iştahı kapatarak bağırsakları çalıştırır, bu sayede kilo vermenizi kolay bir hale getirir.
Çözülmeyen lifler bakımından oldukça zengin bir besin olan hurma, tokluk hissi vererek gereksiz yemek yeme isteğinizi azaltmaktadır. Şeker açısından da yüksek bir besin olması nedeniyle kolay bir şekilde sindirilerek kan şekerinin normal seviyelerde olmasını sağlar.
Açlık hissini azaltarak aşırı yemek yeme isteğinizi ve tatlı krizlerinin önüne geçerek yemek isteklerinizin önüne geçer. Ara öğünlerde hazır atıştırmalık olarak ta 2 tane tükettiğinizde enerji seviyenizi yükseltir ve gün içinde meydana gelen halsizliği ortadan kaldırır. Hurma ayrıca iftarda oruç açma sırasında tüketildiği zaman maksimum 2 adet tüketilmeye özen gösterilmelidir.
Diyette Hurma Yenir Mi?
Hurmayı doğru ve düzenli şekillerde tükettiğinizde zayıflamanıza yardımcı olmaktadır. Yüksek şeker oranına sahip olması nedeniyle abartılı şekilde tüketilmeden günlük en fazla 3 adet tüketilmelidir.
Gün içinde ara öğünlerde atıştırmalık olarak 1 adet tüketmesi diyetin verdiği halsizliği azaltarak enerji seviyesini yükseltmektedir. Diyet sırasında hurma tüketimine dikkat etmeniz gerekir ve abartılmadan günde maksimum 5 adet hurma tüketmeye özen gösterin.
Hurmanın 5 adetten fazla tüketildiği durumlarda kilo alacağınızı unutmayın. Diyetlerde yardımcı olmak amacıyla tüketilen diyetin, özel diyet programlarında bireylere göre sayısı azaltılmaktadır. Bu nedenle diyete tam olarak uymaya özen gösterin.
Hurma Diyeti Nasıl Yapılır?
Sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyen bireylerin tercih ettiği diyetler arasında yer alan hurma diyeti 2 hafta sürmektedir. Diyet sırasında ise kahvaltı, öğlen yemeği ve akşam yemeği gibi ana öğünlerde farklı besin türlerinin yanında hurma tüketilmektedir. 14 gün boyunca süren hurma diyetinde 7 kiloya kadar verildiği görülmektedir. Hurma diyeti metabolizmayı hızlandıracak besinler içerdiği için kilo vermeyi oldukça kolay bir hale getirmektedir. Hurma diyetinse ise sabah 2 adet hurma, öğlen 2 adet hurma ve akşam 2 adet hurma tüketilmektedir.
Hurma Diyet Listesi
- Hafta
Sabah Kahvaltısı:
- 1 bardak süt
- 2 adet hurma
Öğlen yemeği:
- 2 adet hurma
- Yeşil yapraklı sebzelerle birlikte hazırlanmış ızgara balık
- 1 dilim kahverengi ekmek
- 1 bardak yoğurt
Öğleden Sonra:
- 1 adet yulaflı şekersiz bisküvi
- 1 fincan yeşil çay
Akşam Yemeği:
- 2 adet hurma
- Haşlanmış fasulye
- 1 bardak süt
- Rendelenmiş sebzeler
- Hafta
Sabah Kahvaltısı:
- 1 bardak süt
- 2 adet hurma
Öğlen yemeği:
- 2 adet hurma
- Izgara balık
- Sebze çorbası ya da tavuk çorbası
- 1 fincan ayran
- 1 dilim kahverengi ekmek
Öğleden Sonra:
- 1 adet yulaflı şekersiz bisküvi
- 1 fincan yeşil çay
Akşam Yemeği:
- 2 adet hurma
- Mantar ya da tavukla sotelenmiş sebzeler
- 1 bardak süt